Andız pekmezini gece yatmadan önce bir kaşık yemeniz yetiyor! Faydası ile baştacı edeceksiniz

Öyle besinler var ki 1 kaşığı tüm vücuda yetiyor. Bunlardan biri de andız pekmezi. İşte andız pekmezinin faydaları...

Andız ağacı (Suriye ardıç ağacı olarak da bilinir) Anadolu'da Toros Dağları çevresinde yetişir ve bu ağacın meyvesi pekmez yapımında kullanılır. Adını ağaçtan alan Andız meyvesi kaynatılarak alerji, kızarıklık, saç dökülmesi, sedef hastalığı ve gut hastalığına iyi geldiği söylenen bu pekmez çeşidinin yapımında kullanılır.

AKŞAM YATMADAN BİR KAŞIK ANDIZ PEKMEZİ YERSENİZ NE OLUR?

  • Virüslerin çoğaldığı kış aylarında sağlıklı beslenme şekline önem veren uzmanlar özellikle kan yapıcı ve bağışıklığı güçlendirmeleri gerektiğini vurguluyor. Bunların başında da pekmez gelir.
  • Üzüm, keçiboynuzu pekmezlerinin yanı sıra andız pekmezinin de tüketilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar akşam yatmadan bir kaşık tüketildiğinde vücudun ertesi güne daha dinç uyandığını belirtti.
  • Bunun yanı sıra andız pekmezi kan hücrelerinin çoğalmasını destekler. Bu sayede kan oranını artırarak kansızlık gibi hastalığın neden olabileceği yorgunluk ve halsizlik gibi sağlık sorunlarını ortadan kaldırır. Bağışıklık sistemini virüs ve bakterilere karşı güçlendirir. Bağırsak fonksiyonlarını düzenler.

ANDIZ PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR?

  • İçerdiği esansiyel yağ asitleri çok kuvvetli antioksidan etkisi gösterir. Bu etki sayesinde üst solunum yolları hastalıkları sırasında yaşanan nezle ve grip hastalıklarına iyi gelirken balgamda ki iltihabı da söker atar.
     
  • Eklem, romatizma ve kemik erimesi gibi durumların neden olduğu ağrıların şiddetini azaltır. Bunun yanı sıra hastalıkların ilerlemesini de önler. 
     
  • Antioksidan özelliği sadece üst solunum yolu hastalıklarına değil aynı zamanda ağız içi yaralara da fayda sağlar. Bir kaşık andız pekmezini ılık yarım bardak su ile karıştırınız ağzınızda gargara yapın. 
     
  • İdrar yolu enfeksiyonunu önleyerek, kolayca tuvalete çıkmayı destekler. Aynı zamanda bağırsaklardaki parazitleri azaltarak rahat bir dışkılama işlemi sağlar. Andız pekmezini düzenli tüketenlerde basur ve ishal gibi durumların yaşanma ihtimalinin çok az olduğu gözlemlenmiştir. 
     
  • Vücuttaki toksinleri atmak için karaciğere yardım eder. Ayrıca kanı temizleyerek damar yollarını açar. Kalp ve damar tıkanıklığı risklerini azaltır.
     
  • Kötü alışkanlıklardan dolayı ortaya çıkan böbrek taşlarının düşürülmesini sağlamanın yanı sıra oluşumunu da önler.
     
  • Yapılan bazı araştırmalarda andız pekmezinin saç dökülmesini önlediği görülmüştür. Çıban gibi yaralara sürüldüğünde kısa sürede iyileştirdiği de gözle görülür bir sonuç olmuştur.
     
  • Her gün bir yemek kaşığı andız pekmezini kahvaltınızda tüketerek tüm bu faydalarda kısa sürede yararlanabilirsiniz. Ayrıca tahin ya da ılık su ile karıştırarak da tüketebilirsiniz.

Andız pekmezinin zararları nelerdir?

Andız pekmezinin pek çok faydası olduğu kadar, belli başlı zararları ve yan etkileri de bulunmaktadır. Bu yan etkileri ve zararları şu şekilde listeleyebiliriz:

- Eğer andız pekmezi gerektiğinden daha fazla tüketilirse, kilo artışı gibi sorunlara sebep olabilir.

- Eğer şeker hastalığı gibi bir probleminiz varsa, andız pekmezini kontrollü olarak tüketmelisiniz. Çünkü andız pekmezi şeker hastaları için zararlı olabilir.

- Andız pekmezinin yoğun bir yapısı olduğu için, aşırı miktarda tüketilmesi mide bulantısına ya da başka mide sorunlarına yol açabilir.

- Her şeyde olduğu gibi, andız pekmezinin de aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

- Eğer herhangi bir sebeple boğazlarınızı tahriş ettiyseniz ve öksürük gibi sorunlar yaşıyorsanız, bu sorunların tedavisi konusunda da andız pekmezini kullanabilirsiniz.

Yaşam Haberleri

15 erkek öğrenciyi istismar etti, karısı evde bastı
Kim Milyoner Olmak İster yarışmasına Atatürk sorusu damga vurdu! Öğretmen yarışmacı soruyu bilemedi
19 litrelik damacanalarda neden kulp yok? İşte yanıtı...
Bu çiçeği koparanın hayatı kararıyor!
En çabuk yorulan kan grubu belli oldu!