Ötv zammı geldi,fiyatlarda artış sağlandı

Motorlu taşıtlardaki ÖTV oranlarını değiştiren düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Hangikredi.com Genel Müdürü Yılmaz Sonışık, otomobil almak isteyenler için yapılan değişiklikleri analiz etti.

Binek otomobillerde uygulanan vergi oranlarında değişikliğe gidilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenleme ile ÖTV oranlarında motor silindir hacminin yanı sıra fiyat ve diğer kriterlerin de devreye alınmasıyla otomotiv sektöründe yeni bir dönem başladı.


Kurlarda yaşanan yükselişle birlikte zor günler geçiren otomotiv sektörü bu değişikliği 2017 senesi içerisinde bekliyordu. Binek otomobillerde uygulanan ÖTV oranlarında değişikliğe gidilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın, 25 Kasım Cuma günü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesinin ardından otomotiv firmaları fiyat güncellemesi yaptı. 

 

ÖTV düzenlemesine göre satış fiyatı 68 bin 440 TL'nin üzerinde olan otomobillerin fiyatları yüzde 3,4 ile 10.5 arasında artmış oldu. Kabaca A ve B sınıfındaki küçük otomobiller ÖTV zammından etkilenmedi diyebiliriz. Yapılan bu değişiklikler onları ne yönde ve nasıl etkileyecek? Bu ve buna benzer soruları Hangikredi.com Genel Müdürü Yılmaz Sonışık, otomobil almak isteyenler için soruları yanıtladı.


ÖTV ZAMMINDAN ÖNCE OTOMOBİL ALANLARIN NASIL BİR AVANTAJI OLDU? 


ÖTV zammı beklentisiyle, kasım ayında bir aydan kısa sürede rekor bir otomobil satışı gerçekleşmiş olmasını bekleniyor. 24 Kasım'daki ÖTV artışından önce otomobillerini almayı başaranlar yüzde 10,5'a varan avantaj elde etti. Yeni yıl ile birlikte kur farkı zamları ile birlikte fark yüzde 20'yi bulacak. Kasko, trafik sigortası, taşıt kredisi maliyetlerinin de yeni yıl ile birlikte artma ihtimali yüksek.


ARALIK AYI SİZCE FIRSAT MI?


Evet. Otomobil almak için aralıkta hala önemli fırsatlar var.


SENE SONUNA İLİŞKİN YENİ KAMPANYALAR GELEBİLİR Mİ?


Otomotiv distribütörleri ellerindeki stoku eritmek için sene sonuna özel (ÖTV zammını kapsayan) kampanyalar yapabilir, otomobil almak isteyenlerin bu fırsatları iyi takip etmeleri gerekir.
ÖTV ZAMMININ YANINDA BİR DE KUR ARTIŞI VAR. PEKİ BU ORAN OTOMOBİL FİYATLARINI NE KADAR ETKİLEYEBİLİR?


Kur artışı da otomobil fiyatlarını yaklaşık yüzde 8-9 oranında etkileyecektir. Otomotiv firmaları henüz kur artışını satış fiyatlarına yansıtmamış olmakla birlikte, ellerindeki stokları tükettikten sonra gelecek 2017 model araçlara bu kur farkı zam olarak yansıyacaktır. 


HEM ÖTV ZAMMI HEM DE KUR ARTIŞINI BİRLİKTE ELE ALIRSAK 2017 YILI İÇİN OTOMOTİV FİYATLARINDAKİ ARTIŞI SİZCE NE KADAR OLABİLİR?


ÖTV ve kur artışıyla birlikte 2017 model otomobillerin fiyatları toplamda yüzde 15 ila 20 civarında artacaktır. 


ÖTV ZAMMI İKİNCİ EL PİYASASINI NASIL ETKİLEDİ?


KASKO VE TRAFİK SİGORTASI FİYATLARI NASIL OLACAK?


Kasko ve trafik sigortası fiyatları da 2017'de artacak. Öncelikle kasko bedeli; ÖTV zammı ve kur farkı ile araç fiyatları arttığı için araç kasko bedeli arttığı için kasko primi de artacak. 


OTOMOBİL ALIMINDA AYRI BİR KRİTERDİR YEDEK PARÇA FİYATLARI. SON GELİŞMELER BU KANADI NASIL ETKİLEYEBİLİR?


İkinci olarak yedek parça, dövize endeksli olan yedek parça maliyeti kur artışı ile sigorta şirketlerinin hasar maliyetini arttırmış oldu. Sektör verilerine göre kasko ve zorunlu trafik sigortası için yedek parça maliyeti yaklaşık yüzde 65 civarında, sigorta şirketleri oluşacak farkı prim artışı olarak sigorta fiyatlarına yansıtacaktır. Buna ek olarak Danıştay'ın 17 Kasımda almış olduğu kararla, trafik kurallarının ihlali sebebiyle gerçekleşen kazalarda, ödenen tazminatın kusurlu sürücüden alınmasını durdurdu. Ayrıca kaza sonucu oluşan değer kaybına ayna, tampon gibi vidalı küçük aksamında dahil edilmesi kararı aldı. Bu kararlarla birlikte sigorta şirketlerinin hasar maliyetlerinin artması kaçınılmaz, maliyet artışı da araç sigorta primlerine zam olarak yansıyacaktır. 


Sonuç olarak kasko ve trafik sigortası fiyatlarında 2017 ile birlikte artış beklendiği için, yeni yıla girmeden alınan araçların sigorta primleri daha ucuz olacaktır diyebiliriz.


BANKALARIN SON GELİŞMELERE BAKIŞI NE AŞAMADA? ÖZELLİKLE OTOMOBİL KREDİSİ ALMAK İSTEYENLER BU DÖNEMDE NE YAPMALI?


Elbette otomobilin finansman maliyetine de bakmak lazım. Şu an olumsuz küresel ekonomik koşullara rağmen, bankalar gayet uygun kredi faizleri sunuyorlar. Uygun faizlerin etkisiyle son çeyrekte tüketici kredilerinde bir canlanma gözleniyor. Bununla birlikte doların engellenemeyen tırmanışı karşısında Merkez Bankası'nın uzun zamandır politika faizlerinde ilk kez artış kararı alması, bu pozitif duruşun değişiminin ilk kıpırdanması olabilir. TCMB raporuna göre küresel faizlerin yükselmesiyle bankaların dış borçlanmaya dayalı kredi finansman maliyetlerinin artması bekleniyor. Böyle bir durumda bankalar faizleri arttırmaya başlayabilir. 


OTOMOBİL ALMAYI DÜŞÜNENLERE NE GİBİ ÖNERİLERİNİZ OLABİLİR?


Araç alacaklar için 25 Kasımdan öncesi tarihi bir fırsattı diyebiliriz. Ocak 2017 ile birlikte; otomobil fiyatlarının kur farkı ve ÖTV zammı etkisiyle artacağını, kasko ve zorunlu trafik sigortası maliyetlerinin artacağını, kredi maliyetlerinin artabileceğini, göz önüne alarak, otomobil almak isteyenler için Aralık ayında hala önemli fırsat var diyebiliriz.

Otomobil Haberleri

Skoda, Egea'dan bile ucuz sıfır SUV otomobille piyasada!
Enişteleri miyavlatacak haber! Doblo yerine artık o var
Türkiye'de yılın otomobili hangisi olacak? İşte adaylar!
Skoda indirdi! Gören gözler şok oldu
Renault fanları çıldıracak! Bu arabanın fiyatı nasıl bu kadar ucuzladı?