Kılıçdaroğlu, ismini vermeden işaret etmişti... Türken Vakfı nedir, hakkına neler biliniyor?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ismini vermeden işaret ettiği Türken vakfı nedir, hakkında neler biliniyor? İşte detayları...

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, dünkü grup toplantısında herkesi meraklandırarak akşam saat 22.00'yi işaret etmişti. CHP lideri saat 22.00'de sosyal medya hesabından bir video paylaşarak isim vermeden ABD'deki Türken vakfına aktarılan paralardan bahsetmişti.

Türgev, Ensar Vakfı ve AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ailesini de hedef alan paylaşımda, Türkiye'den ABD'ye para aktarıldığı öne sürülmüş, CHP lideri bu iddiasını elindeki belgelerle açıklamıştı.

Peki bahse konu olan ABD'deki Türken Vakfı nedir, ne zaman kuruldu ve hakkında neler biliniyor? 

İLK KEZ BAŞKENTGAZ'IN KIZILAY ÜZERİNDEN AKTARDIĞI PARA İLE GÜNDEME GELDİ

Türken Vakfı ilk kez Ankara'daki Başkentgaz şirketinin Kızılay üzerinden Ensar Vakfı'na gönderdiği 7 milyon 925 bin dolarlık bağış ile gündeme geldi. Ensar Vakfı bu bağışın New York'un Manhattan bölgesindeki Türken Evi adı verilen yurt binası için kullanılacağını açıklamak durumunda kalmıştı. 

TÜRKEN VAKFI NE ZAMAN VE KİM TARAFINDAN KURULDU?

ABD Merkezli Türken Vakfı, TÜRGEV ve Ensar vakıfları vasıtasıyla 2014 senesinde kuruldu. 

TÜRGEV'in internet sitesinde Türken Vakfı'nın kuruluş amacı olarak "ABD’ye ve İngiltere’ye gelen Türk öğrencilere başta konaklama ve burs olmak üzere imkanlar sağlayarak destek olmayı amaçlamakta, aynı zamanda kendi kültür ve değerlerini korumalarını hedeflemektedir." ifadeleri yer alıyor.

Ayrıca vakfın ABD'nin başkenti Washington başta olmak üzere, New York, Boston, Virginia ve Syracuse kentlerinde toplam 8 öğrenci eviyle hizmet verdiği aktarılıyor.


TÜRKEN VAKFI'NIN ERDOĞAN AİLE İLE NE İLGİSİ VAR?

Türken Vakfı'nın 11 üyeden oluşan yönetim kurulu bulunuyor. Yönetim kurulunde AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak da bulunuyor. Vakfın yönetim kurulu başkanlığını ise Behram Turan yapıyor.

Öte yandna Türken Vakfı'nın kuruluş belgesinde TÜRGEV adına Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın imzası olduğu ifade ediliyor.

Yönetim kurulundaki diğer isimler ise şöyle; Memiş Yetim, Zulkarneyn Vardar, Melike Kabataş, Mustafa İlbeyli, H. İbrahim Bacacı, Selim Çakır, Ömer Faruk Albayrak, Ahmet Bayraktutar ve Fehmi Bilge. 

VAKFIN 2020 YILI TOPLAM GELİRİ 22 MİLYON 853 BİN DOLAR

Euronews'te yer alan bilgilere göre, ABD kaynaklı belgelerde vakfın 2020 yılında toplam geliri 22 milyon 853 bin dolar. Kurulduğu 2014 yılından itibaren ise vergiden muaf olan vakfa, 2019-2020 yılları arasında 9 milyon 328 bin dolarlık bağış yapıldığı ifade ediliyor. 


 

Gündem Haberleri

CHP Ankara Milletvekili Adnan Beker Ulaşım Esnafını TBMM'de Buluşturdu
DEVA Partili Danış: “Türkiye’nin Asıl İhtiyacı Temiz Siyaset”
Kılıçdaroğlu’nun iddialarının araştırılması Meclis ve yargı gündeminde
Kılıçdaroğlu MYK Listesini yarın açıklıyor: A Takımı'nda Kimler Var?
Kılıçdaroğlu'ndan milletvekillerine yazı: Talimatım olmadan grup toplantısı yapılmayacak