Bilim insanları araştırdı: İşte beyine en iyi gelen müzik türü

Bilim insanları 'ruhun gıdası' denilen müziğin beyine iyi gelen türünü araştırdı. Japonya'daki Tsukuba Üniversitesi’nden bilim insanları yaptıkları araştırmada ritme sahip tempolu 'groove' müzik türünün beynin performansını artırdığını ortaya koydu.

Japonya'daki Tsukuba Üniversitesi’nden bilim insanlarının yürüttüğü bir araştırmada 'groove' müziğin beynin performansını artırdığı açıkladı. Ekibe liderlik eden Profesör Hideaki Soya, "Sonuçlar şaşırtıcıydı" dedi.

Independent Türkçe'deki habere göre; Hakemli bilimsel dergi Scientific Reports’ta yayımlanan yeni araştırmada ABBA’dan Be Gees’e kadar birçok ünlü müzisyenin parçalarını içeren bu müzik türünün, dinleyicinin 'yürütücü işlevini' geliştirdiği ortaya kondu.

BEYNİ GÖRÜNTÜLEDİLER
Araştırmada beynin yürütücü işlevden sorumlu bölgesi 'sol dorsolateral prefrontal korteks'teki aktivite ve müziğin bu bölge üzerindeki etkisi incelendi.

Araştırma ekibi, groove diye nitelenebilecek, 120 BPM'lik (saniyede iki vuruş) ritme sahip, tempolu bir parça oluşturdu. Söz konusu parçanın dinletildiği 58 katılımcının beyni fonksiyonel yakın kızılötesi spektroskopisi (fNIRS) adı verilen bir beyin görüntüleme tekniğiyle gözlemlendi.

AKTİVİTEYİ ARTIRDIĞI SAPTANDI
Parçayı dinledikten sonra olumlu görüş bildiren ve parçadaki hissi alabildiğini söyleyen katılımcıların beynindeki yürütücü işlev aktivitesinin arttığı saptandı.

'Groove' müzik türü genellikle dans müziğiyle eşleştirilse de aslında ritmik şarkıların çoğunu kapsıyor. (Davul, elektrik bas veya kontrbas, gitar ve klavyeliler)

Yaşam Haberleri

Ankara Valiliği'nden vatandaşlara kritik uyarı!
Temmuz geldi İkizler retrosu başladı: 3 burç için dikkat!
TBMM’de kabul edildi: iklim kanunu maddeleri nelerdir, iklim kanunu teklifi nedir? İşte İklim Kanunu hakkında tüm detaylar…
Gelin erkek çıktı damat bunu 12 gün sonra fark etti!
B12 eksikliğinin vücuda zararları nelerdir? B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur?