Bir lokması bile yaşlanmayı hızlandırıyor

Sadece bir lokma bile yemek yaşlılığı hızlandırmasıyla biliniyor. Peki uzmanlar hangi besinden uzak durulması gerektiğini söylüyor?

Erken yaşlanmak kimsenin istemeyeceği bir durumdur. Fiziki olarak yıpranmak özellikle bazı insanlar için kabus gibi gelebilir. Öte yandan bu durumu tetikleyecek ve hızlandıracak çevresel faktörler de vardır. Uzmanlar da bazı gıdaların erken yaşlanmayı hızlandırdığını aktararak, bu besinlerden uzak durulmasını tavsiye ediyor.

ŞEKER CİLDİ YAŞLANDIRIYOR 

Şekerli gıdalar, bilhassa işlenmiş tatlılar ve alkolsüz içecekler, ciltteki yaşlanma sürecini hızlandırabilir. Şekerin kan dolaşımındaki artışı, cildin elastikiyetini kaybetmesine yol açabilir.

Şeker, vücutta "glikasyon" adı verilen bir kimyasal reaksiyona sebep olur. Glikasyon, şekerin kan dolaşımındaki proteinlerle birleşerek "Advanced Glycation End Products" (AGEs) adı verilen maddelere dönüşmesine neden olur. Bu AGEs maddeleri, cilt hücrelerine zarar verir, kollajen ve elastin gibi ciltteki yapısal proteinlerin bozulmasına yol açar. Bu da cildin daha hızlı yaşlanmasına neden olur.

Birçok araştırma, şekerin cilt yaşlanmasını hızlandırmasının yanı sıra, sivilce, kırışıklıklar ve ciltte daha fazla lekelenmeye yol açabileceğini ortaya koydu.

Şekerli gıdaların vücutta inflamasyonu artırarak, ciltteki sivilce ve akne oluşumunu tetiklediğini de gösterdi.

Sağlık Haberleri

2025 İlkbaharında Vakalarda Patlama
Tırnaktaki bu belirti kanser habercisi olabilir
Ne su ne ayran işte en sağlıklı içecek: Bildiklerinizi unutun, şok olacaksınız!
Bal kilo aldırır mı? Bal kilo yapar mı? Balın yararları ve zararları nedir?
Menenjit ölümcül müdür? Menenjit belirtileri nelerdir? Menenjit nasıl bulaşır?