Tüm dünyada devlet yönetimindeki ve parlamentodaki kadınların sıralamasını gösteren “Siyasette Kadın 2017” haritası, siyasette toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda bölgesel ve ulusal düzeyde yavaş ilerleme kaydedildiğini gösterdi.
Parlamentolar Arası Birlik ve Birleş- miş Milletler Kadın Birimi tarafından 2005 yılından bu yana her yıl hazırlanan haritanın 2017 basımı yayınlandı.
Türkiye alt sıralarda
“Siyasette Kadın” haritasına göre, dünya genelinde parlamentolardaki kadın milletvekili oranında dikkat çekici bir artış olmadı. 2015 yılında yüzde 22,6 olan dünya ortalaması, 2016 yılında yüzde 23,3’e çıktı. Devlet başkanı ve hükümet başkanı kadın olan ülke sayısı 2015 yılında 19 iken, 2016 yılında da 17’ye düştü. Meclis başkanı kadınların oranı ise tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşarak yüzde 19,1 olarak gerçekleşti. Kadın bakan sayısı ise 730’dan 732’ye yükselerek yüzde 18,3 olarak gerçekleşti.
Harita, bakan, devlet başkanı ve parlamenter düzeyde görev alan kadınların oranlarına göre ülkeleri sıralıyor. Bulgaristan, Fransa, Nikaragua, İsveç ve Kanada’da bakanlık düzeyindeki pozisyonların yüzde 50’sinde kadınlar bulunuyor. Bulgaristan yüzde 52,9 kadın bakan oranıyla kadınların siyasetteki temsili açısından dünya ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Buna rağmen Finlandiya, Norveç ve İsveç’i kapsayan İskandinav ülkeleri, bölgeler sıralamasında yüzde 41,7 ile kadının siyasetteki temsilinin en yüksek olduğu bölge olmaya devam ediyor. Türkiye ise kadın bakan sıralamasında yüzde 3,8 oranıyla 168’inci sırada yer alıyor. Kadınların parlamentodaki temsili sıralamasında ise Ruanda yüzde 61,3 oranıyla birinci sı- rada, Bolivya yüzde 53,1 oranıyla ikinci sırada, Küba yüzde 48,9 ile üçüncü sı- rada yerini alıyor. Türkiye ise yüzde 14,9 oranıyla kadınların parlamentodaki temsili sıralamasında 132’inci sırada yer almaya devam ediyor.
Bir kız çocuğu 171 yaşında eşit haklara ulaşabilecek
ULUSLARARASI Çocuk Merkezi Kadın Sağlığı ve Hakları program koordinatörü Dr. Ayşegül Esin, bugün Türkiye’de doğan ve iki yaşında olan bir kız çocuğunun 171’inci yaş gü- nünde uluslararası toplumsal cinsiyet eşitliğini yakalayabileceğine dikkat çekti. Esin, yaptığı açıklamada, kadınların öğrenim durumlarında yetersizlik, istihdamdaki payının düşüklüğü, meslekte ilerleme engeliyle karşı- laşma, lider yönetici olamama, siyasette temsil edilememe, kayıt dışı aile işçisi olma, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, fiziksel, ekonomik, sosyal, cinsel ve psikolojik şiddet mağduru olmak gibi pek çok sorunla mücadele etmek zorunda olduğunu vurguladı. Esin, Birleşmiş Milletler’in bu yıl Uluslararası Kadınlar Günü için belirlediği teması ”Değişen Çalışma Yaşamında Kadınlar: 2030 yılına kadar gezegende yarı yarıya”dır. Bu temanın fikri, Binyıl Kalkınma Hedefleri sonrasında 2015 yı- lında geliştirilen “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri”ne ulaşabilmek için 2030 gündemini nasıl yakalanaca- ğını ve kalkınma hedeflerinden özellikle hedef 5’in etkili bir şekilde uygulanması için hızlanmak gerekti- ğini anlatır. Tema ayrıca, toplumsal cinsiyet eşitliği, kadınların güçlendirilmesi ve kadının insan hakları konusundaki diğer mevcut taahhütlere odaklanmaktadır" dedi.
2030 gündemindeki bazı hedefler şunlar:
*Her yerde kadın ve kız çocuklarına karşı her türlü ayrımcılığın sonlandırılması,
*2030 yılına kadar bütün kız ve erkek çocuklarının uygun, ücretsiz ve kaliteli ilk ve orta eğitime ulaşmalarının sağlanması,
*2030 yılına kadar, bütün kız ve erkek çocukların kaliteli erken çocukluk gelişimi bakımı, okul öncesi eğitimine ulaştıklarından emin olarak ilköğretime hazırlanması,
*İnsan ticareti, cinsel ve diğer sömürü türleri de dahil olmak üzere kamusal ve özel alanlardaki tüm kadın ve kızlara karşı her türlü şiddeti ortadan kaldırılması
*Çocuk, erken ve zorla evlilikler, kadın sünneti gibi zararlı uygulamaların ortadan kaldırılmasıdır.