Mahçupyan'dan AKP'ye 'yüzde 11'lik ayrışma' uyarısı!

Karar yazarı Etyen Mahçupyan, 'Evet' oylarında yüzde 11'lik bir ayrışma potansiyeli olduğunu ileri sürdü ve AKP'yi uyardı.

Karar yazarı Etyen Mahçupyan, 'Evet' oylarında yüzde 11'lik bir ayrışma potansiyeli olduğunu ileri sürerken, "AK Parti iki gün sonra sembolik bir kutlama yaptığını sanıyor olabilir, ama aslında kendi kaderini belirleyecek kritik bir siyasi kararın arifesinde" dedi.


Mahçupyan'ın yazısının ilgili bölümü şöyle:"Referandum sonucunu doğru tahmin eden kamuoyu şirketlerinin ‘Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?' sorusuna aldığı yanıtlar, AK Parti'yi istikrarlı bir biçimde yüzde 52 seviyesinde gösteriyordu. 


Oysa referandumda 51.4 çıktı ve üstelik bunun 4'er puanı MHP ve HDP'den geldi… Yani AK Partililerin sadece 43.5 puanı referandumda ‘Evet' dedi. Bunu 52'den çıkardığımızda elimizde kalan 8.5 AK Partili hoşnutsuzların Türkiye seçmeni içindeki oranını veriyor.

 İlaveten hoşnutsuz olmakla birlikte sandığa gitmemekle yetinenleri (ya da saha araştırmasında oy tercihini söylemekten kaçınanları da) dikkate almak gerek. Toplamı yüzde 15 civarında olan bu grubun 10 puanı siyasetle ilgisiz ve zaten hiçbir seçimde oy kullanmıyor.

 Geriye kalan 5 puanın yarısının AK Partili olduğunu varsaymak gerçekçi olur. Eklendiğinde toplam yüzde 11'lik bir ‘ayrışma' potansiyeliyle karşılaşıyoruz. İktidar doğru davranırsa Erdoğan'a destek verebilecek, aksi halde kendisine çıkış arayacak bir yeni sosyoloji…
    
 AK Parti iki gün sonra sembolik bir kutlama yaptığını sanıyor olabilir, ama aslında kendi kaderini belirleyecek kritik bir siyasi kararın arifesinde…" 

Güncel Haberleri

Sözcü TV'deki canlı yayın tartışması ayrılık getirdi!
1 kilo pastırma mı daha pahalı yoksa 1 gram altın mı?
CHP'li Bülbül'den 1 Mayıs açıklaması: "AKP zihniyeti; emeği değersizleştiren, işçilerin örgütlenmelerini engelleyen zihniyettir!"
İç hatlarda uçmak bile artık zorlaştı
Ankaralılar dikkat! Valilikten uyarı