Samsun Çevre Platformu'nun (SAMÇEP) "Şahin Dağları’nda altın aramaya hayır" çağrısıyla dün Samsun Atatürk Anıtı önündeki basın açıklaması gerçekleştirildi.
“Kentimize, kültürümüze, yaşam alanlarımıza sahip çıkıyoruz” pankartı ile Samsun Atatürk Anıtı önünde yapılan basın açıklamasında Jeofizik Mühendisi Saydam Bayram “Bugün burada mevcut siyasi yönetimin aldığı yanlış kararların sonuçlarına katlanmak zorunda bırakıldığımızı, susarak ortak olmayacağımızı, yaşadığımız düzendeki ikiyüzlülüğü, geleceğimizin, yaşam hakkımızın, doğamızın, emeğimizin iktidar tarafından yabancı sermayeye nasıl peşkeş çekildiğini, bizi hangi masallarla uyutmaya çalıştıklarını anlatmak için toplandık” dedi.
Sol'un haberine göre, Bir yandan ekonomik krizle boğuşurken öte yandan krizden kurtulmak için "madenleri çıkarmak, enerjide dışa bağımlılığı bitirmek zorundayız" diyen Bayram, çıkarılacak madenin yüzde 98’ini Kanadalı Eldorado Gold Corporation adlı şirkete veren, kalan yüzde 2’ye razı olan bir hükümetle karşı karşıya olunduğunu belirtti.
'TEK YÜREK OLUP KAZANACAĞIZ'
“Kan emici, sömürgeci, kapitalist küresel güçlerin madenlerimizi işleyip zehrini bize bırakmasına karşıyız. Biz bu davayı Fatsa ve Kaz Dağları’ndaki gibi kaybetmek için değil Sinop Gerze ve Terme Kozluk’ta halkın verdiği mücadeleyle kazanılan davaları örnek alarak kararlılıkla tek yürek olup kazanmalıyız” diyen Bayram, Şahin Dağları’nda devlet teşvikiyle Eldorado ve Tüprag’ın siyanürlü altın arayışının halka ve doğaya vereceği zararlara dikkat çekti.
SİYANÜRLE ALTIN ARANACAK ALAN KAZ DAĞLARI'NIN ÜÇ KATI BÜYÜKLÜKTE
Ardından siyanürlü altın madeninden en çok etkilenecek köylerden biri olan Kavak’a bağlı Başalan’a gidilerek köy meydanında halka açıklama yapıldı. SAMÇEP adına konuşan eski Samsun Ziraat Odası Şube Başkanı Hayati Tosun “Burada siz hangi zehri soluyacaksanız aynı zehri biz de soluyacağız. Bu sadece sizin değil hepimizin sorunu. 2017’den bu yana ‘saman altından su yürütüyorlar’ dediğimiz bir süreç yaşamışız. Burada yaşayan insanlar ve Samsunlular olarak susarsak 3-5 yıl sonra geriye dönüşü olmayacak. Burada altın aranacak alan Kaz Dağları’nın üç katı büyüklükte… Kadını, erkeği, çoluğu çocuğuyla yaşadığımız bu alanlara sahip çıkmalıyız. SAMÇEP olarak bu konuda teknik ve bilgi anlamında pek çok destek veriyoruz. Ama bu mücadeleyi kazanacaksak sizlerle birlikte kazanacağız. Arkadaşlarımız daha önce geldi, bundan sonra da geleceğiz” diye konuştu.
'SİZ İZİN VERMEYİNCE, KİMSE BİR ŞEY ÇIKARAMAZ'
Kendisinin de Kavaklı olduğunu belirten Saydam Bayram ise Terme Kozluk ve Gerze Yaykıl’daki kadınların yıllar süren ama sonu kazanımla biten mücadele örneklerinden söz edip “Devletle, mahkemelerle o kadar uğraştı ki insanlar... Coplandı, dayak yedi, tomalarla ıslandılar ama sonuçta kazandılar. Kaz Dağları’nda ağaçlar kesildi, Fatsa’ya ise şu anda siyanür yağıyor. Şahin Dağları 12 bin hektarlık alanla Türkiye’de siyanürle altın aranacak en büyük alan… Sondaj aşamasından sonra madeni çıkarmaya başlayacaklar. Bize destek verin, hep birlikte mücadele edelim. 2024’e dek ruhsat alınmış, bu iş bitmiş diyorlar. AKP’li vekillerle görüşüldü, “Artık bu iş bitti, bu maden çıkarılacak” diyorlar. Siz izin vermediğiniz sürece hiç kimse hiçbir şey çıkaramaz. Korkmadan, cesaretle birlik olursak yapamazlar. Samsun’da herkese anlatacağız. Bu kadar değiliz, büyüyeceğiz. Kimse bu toprakları elin Kanadalısına peşkeş çekemez. Madenlerimiz yabancılara peşkeş çekiliyor. Buna razı olmayın, toprağınıza sahip çıkın” diyerek köy halkına seslendi.
Daha sonra basın eşliğinde traktörlerle ve kısmen yürüyerek köy halkıyla birlikte Şahin Dağları’na çıkıldı. Orman İşletme tarafından kesilen yüzlerce ağacın istiflendiği, altın şirketinin de ağaç kesimi yapılan alanda iş makineleri için açtırdığı yol takip edilerek Orman İşletme çadırlarının yer aldığı bölgede mola verildi.