ABD, Suriye’de Humus yakınlarındaki Şayrat Hava Üssü’ne saldırı düzenledi. Ölenler arasında siviller ve çocukların da olduğu iddia ediliyor. Rusya ve İran'dan sert uyarılar gelirken, AB ve Sünni Arap ülkeleriyle Türkiye'den ABD saldırısına destek geldi. Bölgedeki ittifakların yeniden şekilleneceği yeni bir döneme giriliyor.
UZUN süredir Şam yönetiminin, Rusya ve İran'ın desteğiyle işgalci güçleri geriletmesinden rahatsız olan Britanya ve Amerikan neo-con'ları, kimyasal gaz kullanıldığına' ilişkin şaibeli bir haberi bahane ederek direnen ABD Başkanı Donald Trump'a diz çöktürdü. ABD, Suriye'de fabrika ayarlarına döndü.
ABD’NİN SURİYE’Yİ VURMASI OLUMLU
Humus yakınlarındaki El Şayrat hava üssünü hedef alan hava harekatı Türkiye saatiyle 03.40 civarında gerçekleşti. Doğu Akdeniz’de konuşlu iki savaş gemisinden 59 Tomahawk füzesiyle üssün farklı noktaları vuruldu. Pentagon hava harekatının tek seferlik olduğunu açıkladı. Harekatta altı kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.
‘Esad’ın savaş suçlarına bir yanıt’
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, yaptığı yazılı açıklamada ABD’nin Suriye’yi vurmasını ‘olumlu’ buldu. Kalın, “ABD’nin Şaryat Hava Üssü’ne yönelik bu sabah gerçekleştirilen hava saldırısını, Esad rejiminin savaş suçlarına karşı verilmiş olumlu bir cevap olarak değerlendiriyoruz” dedi.
Vurulan hava üssünün kullanılmaz haline getirilmesini de ‘önemli bir adım’ olarak değerlendiren Kalın, “Şaryat Hava Üssü’nün kullanılamaz hale getirilmesi, sivillere yönelik kimyasal ve konvansiyonel saldırıların cevapsız kalmaması açısından önemli bir adım. Benzer katliamların yeniden yaşanmaması için acilen uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgenin hayata geçirilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu. Kalın ayrıca Suriye’deki insani krizin sona erdirilmesi için uluslararası toplumun birlik içinde hareket etmesinin önemine de değindi.
Numan Kurtulmuş, Esenler’de katıldığı açılışının ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ABD’nin Suriye’ye gerçekleştirdiği hava saldırısına yönelik bir soru üzerinde konuşan
Kurtulmuş, “Esad rejiminin yaptığı insanlık suçunun yanına kar kalmaması lazım. Bunun açıkça cezalandırılması lazım. Esad rejiminin cezalandırılmasıyla ilgili, ilgili bütün ülkelerle görüşmelerimizi sürdürüyoruz” dedi.
ZEYBEKÇİ’DEN SARAY’I KIZDIRACAK AÇIKLAMA
DENİZLİ’DE referandum çalışmalarını sürdüren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’den bombardıman ile ilgili Saray’a ters düşen bir açıklama geldi. Zeybekci, ABD’nin Suriye’de bir askeri üssü bombalamasının bundan sonraki
katliamları önleme etkisi olacağını zannetmediğini söyledi. ABD’nin askeri üssü bombalamasının gösteriş olduğu görüşünü savunan Zeybekci, “Suriye yönetiminin böyle bir katliamdan vazgeçeceğini, masum insanları katletmekten vazgeçeceğini, bunun ciddi engelleyici etkisinin olacağını ben zannetmiyorum. Bu saldırı, bu müdahale, sözle yapılan söylemlerin belki bir tık üzeridir” dedi.
SURİYE'DE 3. DÜNYA SAVAŞI
ABD, Suriye’deki bir askeri üsse hava saldırısı düzenledi. Saldırıda Humus yakınlarındaki Şayrat Hava Üssü hedef alındı. Rusya ve İran’dan sert uyurılar gelirken, AB ve Sünni Arap ülkeleriyle Türkiye’den destek geldi.
Trump'tan keskin dönüş
Adım adım saldırı
*ABD, Başkan Trump'ın talimatıyla sabaha karşı Suriye'nin Humus kenti yakınlarındaki El Şayrat üssünü vurdu
*Suriye hükümetinin İdlib'te kimyasal saldırı düzenlediği iddiaları üzerine yapılan operasyonda 59 Tomahawk füzesi kullanıldı.
*Başkan Trump, bu operasyonun ABD'nin "hayati ulusal güvenlik çıkarlarına uygun" olduğunu açıkladı.
*Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, saldırıyı "tamamen uydurulmuş bir bahaneyle yapılmış saldırgan bir eylem" olarak tanımladı.
*Saldırıya desteğini açıklayan Türkiye, güvenli bölge ve uçuşa yasak bölge çağrısını yineledi
*Suriye Ordusu, üste en az altı kişinin yaşamını yitirdiğini ve büyük maddi hasar meydana geldiğini açıkladı.
ABD Başkanı Donald Trump seçim propogandası sürecinde ve başkanlık koltuğuna oturduktan sonra selefi Barack Obama’nın Suriye poyikitisanı ağır bir şekilde eleştirmiş ve Şam yönetimini devirmek gibi bir niyeti olmadığını açıklamıştı. Ancak geçen süreçte ABD neo-con’larının baskısına dayanamadı ve sonunda 'Suriye Ordusu’nun kimyasal silah mkullandığı' iddilarını bahana ederek Suriye'ye hava saldırısına onay verdi.
ABD Savunma Bakanlığı, Akdeniz’de konuşlandırılan bir gemiden, rejime ait hava üssüne, cuma günü Suriye saatiyle 04:40’da, 59 Tomahawk füzesi fırlatıldığını duyurdu. ABD, Esad rejimine ilk kez doğrudan askeri müdahalede bulundu. Pentagon’un açıklamasında füze saldırısının, geçtiğimiz günlerde İdlib’te kimyasal silah kullanılarak yapılan saldırıya karşılık olduğu belirtildi. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü hava üssünün neredeyse tamamının kullanılamaz hale geldiğini, saldırıda en az dört askerin hayatını kaybettiğini açıkladı.
Trump: “Emri ben verdim”
ABD Başkanı Donald Trump hava saldırısıyla ilgili basın açıklaması düzenledi. Trump konuşmasında, İdlib’teki kimyasal silah saldırısını Esad rejiminin düzenlediğinden emin olduğunu açıkça ifade etti. Amerikalı başkan, kısa açıklamasında şöyle konuştu: “Kimyasal silahların kullanımını engellemek ve yayılmasının önüne geçmek ABD’nin ulusal güvenliği açısından çok önemli. Suriye’nin Kimyasal Silahlar Sözleşmesini ihlal ettiği, yasaklı kimyasal silahları kullandığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin çağrılarına kulak tıkadığıyla ilgili bir tartışma bile söz konusu olamaz. Bu gece tüm uygar toplumları, Suriye’deki katliamları ve akan kanı durdurmak, her türlü terörizme bir son vermek için ABD ile işbirliğine çağırıyorum.”
Çocuklar da ÖLDÜ
SURİYE Arap Haber Ajansı (SANA), ABD’nin dün sabaha karşı Suriye’nin Şayrat Hava Üssü’ne düzenlediği saldırıda ölen siviller arasında çocukların da olduğunu duyurdu. SANA'nın haberinde, ABD'nin füze saldırısında üs yakınlarındaki Şuayrat, Menzul ve Hamrat köylerinde dördü çocuk olmak üzere dokuz sivilin öldüğü, yedi sivilin de yaralandığı belirtildi. Hava üssünün bulunduğu Humus vilayetinin Valisi Talal Barazi, daha önceki açıklamasında
saldırıda yedi kişinin öldüğünü belirtmişti.
Suriye Devlet Televizyonu'nun erken saatlerde ABD saldırısını duyurduğu haberinde de, "ABD tarafından ülkemizin orta kesimlerindeki hava üssüne yapılan roket saldırısında sivil kayıplar verildi" denilmişti.
Tüm dünya bir kaza kurşununun hedefinde!
RUSYA’NIN saldırının ardından ABD ile imzalanan uçuş güvenliği anlaşmasını askıya aldığını anımsatan Dimitri Peskov, saldırı nedeniyle iki ülke arasında hava kazaları riskinin arttığını vurguladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin Suriye'nin Humus kentindeki Şayrat hava üssünü vurmasına ilişkin olarak, "ABD, uluslararası terörizmle mücadele eden bir ülkeye karşı güç göstermeye karar verdi" açıklamasını yapmış ve tarafların uçaklarının Suriye'de karşı karşıya gelmesini önlemek için ABD ile imzalanan uçuş güvenliği anlaşmasını durdurmuştu.
Suriye hava savunma sistemine destek
RUSYA Savunma Bakanlığı Resmi Sözcüsü İgor Konaşenkov, ABD'nin attığı 59 füzeden sadece 23'ünün hedeflenen noktaya ulaştığını bildirdi. Bunun yanı sıra Rus haber ajansı Ria Novosti'de yer alan habere göre Konaşenkov, "Suriye'nin önemli altyapılarını korumak amacıyla en yakın zamanda Suriye'nin füze savunma sistemlerinin güçlenmesi için önlemler alacağız"
ifadesini kullandı. Konaşenkov, ABD'nin saldırısı sonrasında iki Suriyeli askerin kaybolduğunu, dört askerin hayatını kaybettiğini ve altı askerin ise yaralandığını bildirdi.
Sahte suçlamalarla SALDIRIYORLAR
İRAN Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, Washington'ın Şayrat Hava Üssü'nü sahte gerekçelerle vurduğunu söyledi. Zarif, Twitter'dan yaptığı açıklamada, ABD'yi söz konusu saldırıyla IŞİD'in yanında durmakla suçladı. İranlı bakan, "ABD, şimdi de Suriye'de kimyasal silahlarla ilgili sahte suçlamaları kullanıyor” dedi.
Trump bir bataklığa girmeye hazır mı?
ABD Dışişleri eski Bakan Yardımcısı PJ Crowley, ABD Başkanı Donald Trump'ın selefi Barack Obama'nın aksine gözüpek davrandığını söylüyor. Crowley, Trump'ın Ortadoğu'da bir bataklığa girmeye hazır olup olmadığını sorguluyor. İşte Dışişleri eski Bakanı'ndan yorumlar: "Trump, selefi Obama'dan en keskin farkını Beşar Esad'ın hafta başında bariz kimyasal silah kullanımına süratle askeri müdahale emri vererek ortaya koydu.
Kimyasal silah sınırın aşılması
Başkan Obama'nın 2013 yılında kırmızı çizgisinin açık bir şekilde ihlâl edilmesine rağmen tereddüt etmesine karşın, Trump müttefiklerinin desteğini aramadı, Kongre'den izin almadı ya da uzun süreli sonuçların ne olacağı konusunda kaygılanmadı. Başkan Trump, Mar-a-Lago'da Çin Devlet Başkanı Şi Cinpin ile akşam yemeğinin ardında yaptığı kısa açıklamada, hava operasyonlarının İdlib'deki kimyasal saldırıyı düzenleyen Suriye askeri güçlerini hedef aldığını söylerek kimyasal saldırının 'sınırları aştığını' ortaya koydu. Cevap, Suriye'de kimyasal silah kullanmanın sonuçları olduğu mesajını gönderdi.
‘Esad, bildiğini okuyacak’
Askeri güç dramatik bir şekilde ortaya konarken sahada nasıl bir etkisinin olacağı henüz bilinmiyor. 59 füzenin Esad'ın altı yıldır süren savaştaki kural tanımaz tavrını değiştirmesi çok beklenmiyor. Obama 2013 yılında Suriye'nin kimyasal silah stoğunun çoğunun yok edilmesi hakkında yürüttüğü müzakerelerden sonra keşfettiği üzere Esad hala konvansiyonel silah ve varil bombası kullanmakta serbest kaldığı gibi ılımlı denen Suriyeli muhalefeti ve sivilleri Rusya ve İran'ın desteğini alarak hedef almaya devam etti. Bu gerçekleri göz önünde bulundurarak senatörler John McCain ve Lindsey Graham çoktan başkanı daha ileri gitmesi için cesaretlendirdi ve Suriye hava güçlerine karşı savaş ilan etmeyi önerdi.
‘Obama korkmuştu’
Obama kaygan bir yokuştan korktu. ABD’nin Suriye'deki hayati çıkarını sözde İslam Devleti'ni alt etmeye indirgeyerek dar tuttu, Ortadoğu'da bir başka bataklığa girmekten kaçındı. İronik olarak bugüne kadar askeri müdahaleye karşı çıkan Trump da öyle yaptı, aynı zamanda Trump ABD’deki sorunlarıçözmek için seçildi, Suriye'deki değil. Suriye'deki durumdan şimdi o sorumlu. Ancak kararlı görünmenin ötesinde, ne yapacağını bildiği şüpheli görünüyor.”