Aliseydi Karagöz | Antalya
Antalya'nın tarihi semti Kaleiçi'nde, Selçukluların fethi sonrası kiliseden camiye çevrilerek, Şehzade Korkut'un adının verildiği camide,1896 yılında yangın çıktı. Kubbesi ve minaresinin ahşap külahı yanan cami, büyük hasar görmesi nedeniyle ibadete kapatıldı. Zaman içinde yenilenmemesi yüzünden camiye, halk arasında 'Kesik Minare' denilmeye başlandı.
Daha önce 6 kez müdahale edilen, en ciddi restorasyonu 1974'te yapılan Şehzade Korkut Cami'nin yeniden ibadete açılması için 2017 yılının Nisan ayında restorasyon ihalesi yapıldı ve Temmuz ayında sözleşme imzalandı.
Selçukluların Antalya'yı fethiyle 'fethin sembolü' olan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde 2'nci Bayezid'in oğlu Şehzade Korkut'un Teke Sancak Beyliği'ne atanması ile onarılan caminin restorasyonu tamamlandı. Çalışmalar kapsamında, caminin 'Kesik Minare' olarak anılmasına neden olan minaresine, 123 yıl sonra ahşap külahı takıldı.
İLK EZAN OKUNDU
1896 yılında çıkan yangından beri Kesik Minare olarak anılan camide 123 yıl sonra ilk ezan dün (Cuma) sabah namazında, Muratpaşa Camii'nin baş imamı hatibi Engin Şahin çıplak sesle okudu. Ezanın okunmasının ardından Antalya Müftüsü Osman Artan dua etti. Müftü Artan, 123 yıldır kapalı olan, ezan okunmayan harabe vaziyetteki Şehzade Korkut Camisi'nde sabah namazında ilk ezanı okumanın kendilerine nasip olduğunu söyledi. Artan, "Artık bu camiden günde 5 vakit ezan okunacak" dedi.
CHP'Lİ ARI'DAN TEPKİ
Kesik Minare'nin Antalya'nın bir simgesi olduğunu belirten CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Bu Restorasyonu yapanların eserin orjinalliğini korumak gibi bir dertlerinin olmadığını tahmin ediyorum" dedi.
Arı'nın, YURT'a yaptığı açıklama şöyle:
“Geçtiğimiz gün, tarihi eserlerin korunması ile alakalı Kültür Bakanlığı'na ve İçişleri Bakanlığı'na soru önergesi vermiştim. TBMM'de Türkiye'de yapılan tarihi eser restorasyonları ile alakalı örnekler vererek bu konuda tarihi eserlerin orjinalliğinin kaybedilmesi yönünde en büyük tehlikeyi oluşturduğunu anlatmaya çalışmıştım.
Kesik Minare ile ilgili çok fazla eleştiri geldi. Restorasyona asla karşı değiliz. Restorasyonun orjinalliğinin bozulmasına karşıyız. Ayrıca, Kesik Minare'nin restore edilmesini gerektirecek bir şey de yoktu. Önceki hali ile yeni hali arasında çok büyük bir fark olduğunu görüyoruz. Resmi kurumlarca yapılan restorasyonların bir kısmı tarihi eserlerimizi koruma adı altında orjinalliğini kaybettiği eserler haline gelmiştir.
ORJİNAL HALİ İLE KORUNMASI GEREKİYORDU
Tarihi Kesik Minareli Cami Antalya'nın en önemli simgesidir. Turistlerin en çok ilgisini çeken tarihi eserlerdendir. Restorasyon yapıldı. Yapılabilir. Ama bu restorasyonu yapanların, eserin orjinalliğini korumak gibi bir dertlerinin olmadığını tahmin ediyorum. Bugün ülkemizdeki tarihi eserler bu şekilde tehdit altındadır. Lütfen iktidardan gidinceye kadar tarihi eserlere dokunmayın, hiç olmazsa mevcut haliyle orijinal haliyle korunsun”