Uzay çöpleri avlanamayacak mı?

Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı’nın uzay çöplerini yok etmek için tasarladığı yörünge balıkçısından ilk test sonuçları açıklandı.

Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı'nın (JAXA) yörüngeye yolladığı uzay çöpü avcısı uydudan gelişmeler alındı. Dünya yörüngesinde son 50 yıldır yapılan tüm çalışmalar ve fırlatmalardan geriye kalan milyonlarca parça olduğu tahmin ediliyor. Kurum uzaya yolladığı deneysel araç ile, yüksek yörüngedeki bu uzay çöplerini çekip Dünya'nın atmosferine sokmaya çalışacaktı. Japonya Uzay Araştırmaları Ajansı bu uzay balıkçısının ilk test görevinde başarısız olduğunu açıkladı.

 

Kurumun verdiği bilgiye bakılırsa, aracın elektromanyetik oltası yuvasından çıkmadı ve uzay aracı yörüngedeki süresini doldurduğu için de geri gelmek zorunda kaldı. JAXA yakın gelecekte bir deneme daha yapmayı planlıyor.

 

Yörüngedeki çöp olarak sayılan nesnelerin 30 bine yakını 10 cm boyundan büyük. 1-10 santimetre arasındaki kalıntıların miktarı 670 bin, 1 santimetreden küçük parçaların miktarıın ise 170 milyon olduğu tahmin ediliyor. 

Teknoloji Haberleri

Threads kapanıyor! X'e rakip olacaktı...
Nokia 3210 efsanesi 2024 yılı tasarımıyla geri dönüyor
Instagram'daki o özellik WhatsApp’a geliyor
İşte Türkiye'de en çok satılan cep telefonu
App Store herkesi şaşırttı