Sözcü'de yer alan habere göre, Türkiye ve Libya arasında bu ay başında imzalanan hidrokarbon alanındaki mutabakat muhtırası, Yunanistan ve Mısır'ın büyük tepkisini çekmişti. Kahire’de bir araya gelen Mısır ve Yunanistan Dışişleri Bakanları, Türkiye’ye karşı sert açıklamalar yapmış, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye’nin Libya’yla imzaladığı anlaşmanın “yasa dışı olduğunu” ve buna karşı her türlü hukuki yola başvuracaklarını söylemişti.
Mısırlı bakan Semih Şükrü de Libya’da iki ayrı yönetim olduğuna dikkat çekerek Trablus hükümetinin böyle bir anlaşmayı imzalama yetkisi bulunmadığını savunmuştu.
MISIR, TÜRKİYE İLE TEMASLARA SON VERDİ
Mısır Dışişleri Bakanı Şükrü, dün yaptığı açıklamada Libya politikaları nedeniyle ülkesinin Türkiye'yle temaslara son verdiğini duyurdu. El Arabiya kanalına konuşan Şükrü, Türkiye'yle geçen sene başlayan ilişkileri normalleştirmeye yönelik görüşmelerin, “Türkiye'nin Libya'da attığı adımlar nedeniyle” iki oturum sonrası sona erdiğini bildirdi.
BÜYÜKELÇİ ATANMASI KONUSUNDA KARAR ÇIKMADI
İki ülke arasında görüşmelerde ilerleme sağlanmasına karşın diplomatik ilişkilerin yeniden normalleşmesi ve karşılıklı büyükelçi atanması konusunda bir karar alınamadığı kaydedildi.
DOĞU AKDENİZ MESELESİ
İki ayrı hükümetin bulunduğu Libya'da Türkiye ve Mısır rakip hükümetlere destek veriyor. Doğu Akdeniz'deki enerji kaynakları anlaşmazlığında da Türkiye'nin karşısında yer alan Mısır, 2020'de Yunanistan'la “deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması” imzalamıştı.
NE OLMUŞTU?
Türkiye ile Mısır arasındaki diplomatik ilişkiler, 2013 yılından itibaren karşılıklı olarak “vekalet” düzeyinde sürdürülüyordu. Türkiye, 2013 yılının temmuz ayında Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi’nin, Muhammed Mursi’yi darbe ile devirmesine en sert tepki gösteren ülkelerden biri olmuş ve Mısır ile ikili temaslarını en alt düzeye indirmişti. Türkiye’nin Mısır’daki darbeyi ve Sisi’yi ağır bir dille eleştirmesi, Mısır’ın yeni yönetiminin en büyük destekçileri Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından da olumsuz karşılanmış ve Ankara’nın bu ülkelerle ilişkilerini de negatif etkilemişti.