Türkiye'nin AB'ye üyelik süreci ne durumda? CHP'nin AB temsilcisinden açıklama

CHP Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyesi Jale Nur Süllü, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. Süllü, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecine dair açıklamada bulundu.

CHP Eskişehir Milletvekili ve Avrupa Birliği Uyum Komisyonu üyesi Jale Nur Süllü,Türkiye-Avrupa Birliği (AB) Karma Parlamento Komisyonu (KPK) Eş Başkan Yardımcılığı görevine seçildi. Süllü, yazılı açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı: 

"TÜRKİYE’NİN VİZE SERBESTÎSİ SÜRECİNDE SOMUT KAZANIM ELDE ETMESİ MÜMKÜN GÖRÜNMEMEKTEDİR"

 “Avrupa Konseyi’nin denetim sürecinden çıkamayan Türkiye’nin AB üyelik sürecini canlandırılması, Gümrük Birliği’nde ilerleme sağlaması ve eksik kalan 6 kriteri tamamlamayan Türkiye’nin vize serbestîsi sürecinde somut kazanım elde etmesi mümkün görünmemektedir. Vatandaşlarımızın yaşadığı vize çilesine son verilmesi ve iş dünyasının ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik somut adımlar atılmalıdır.

"HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ, YARGI BAĞIMSIZLIĞI, DEMOKRASİ VE İNSAN HAKLARI ÖNÜNDEKİ ENGELLER KALDIRILMALI"

Cumhurbaşkanı, AB’ye üyelik konusunda samimi ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanması başta olmak üzere hukukun üstünlüğü, yargı bağımsızlığı, demokrasi ve insan hakları önündeki engelleri kaldırmalı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Avrupa Konseyi’nin kararlarını uygulamayan, kısa adı İstanbul Sözleşmesi olan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nden bir gece yarısı bir kişinin imzasıyla çıkan, Avrupa Konseyi’nin her yıl açıkladığı Türkiye Ülke Raporları’nda ciddi geriye gidişlerin yaşandığının kaydedildiği ve katılım müzakerelerinin tamamen dondurulduğu bir süreçte Cumhurbaşkanı’nın NATO zirvesi öncesinde ‘Avrupa Birliği üyelik sürecinde Türkiye’nin önünü açın’ çıkışını gerçekçi ve samimi bir politika olarak görememekle birlikte Cumhurbaşkanı’nın yeniden AB sürecini hatırlamasını önemli bir fırsat olarak görüyor ve AB’ye üyeliğin temel kriterleri olan Kopenhag Siyasi Kriterleri alanlarında somut adımlar atılmasını bekliyoruz.

"TÜRKİYE ALTI YILDIR DENETİM SÜRECİNDEN ÇIKAMADI"

 İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü alanlarında yaşanan geriye gidişler neticesinde, 2004 yılında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi tarafından denetim sürecinden çıkarılan ancak 2017 yılında denetim sürecindeki ülkeler listesine tekrar alınan Türkiye, altı yıldır denetim sürecinden çıkamadı. Gümrük Birliği Anlaşması’nın modernize edilmesi ve derinleştirilmesinin önünde de bir engel olan denetim sürecinden çıkılmasına yönelik adımlar atılmalıdır. Cumhurbaşkanının NATO Zirvesi sonrasında düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin kendisine yönelttiği, ‘İsveç’e verdiğiniz destek, Türkiye’nin AB üyeliğinin başlangıcı mı?’ sorusuna ‘Ağzın bal yesin’ demekle yeni fasıl açılmıyor, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinde bir ilerleme yaşanmıyor.”

Gündem Haberleri

Gazeteci İsmail Saymaz’ın ev hapsi kararında flaş gelişme
Vatandaşların yüzde 60'ı aynı şeyi istiyor
PKK Türkiye’nin gücüne dönüştürülmelidir
Neredeyse eline kalaşnikof alacak, dağa çıkacak...
İş insanı tutuklandı