Yargıtay'dan emsal ikinci el araba kararı! Araba satanların dikkatine! TÜVTÜRK'e gidenler şok oldu...

İkinci el araç satın alan vatandaşlar Yargıtay'dan ikinci el 'gizli ayıplı' araba kararına ilişkin gerçeği TÜVTÜRK'e gittiklerinde öğrendi.

Yargıtay, ikinci el otomobil sahiplerini doğrudan ilgilendiren emsal bir karara imza attı. Bu karara ilişkin gerçeği ikinci el araç alan vatandaşlar TÜVTÜRK'e gidince öğrendi.

KİLOMETRESİ DÜŞÜRÜLMÜŞ İKİNCİ EL OTO İLE İLGİLİ SORUMLULUK SATICIDA

Yargıtay, kilometresi düşürülmüş ikinci el araba ile ilgili sorumluluğun, satıcıda olduğuna hükmetti. Yargıtay kararında, satıcının söz konusu ayıpların varlığını bilmese dahi alıcıya karşı sorumluluğunun bulunduğu kaydedildi.

GERÇEK TÜVTÜRK'TE ORTAYA ÇIKTI

Resmi Gazete'de de yer alan karara göre bir kişi, 2020 yılında 21 bin 300 TL'ye 1993 model bir araba satın aldı. Daha sonra aracını TÜVTÜRK'e götürüp muayene yaptırmak isteyen vatandaş neye uğradığını şaşırdı. Gerçeği TÜVTÜRK'teki muayenede öğrenen kişi aracın kilometresinin düşürülmüş olduğunu fark etti.

Bu durumu vakit kaybetmeden aracı satın aldığı kişiye bildirdi. Satıcı ise kilometre düşürme işlemini kendisinin yapmadığını, sorumluluğunun bulunmadığını savundu. Satın aldığı aracın 2015 kayıtlarına göre, 277 bin kilometrede olduğunu, 2019 kayıtlarına göre ise 127 bin kilometrede gözüktüğünü, bu nedenle daha yüksek bedel verip aldığı araç nedeniyle zarara uğradığını belirten alıcı, zararının karşılanması için dava açtı. Yargılamayı yapan Çarşamba 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, araçtaki ayıbın gizli ayıp kapsamında kaldığını, bunun sorumlusunun dava dışı M.Ç. olduğunu belirledi. Yerel mahkeme, bu nedenle davalı satıcının sorumluluğunun bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetti.

YEREL MAHKEME HÜKMÜ BOZULDU

Kamusonhaber'in aktardığına göre Adalet Bakanlığı, kararın kesinleşmesinden sonra kanun yararına bozma isteminde bulundu. Bozma isteminde, satıcının, ayıpların varlığını bilmese dahi alıcıya karşı sorumluluğunun bulunduğu belirtildi. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin hükmünü, sonuca etkili olmamak üzere kanun yararına bozdu.

KARAR GEREKÇESİNDEN

Dairenin kararında, Türk Borçlar Kanunu'nun 219 ve devamı maddeleri kapsamında, davacının sonraki ayıba karşı davalıdan tazminat isteyebileceği ifade edildi. Kararda, alıcının, devraldığı ürünü imkan bulur bulmaz gözden geçirebileceği ve üründe satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görmesi halinde bunu uygun bir süre içinde satıcıya bildirmek zorunda olduğunu aktarıldı.

"SATICI, BU AYIPLARIN VARLIĞINI BİLMESE BİLE ONLARDAN SORUMLUDUR"

Alıcının, bunu yapmadığı zaman, satılan ürünü mevcut haliyle kabul etmiş sayılacağı bildirilen kararda, şu tespitler yapıldı:

"Satıcı, alıcıya karşı herhangi bir surette bildirdiği niteliklerin satılanda bulunmaması sebebiyle sorumlu olduğu gibi, nitelik veya niteliği etkileyen, niceliğine aykırı olan, kullanım amacı bakımından değerini ve alıcının ondan beklediği faydaları ortadan kaldıran veya önemli ölçüde azaltan maddi, hukuki ya da ekonomik ayıpların bulunmasından da sorumlu olur. Satıcı, bu ayıpların varlığını bilmese bile onlardan sorumludur.”

Güncel Haberleri

'Son 40 ayın en düşük enflasyon seviyesine ulaştık'
Türkiye’nin ünlü çay markası satılıyor!
İBB soruşturmasında bir tutuklama daha
CHP Samsun İl Başkanı Mehmet Özdağ'dan Samsun için “Adalet Zinciri” çağrısı
Dev şirket binlerce kişiyi işten çıkaracak