Dünyanın başlangıç noktası: Milyon Taşı

Bizans döneminden günümüze kadar ulaşan tarihi taş, Antik Roma yollarının başlangıç noktasını ve sıfır meridyenini simgeliyor.

Tarihi Yarımada'nın merkezi noktasında bulunan 'Milyon Taşı' Sultanahmet meydanında yer alıyor. Ayasofya Müzesi'nin hemen karşısında, Yerebatan Sarnıcı'nın yanı başında bulunan sıfır noktası, turistlerin en çok ilgisini çeken ve fotoğrafladığı özel köşelerden biri.

Konstantinopolis kentinin ve Doğu Roma İmparatorluğu'nun kurucusu I. Konstantin zamanında yerleştirildiği düşünülen sütun, tüm Antik Roma yollarının başlangıç noktası ve dünya üzerindeki tüm şehirlerin, Doğu Roma İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis'e mesafesinin hesaplanması için kullanılan sıfır noktası kabul ediliyor.

'HER YOL ROMA'YA ÇIKAR'

İstanbul'un tarihte dünyanın merkezi olarak kabul edildiği ve Milyon Taşı'nın da bu merkezi temsil ettiğini ve "Her yol Roma'ya çıkar" sözünün kaynağı olduğu da düşünülen sütunun aslında, kare şeklinde yerleştirilmiş, birbirine kemerlerle bağlı dört mermer ayak üzerine oturtulmuş kubbeden oluşan anıtın kalıntısı olduğu biliniyor.

Zamanla parçalanan ve bugünkü görünümüne ulaşarak tek sütundan ibaret hale gelen sütun, fetihten sonra da İstanbul, Greenwich'in esas alınmaya başladığı 1932 yılına kadar mesafe, tarih ve saat ölçümlerinde bütün dünyada merkez olarak kabul gördü.

Tarih Haberleri

ilk kez bulundu
İstanbul'u hiç böyle görmediniz... Yıl 1897!
İstanbul'un fethi ve Fatih Sultan Mehmet... 1453 Fetih mesajları
Pompeii’nin bu en meşhur çifti Türk çıktı