Mersin merkezli suç örgütü operasyonu: 14 ilde 79 kişi gözaltına alındı…

Mersin merkezli 14 ilde “Suç örgütü kurarak, dolandırıcılık, rüşvet ve resmi belgede sahtecilik” yönelik operasyonlar düzenlendi. Gözaltı kararı verilen 110 kişiden 79’u gözaltına alındı. Şebeke kamu kurum ve kuruluşlarını yaklaşık 100 milyon dolandırdı.

Mersin merkezli 14 ilde “Suç örgütü kurarak, dolandırıcılık, rüşvet ve resmi belgede sahtecilik” yönelik operasyonlar düzenlendi. Gözaltı kararı verilen 110 kişiden 79’u gözaltına alındı. Şebeke kamu kurum ve kuruluşlarını yaklaşık 100 milyon dolandırdı.

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı yönetiminde Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri, paravan şirketler kurarak 'nitelikli dolandırıcılık', 'rüşvet' ve 'resmi belgede sahtecilik' yapanlara yönelik çalışma başlattı.

OPERASYONA 300 POLİS KATILDI

Aylarca süren teknik ve fiziki takip sonucunda şebekenin 14 ayrı ilde faaliyette bulunduğu saptandı. Yapılan araştırmada 110 kişinin şebeke kapsamında görev üstlenerek 28 paravan şirket kurup, bu şirketlerde 406 kişinin sigortalı gibi gösterildiği belirlendi. Kamu kurum ve kuruluşları dolandırdığı belirlenen şebekeye yönelik sabah saatlerinde 300 polisin katılımıyla Mersin merkezli Adana, Antalya, Aksaray, Diyarbakır, İstanbul, Hatay, Bursa, Kayseri, Muğla, İzmir, Malatya, Eskişehir ve Van’da belirlenen 115 adrese eş zamanlı şafak operasyonu düzenlendi. Haklarında gözaltı kararı verilen 110 kişiden 79’u gözaltına alındı. 27 kişi ifadelerinden sonra serbest bırakılırken 52 kişin sorgulaması sürüyor. Şebekenin kamu kurum ve kuruluşlarını yaklaşık 100 milyon lira zarara uğrattığı bildirildi.

SGK PRİMLERİNDEN KAMUYU 18 MİLYON ZARARA UĞRATMIŞLAR

Yapılan incelemelerde, zanlıların sigortalı gösterdikleri kişilerden ayda 400-600 lira arasında para aldığı ve prim borçlarını da ödemeyerek 2020 yılında kamuyu 18 milyon zarara uğrattıkları ortaya çıktı. Sigortalı gösterilenlerin sağlık hizmetlerinden faydalanarak emekli primi gün sayısını doldurdukları ve emekli oldukları da ortaya çıktı. Şebeke elemanlarının kurmuş oldukları paravan şirketleri faaliyetteymiş gibi göstermek amacıyla sahte faturalar kesip, yüzde 3 ile 10 arasında değişen bedelle bu faturaları satıp, 2020 yılı içerisinde 2 milyon 700 bin lira vergi borcuna neden oldukları, paravan şirketler üzerinden sigortalı gösterdikleri kişilere yatan bin 168 TL pandemi yardımını da şahıslardan elden alarak, kendi aralarında paylaştıkları da belirlendi.

İŞKUR'DAN DA 1 MİLYON 618 BİN LİRA ÖDEME ALMIŞLAR

Zanlılar ayrıca kurdukları şirketleri İŞKUR'a bildirerek işbaşı eğitim kurslarına dahil ettikleri, işbaşı eğitimi sayesinde şahısların SGK primleri ve sağlık giderlerini İŞKUR tarafından sağladıkları, kurslar sonunda İŞKUR tarafından paravan şirketlere 1 milyon 610 bin lira ödeme yapıldığı da tespit edildi.

Gündem Haberleri

4 kent AKP'den CHP'ye geçiyor
Bunu yapana ağır cezalar yolda
Benimle uğraşmaktan vazgeç, İzmir'e hizmet et
Bu kez yer Gaziantep!
Yeni mahkemeler kuruldu