CHP, AOÇ için TBMM Komisyonu istedi…CHP’li Gök: “Hukuka uyun”

Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerindeki yasa dışı yapılaşmanın TBMM komisyonu tarafından araştırılmasını isteyen CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, arazi hakkında Danıştay’ın aldığı kararı hatırlatarak iktidara, “Hukuka uyun” çağrısında bulundu.

Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerindeki yasa dışı yapılaşmanın TBMM’de kurulacak bir komisyon tarafından araştırılmasını isteyen CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, arazi hakkında Danıştay’ın aldığı kararı hatırlatarak iktidara, “Hukuka uyun” çağrısında bulundu.

AOÇ’DE KİM NE YAPTIYSA ORTAYA ÇIKSIN

Atatürk'ün 11 Haziran 1937'de tarım, ziraat gelişsin diye hazineye şartlı bağış olarak devrettiği AOÇ arazisinin 102 bin dönümden 33 bin dönüme kadar düşerek üçte ikisini kaybettiğini vurgulayan Levent Gök, “Atatürk Orman Çiftliği'nde özel yasalar, özel yöntemlerle, satışlarla, kiralamayla yasaya aykırı devir işlemleri gerçekleştirilmiştir. Bu önerge, bugüne kadar kim ne yaptıysa ortaya çıkması açısından verilmiş bir önergedir” dedi.

KAÇAK SARAY, İŞGALCİ DURUMUNDA

TBMM Genel Kurulu’nda önerge üzerinde konuşan Gök, hukuki olarak gelinen son noktada, kaçak olarak yapıldığını öne sürdüğü Cumhurbaşkanlığı sarayının işgalci konumuna düştüğünü belirterek şunları söyledi:

“İktidar partisi çevreleri sürekli olarak bunların bir kamu binası olduğundan bahisle bir savunma içerisine girdiler ve bir dayanak bulunamayınca 2014 yılında Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu bir karar aldı hukuka aykırı olarak "Birinci derece sit alanı içerisinde kamu hizmet binaları yapılabilir.

ŞİMDİ NE YAPACAKSINIZ?

Danıştay 6. Dairesi, Koruma Kurulunun almış olduğu Atatürk Orman Çiftliği'ndeki kamu hizmet binası ibaresini iptal etti, tam şah mat bir durum. Bakın, bir idarenin sığındığı kamu hizmet binası yapmak için -Başbakanlık, şimdiki Cumhurbaşkanlığı sarayı için- dayandığı koruma ilke kurulu kararı Danıştay 6. Dairesi kararıyla iptal edilmiştir. Şimdi ne yapacağız değerli arkadaşlar, ne yapacaksınız? Bir yandan eylem planı, mülkiyet hakkı. Atatürk Orman Çiftliği'nde, hepimizin gözümüzden daha çok sakınması gereken bir alanda şu anda işgal durumunda olan bir saray var. “

“SARAYA GÖNDERİLMİŞ BİR TAHLİYE EMRİ VARDIR”

Danıştay’ın kararı çerçevesinde geçen ay Cumhurbaşkanlığı sarayına tahliye emri gönderildiğini kaydeden Levent Gök, “Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakanlığı döneminde bu saray gündeme getirildiği zaman hep şu sözleri kullandı, ‘Kaçak saray kadar başınıza taş düşsün.’ Değerli arkadaşlarım, bu taş düştü, 83 milyon vatandaşın üzerine düştü. Ya hukuk, ya taş. Hukuka uygun davranmak durumundayız. Şimdi ‘kaçak saray’ diye tabir edilen saraya gönderilmiş bir tahliye emri vardır. Ne diyordu Sayın Cumhurbaşkanı? ‘Kaçak saray kadar başınıza taş düşsün’ ben de şöyle söylüyorum: Ayıklayın pirincin taşını” diye konuştu.

AOÇ arazisine ilişkin CHP tarafından verilen araştırma önergesinin gündeme alınması önerisi iktidar ortaklarının oyları ile reddedildi.  

Tbmm Haberleri

TBMM'de 'Lütfü Türkkan' polemiği yaşandı
Azerbaycan tezkeresi TBMM'de kabul edildi
İYİ Partili Türkkan’dan normalleşme tepkisi: “Virüs şeytan gibi gece dolaşıyor”
“Kalıcı bir çözüm bulunması şarttır”
“Beşli çeteyi uyarıyorum. Halkı tehdit etmeyin”