İsveç ve Finlandiya'yla görüşmeler sona erdi... İbrahim Kalın: "Bize yapacakları geri dönüşe göre süreç şekillenecek"

İsveç ve Finlandiya heyetleri ile Ankara'da yapılan NATO görüşmesi sona erdi.

Türk heyetinin, İsveç ve Finlandiya heyetleri ile NATO'ya üyelik başvurularına dair görüşme yapmak üzere yaptığı toplantı sona erdi. Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan görüşmede, Türk heyetine, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal başkanlık etti.

Görüşmeye İsveç adına İsveç Başbakanlık Ofisi Devlet Sekreteri Oscar Stenström ve Finlandiya adına Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Jukka Salovaara katıldı.

Basına kapalı olarak yapılan görüşmeler yaklaşık olarak 5 saat sürdü.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın, görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"PYD VE YPG, PKK'NIN SURİYE KOLU"

"PYD ve YPG'nin PKK'nın Suriye kolu olduğu açıkça ifade edilmektedir. Aynı şekilde FETÖ'nün bir terör örgütü olduğunu, 251 insanımızın şehadetine sebep olan bir örgüt olduğunun da altını çizdik. Beklentilerimiz oradaki örgütsel, finansal, propagandaya dönük somut adım atılması konularına odaklandı. İlgili kurumlarımızın hazırladıkları belgeleri muhataplarımızla paylaştık."

"KAYGILARIMIZ KARŞILANMAZSA SÜREÇ OLUMLU İLERLEYEMEZ"

"Türkiye'nin kaygıları somut adımlarla, belirli bir takvim çerçevesinde karşılanmaması durumunda sürecin olumlu bir şekilde ilerleyemeyeceğini açıkça ifade ettik. Beklentilerimizi son derece somut olduğunu ifade ettik. Türkiye için YPG/PYD, FETÖ gibi terör örgütlerin erteleyebileceğimiz bir durum olmadığını ifade ettik. Bunların durmadığını, her gün saldırı için hazırlıkta olduğunu ifade ettik."

"SÜRECİ TAKİP EDECEĞİZ"

"Biz Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bu süreci takip edeceğiz. Bakanlar düzeyinde, liderler düzeyinde görüşme olabilir. NATO'da da görüşülebilir. Muhataplarımızın bize yapacağı geri dönüşe göre süreç şekillenecek."

"GÜVENLİK ENDİŞELERİMİZİ ANLADIKLARINI SÖYLEDİLER, GÖRECEĞİZ"

"Bize Türkiye'nin güvenlik endişelerini anladıklarını söylediler. Bundan sonra ne tür somut adım atacaklarını göreceğiz. Biz görüntüleriyle, belgeleriyle YPG'nin PKK'dan farklı bir terör örgütü olmadığını ifade ettik. ABD, böyle bir adım atıyor diye Avrupalıların da böyle adım atmalarının doğru olmadığını söyledik."

Gündem Haberleri

Erdoğan'dan 1 Mayıs açıklaması
Diyanet'i Audi'den aşağısı kesmiyor
Müsavat Dervişoğlu, Devlet Bahçeli'nin 'ihanet' sözüne yanıt verdi
Devlet Bahçeli grup toplantısında konuştu
Özgür Özel ve Tayyip Erdoğan'ın nerede görüşeceği belli oldu!