İçişleri Bakanlığınca hayata geçirilen Kadın Acil Destek Uygulaması’nın (KADES) önemine dikkat çekilirken yetersizlikleri olduğu da belirtiliyor. Ablasını, kardeşini ve kızını kaybetmiş aileler Cumhuriyet’e konuştu.
Aslıhan Alkılınç, Elazığ’da 2020 yılında boşanma aşamasında olduğu Ali A. tarafından öldürüldü. Annesi Şule Birçek ise bacağından yaralandı. Kızının yedi kez koruma kararı aldırdığını belirten Birçek, “Şikâyete rağmen bizimle ilgilenmiyorlardı. KADES ile güvenlik güçlerini kaç kere çağırdığım halde, ‘Biz ne yapabiliriz? Evin önünde mi yatalım?’ diyerek cevap veriyorlardı” dedi.
KARAR ÇIKMADI
Sema Kılıç, 19 yıl evli kaldığı Tuncay K. tarafından bir parkta 14 bıçak darbesiyle öldürüldü. Kılıç’ın kardeşi Rukiye Ersin, ablasının defalarca tehdit mesajları aldığını söyleyerek “Ablam boşanmak istediği zaman diğer ablamda kalıyordu. Bir gün Tuncay K. geldi ve biz canımız pahasına ablamızı koruduk. Hemen polisi çağırdık. O akşam ablam şikâyetçi oldu. Uzaklaştırma kararı aldı ancak koruma kararı vermediler. ‘Onlarca kadın, çocuk var hanginizi koruyalım’ şeklinde cevap verdiler” dedi. Ersin, “O adam bir gece nezarethanede yatmış olsa böyle olmazdı” dedi.
"TEK ADAM REJİMİ KADIN CİNAYETLERİNİN SUÇ ORTAĞIDIR"
Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, “Eskişehir’de Ayşe Tuba Arslan boşandığı eski eşi tarafından katledildi. Hem de 23 suç duyurusunda bulunmasına rağmen, çünkü korunmadı. Adli makamlar, emniyet birimleri, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri 23 şikayetin birini bile görmedi” dedi.
Çakırözer, “İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede hukuksuzca çıkan tek adam rejimi kadın cinayetlerinin suç ortağıdır. Meclis’te tehdit edilen, şiddete uğrayan kadınların saldırgan ile uzlaşmaya zorlanmasını yasaklamak için kanun teklifi verdik. TBMM’de AKP ve MHP oylarıyla reddedildi” ifadelerini kullandı.