Mimarlardan açıklama: "Kent merkezindeki tarihi yapılara gözlerini diktiler"

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara’daki Sarar İlköğretim Okulu ve Cebeci Stadyumu için harekete geçti. Oda Başkanı Tezcan Karakuş Candan "Ranttan gözü dönenler şimdi de kent merkezindeki tarihi okul yapılarına gözlerini dikti’’ açıklamasında bulundu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara’daki iki tarihi mekanla ilgili harekete geçti. Ankara’nın Çankaya ilçesindeki Sarar İlköğretim Okulu’nun “tehdit altında olduğunu” açıklayan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan’ın yazılı açıklaması şöyle:

“Önce Saraçoğlu Mahallesi’ndeki Namık Kemal Ortaokulu’nu kapattılar. Saraçoğlu Mahallesi’ndeki Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Saraçoğlu Mahallesi’nde kullandığı binayı boşaltıyor ve Sarar İlköğretim Okulu’nu kapatarak orada idari faaliyetlerini yürütmek istiyor. Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne, Milli Eğitim Bakanlığı’na okul kapatmak yakışmıyor. 78 yıldır çocuk seslerine ev sahipliği yapan Sarar İlköğretim Okulu, kent merkezinde kapatılan ikinci okul olacak. Kent merkezindeki, Hürriyet ilköğretim Okulu ve Yüksel Caddesi’ndeki tescilli kültür varlığı olan Mimar Kemal ilköğretim Okulu da uzun süredir kapanma tehdidi altında.”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve emek, meslek örgütleri; Sarar İlköğretim Okulu gibi “tehdit altında olan”, Cebeci Stadyumu önünde de eylem yaptı. Cebeci Stadyumu’nun yıkılmasına karşı çıkan örgütler adına ortak açıklamayı okuyan TMMOB Ankara İl Koordinasyon Kurulu sekreteri Özgür Topçu, şunları söyledi:

“Cebeci İnönü Stadyumu, Cumhuriyetin ilk yıllarında, Cebeci semtinin açık alan ve spor alanı olarak kullanılan Hamit’in tarlasına; 1963 yılında Ankaralıların artan ihtiyacına cevap verebilmek için inşa edilmiştir. 1967’de açılan Stadyum yıkım kararı verilen tarihe kadar hem Cebeci’de yaşayanlara hem de tüm Ankara’ya hizmet vermiştir. 37 bin kişilik kapasitesiyle Stadyum, içinde Ankara’nın futbol kulüplerinin çalışmaları ve müsabakalarına, çeşitli spor branşlarının çalışmalarına; açık hava sinemasına, çevresinde kurulan panayırlara ev sahipliği yapmıştır. Yani İnönü Stadyumu, 50 yılı aşkın geçmişi ile Ankara’nın belleğine işlenmiştir. Bir hafıza mekanı olarak sadece sporcuların yetişmesine imkan sağlamakla kalmamış, şehrin kültürel yaşamının da önemli bir parçası halini almıştır.

“TALAN STRATEJİSİ”

Bugün yıkıma konu edilen İnönü Stadyumu ve yanında bulunan hentbol salonunun zengin mekansal niteliğinin sürdürülmesini sağlamak yerine kentlerde rant yaratılması için bilinçli bir tercih olarak kullanılan; uzun süreli bakımsız bırakma, köhneleştirme ve kentlinin kullanımına izin vermeyerek unutturma politikalarına maruz bırakılmıştır. Nitekim, 2012 yılından itibaren önce AVM, lüks konut, otopark gibi tehditlerle karşı karşıya bırakılması, sonra yurt planı yapılması ve şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Millet Bahçesi’ projesi ile anılması bu alandaki kamu varlıklarının talanına dair her türlü stratejinin uygulandığını göstermektedir.

“MİLLET KIRAATHANESİ KENT HAFIZASININ YERİN DOLDURMAYACAK”

İnşası bahse konu olan millet bahçesi ise ortasındaki cami, ticari birimleri ya da millet kıraathanesi ile hiçbir şekilde kent hafızasındaki yeri doldurulamayacak, sporcuların yetişmesine olanak veren bir tesis ve stadyum işlevini görmeyecektir. Tarihsel kimliğinin ve kamusal niteliğinin korunması esas alınarak yapılacak planlama ve koruma çalışmalarıyla geliştirilerek Cebeci İnönü Stadyumu kamucu bir yaklaşımla tekrar halkın kullanımına açılmalıdır.”

Güncel Haberleri

Kahramanmaraş'ta deprem!
Prof. Dr. Celal Şengör hakkında hapis istemi
Meğer kırmızı tuşun bu görevi varmış
Akaryakıt fiyatları güncellendi!
ATM kullananlara kötü haber!