Çalışan emeklilere rapor parası şartı: Kimler ödeme alabilecek?

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin rapor parası alabilmesi, sigortalılık statüsüne göre değişiyor.

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam edenlerin rapor parası alabilmesi, sigortalılık statüsüne göre değişiyor. Emekli aylığını kestirerek çalışanlar hastalık nedeniyle ödeme alabilirken, sosyal güvenlik destek primiyle çalışanlara yalnızca iş kazası ve meslek hastalığı durumlarında geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor.

Emekli olduktan sonra yeniden çalışma hayatına katılan vatandaşların Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan (SGK) rapor parası alabilmesi için belirli şartları karşılaması gerekiyor. Ödeme hakkı, emekli aylığının kesilip kesilmediğine ve çalışanın hangi sigorta kapsamında bulunduğuna göre farklılık gösteriyor.

SGK uzmanı İsa Karakaş'ın verdiği bilgilere göre, Ekim 2008 öncesinde sigortalı olan ve emeklilik sonrasında özel sektörde yeniden çalışmaya başlayanlar için iki farklı uygulama bulunuyor.

EMEKLİ AYLIĞINI KESTİRENLER RAPOR PARASI ALABİLİYOR

Emekli aylığını kestirerek tüm sigorta kollarına tabi şekilde çalışanlar, hastalık nedeniyle istirahat raporu almaları durumunda üçüncü günden itibaren geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabiliyor.

İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle düzenlenen raporlarda ise bekleme süresi uygulanmıyor. Ödeme ilk günden itibaren yapılabiliyor.

SGDP İLE ÇALIŞANLARA HASTALIK ÖDENEĞİ YOK

Emekli maaşını almaya devam ederek Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) kapsamında çalışanlar, hastalık nedeniyle rapor parası alamıyor.

Ancak bu kişilerin iş kazası geçirmesi veya meslek hastalığına yakalanması durumunda, geçici iş göremezlik ödeneği ilk günden itibaren ödenebiliyor.

BAĞ-KUR VE MALULLÜK AYLIĞI ALANLARDA FARKLI KURALLAR

Kendi iş yerini işleten veya şirket ortağı olan Bağ-Kur emeklileri, emekli aylıkları kesilmeden ticari faaliyetlerine devam edebiliyor.

Malullük aylığı alanlar ise aylıklarını kestirmeden yeniden çalışamıyor. Aylıklarını kestirerek sigortalı çalışmaya başlayanlar, gerekli koşulları sağlamaları halinde hastalıkta üçüncü günden, iş kazası ve meslek hastalığında ilk günden itibaren rapor parası alabiliyor.

KAMUDA ÇALIŞAN EMEKLİLER İÇİN AYRI DÜZENLEME

Kanunda belirtilen istisnalar dışında kamu kurumlarında emekli aylığı kesilmeden çalışılamıyor.

Kamuda 4/1-a kapsamında sigortalı olarak çalışan emekliler de hastalık nedeniyle üçüncü günden, iş kazası veya meslek hastalığında ise ilk günden itibaren geçici iş göremezlik ödeneğinden yararlanabiliyor.

Politika Haberleri

CHP'den Halk TV'ye kayyım tepkisi: "CHP'ye saldırmayı tercih edenleri de görüyoruz"
Araştırma önergesini siz getirin, biz destekleyelim
Ayten Gülsever'den Halk TV'ye kayyım tepkisi: Kılıçdaroğlu'nu hedef göstermek de tehlikeli
Müslim Sarı'dan meclis üyelerine sert tepki: Partiyle ilişkileri kesilecek
Devlet Bahçeli: 'Türkiye, Suudi Arabistan'a askeri destek sağlasın'