Finlandiyalı yetkililer duyurdu: Türkiye, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliklerini destekleyecek!

Finlandiyalı yetkililer tarafından yapılan açıklamada Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini destekleyeceği açıklandı.

Finlandiyalı yetkililer, Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini destekleyeceğini açıkladı.

Finlandiya Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO ÜYELİĞİNİ TEYİT EDEN MOMERANDUM İMZALANDI

“Dışişleri Bakanlarımız, Türkiye'nin bu hafta Madrid Zirvesi'nde Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya üye olmasını destekleyeceğini teyit eden üçlü bir momerandum imzaladılar” ifadeleri kullanılarak, “Türkiye, geçtiğimiz haftalarda terör tehdidi konusundaki endişelerini dile getirdi. Finlandiya bu endişeleri ciddiye almıştır. Finlandiya, terörizmin tüm biçimlerini ve tezahürlerini kınıyor” 

TÜRKİYE'NİN TALEPLERİ

Türkiye’nin, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini desteklemesi karşısındaki talepleri ise şu şekilde:

  • PYD/YPG ve FETÖ'ye destek sağlamama taahhüdü.
  • Savunma sanayii alanında ambargo ve kısıtlamalara gidilmemesi.
  • Terör suçlularının iadesi konusunda somut adımlar atılması.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan üçlü memorandumdan memnuniyet duyduğunu belirtti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, “İsveç ve Finlandiya, Türkiye'ye tam destek sözü verdi” dedi.

ORTAK BİLDİRİDEN

  • Finlandiya ve İsveç, PKK ve diğer tüm terörist örgütlerin ve bağlantılı şahısların faaliyetlerini engelleyeceklerini taahhüt eder.
  • Türkiye, Finlandiya ve İsveç terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek amacıyla aralarındaki iş birliğini artırmaya karar vermişlerdir.
  • Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin sağladığı bilgi, delil ve istihbaratı dikkate alarak terör zanlılarına dair sınır dışı veya iade taleplerini hızla işleme koyacak.
  • Finlandiya ve İsveç, PKK ve bütün uzantılarının para toplama ve eleman devşirme faaliyetlerine yönelik soruşturma başlatacak ve bunları yasaklayacaklardır.
  • Türkiye, NATO’nun açık kapı politikasına desteğini teyit eder ve Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği için davet edilmesine desteğini ifade eder.
  • Müstakbel NATO müttefikleri olarak Finlandiya ve İsveç, PYD/YPG ve Türkiye’de FETÖ olarak tanımlanan örgüte destek sağlamayacaklardır.
  • İsveç yeni ve daha etkin bir Terör Suçları Kanunu’nun 1 Temmuz itibarıyla yürürlüğe gireceğini ve hükümetin terörle mücadele mevzuatını tahkim edeceğini teyit eder.

Gündem Haberleri

'Dost acı söyler' diyerek eleştirdi
Ben olsam içeri alırdım
"Madem atamayacaktın, bu 1 milyon günahsızı niye okuttun?"
Genel merkez binasının kapısına kilit vuruldu
Kobani tahliyelerine itiraz!