'Hocaların Hocası' Özdemir Nutku yaşamını yitirdi

Tiyatrobilimci, oyuncu, yazar, eleştirmen ve yönetmen Prof. Dr. Özdemir Nutku, 10 Kasım'da saat 13.00'te Konak Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle son yolculuğuna uğurlanacak.

İzmir'de özel bir hastanede çoklu organ yetmezliği nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören tiyatrobilimci, oyuncu, yazar, eleştirmen ve yönetmen Prof. Dr. Özdemir Nutku, sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Ünlü akademisyen, 10 Kasım'da saat 13.00'te Konak Sabancı Kültür Merkezi'nde düzenlenecek tören ve Bostanlı Beşikçioğlu Camii'nde kılınacak ikindi namazının ardından Karşıyaka Doğançay Mezarlığı'nda son yolculuğuna uğurlanacak.

Çeşitli sanat ve edebiyat dergilerinde 1800'ün üstünde araştırma, inceleme, eleştiri ve denemesi yayınlanan Nutku, 1976'da İzmir'e yerleşmiş ve Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde Tiyatro Bölümü'nü kurmuştu.

Nutku, bugüne kadar 37'si tiyatro, 22'si çeviri, 4'ü şiir, 12'si oyun ve uyarlama, 2'si senaryo, 1'i çocuk kitabı olmak üzere 78 kitap yazdı.

Birçok uluslararası kongrede Türkiye'yi temsil eden ve aynı zamanda oyun sahneleme eğitmeni ve tiyatro yönetmeni olan Nutku, yüze yakın oyun sahneledi.

SANATÇI VE SANAT KURUMLARINDAN TAZİYE MESAJLARI

Ertuğrul Günay, Eski Kültür Bakanı

Prof. Özdemir Nutku'nun vefatından derin üzüntü duydum. Sayın Özdemir Nutku, başta tiyatro olmak üzere ülkemizin bütünüyle kültür ve sanat yaşamına kitapları, yazıları ve uygulamalarıyla büyük katkıları olmuş değerli bir aydındı. Okurları, öğrencileri, kültür ve sanat dostları kendisini hep saygıyla anacaktır. Rahmet ve sabır diliyorum.

Mustafa Kurt, Devlet Tiyatroları Genel Müdürü

Türk Tiyatrosu'na çok büyük bir emeği var. Devlet Tiyatroları bünyesinde de oyun yönetmişti. Oyunlarında da çalışmıştık. Kurum bünyesinde 'Edebi Kurul' üyesi olarak yer aldı. Türk Tiyatrosu için bugüne kadar çok önemli katkılar sundu. Çok değerli kitapları vardır. Bizlere referans olmuştur.

Çok değerli, çok kıymetli bir hocamızdı. Çok üzgünüz. Allah rahmet eylesin.

Prof. Zeliha Berksoy, Akademisyen

Ülkemizin en önemli değerlerinden birisiydi. Özellikle kitapları, araştırmaları, çevirileri ile tiyatro edebiyatımıza ve tiyatro hayatımıza çok büyük katkıları olmuştur. Hepimiz onun eleştirilerini, yazılarını okurduk. Yazdığı kitapları bütün öğrencilerimiz tarafından okunuyor. Arkasında büyük bir kütüphane, büyük bir bilgi ve bilim varlığı bıraktı. Kendisine rahmet diliyorum. Derin saygılarımı sunuyorum.

Müjdat Gezen, Oyuncu

Şoke olmuş durumdayım. Çok üzüldüm. Özdemir ağabeyi çok severdim. Türk Tiyatrosuna çok büyük katkıları olan bir hocaydı. İzmir’de açtığım Müjdat Gezen Sanat Merkezi'nin (MSM) başındaydı. Bertolt Brecht'i, Türkiye’de bilimsel olarak ilk tanıtanlardan birisidir. Eşine, çocuğuna ve tüm sanatseverlere başsağlığı diliyorum.

Tamer Levent, TOBAV Onursal Başkanı

Türkiye'de bir aydınlanma rüzgarı estiyse eğer, Özdemir Nutku o rüzgarın öncülerindendi. 'Cumhuriyet' kültürünün anlaşılması, yaşanması, Türkiye'nin kültürel anlamda, sosyal yaşamında, insan haklarında ve evrensel dünyadaki yerini alabilmesinde, sanat anlayışının gelişmesi son derece önem taşıryor. Özdemir hoca bu eksikliği tiyatro üzerinden ama sanatın bütününü kapsayacak değerlerle fark etmiş ve bunu yaşama kültürü olarak benimsemiştir.

Maalesef böyle öncü, örnek, toplumu rol model alacağı insanları kaybettiğimiz zaman, yerine gelenlerin onları çok iyi anlayıp anlamadığından ve kültür yaratma konusunda o zamanki kuşak kadar ısrarlı olup olmayacağından bazen şüphe ediyorum. Düşünce kültürünün oluşması Özdemir Hoca'nın da son derece öncülük yaptığı bir akımdı. Söyleyecek bir söz bulamıyorum. Yaşama kattığı değerlerle yaşayacağını düşünüyorum.

Şenay Gürler, Oyuncu

Çok sevdiğim, çok saydığım, her zaman çok şey öğrendiğim bir insandı kendisi. Hem insan olarak hem de hoca olarak çok şey öğrendim. Öğrencilerine yaklaşımı olsun, hayatta duruşu olsun o kadar değerli bir insandı ki. Tam bir sanat insanıydı. Tam bir tiyatro insanıydı. Şu an o kadar çok etkilendim ve üzüldüm ki tarifi yok. Gerçekten çok değerli bir insanı kaybettik.

Hayati Asılyazıcı, Gazeteci/Yazar/Eleştirmen

50 yılı aşkın bir arkadaşlığımız, dostluğumuz ve kardeşlerimiz var. Ülkemizin yetiştirdiği tiyatro akademisyenleri arasında, özel ve öznel bir yeri vardır. Özdemir Nutku'nun her zaman dünya çapında bir tiyatro insanı olduğunu düşünüyorum.

140'a ulaşan çeviri ve yazdığı yazılarla Özdemir Hoca aşılması zor bir noktada. Shakespeare oyunlarının hemen hepsini çevirdi. 16. yüzyılın rönesans yazarı olan Shakespeare'nin yazdıklarının iyi anlaşılabilmesi için 20 bin kelimeden oluşan bir Shakespeare sözlüğü hazırlamıştır. 'Tiyatro' bölümünü kurduğu Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde dekanlık ve öğretim üyeliği yaparak bugün herkesin yakından tanıdığı ve sevdiği pek çok oyuncunun yetişmesini sağlamıştır. Akademisyenliğinin yanı sıra çok başarılı bir tiyatro yönetmenidir. Özdemir Hoca için o kadar üzgünüm ki vefat haberi kalbime ok gibi saplandı. Ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. Işıklar içinde uyusun.

Ragıp Ertuğrul, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Başkanı (TEB)

Türk Tiyatrosu için çok büyük bir değeri yitirdik. Çok anlamlı ve uzun soluklu çalışmalar yaparak, Türk Tiyatrosu'nda önemli adımlar atılmasını sağladı. Cumhuriyet döneminin son 50 yılında, eğitim hayatına, tiyatro yayıncılığına, yazarlığına ve araştırmacılığına damga vurduğunu söyleyebiliriz. Tiyatro Eleştirmenleri Birliği'nin onur üyesiydi. Kaybından dolayı çok büyük üzüntü duyuyoruz. Tüm tiyatro camiasının başı sağolsun. Özdemir Nutku'nın değeri yaşarken bilindi. Ölümünden sonra da izi devam edecektir.

OĞUZ TURGAY

Kültür Sanat Haberleri

2025 yılının en iyi dizileri açıklandı! İşte listede yer alan en iyi diziler
Başka Bir Gün dizisi neden final kararı aldı? Başka Bir Gün dizisi yeni bölüm ne zaman? İşte Başka Bir Gün dizisi 10. bölümün yayın tarihi...
Hollywood'un efsane oyuncusu hayatını kaybetti
Korkusuz Korkak ne zaman çekildi? Korkusuz Korkak nerede çekildi?
Hızlı ve Öfkeli 11 ne zaman çıkacak? İşte filmin son vizyon tarihi...