Sağlıklı beslenme önerileriyle gündemden düşmeyen Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kritik önerileriyle gündemden düşmüyor.
Canan Karatay özellikle boğazlara iyi gelen en faydalı çayların başında olan sumak çayı olduğunu belirtiyor.
SUMAK ÇAYININ FAYDALARI
- Sumak çayında antioksidan oranı yüksektir. Bu yüzden zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
- Kalp sağlığına iyi gelir.
- Kötü kolesterolü kontrol eder.
- Sindirim sistemini düzenlediği için mide rahatsızlıklarının önüne geçer.
- Balgam ve öksürük problemlerine karşı iyileştirici özelliği vardır.
- Regl dönemlerinde kasılmaları ve ağrıları azaltır.
- C vitamini ve antioksidan özelliğiyle kansere karşı koruma sağlar.
- Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur.
- Enfeksiyon oluşumunu engellediği için ateşli hastalıkların meydana gelmemesini sağlar.
- Adet düzensizliğini düzene sokar.
- Obezite ve tip 2 diyabet rahatsızlıklarında uygulanan tedavilerde destekleyicidir.
- Cilt sorunlarına karşı iyi gelir.
- Kas ağrılarının geçmesine yardımcı olur.
- Yağ yakımını hızlandırdığı için kilo kaybında yardımcı olur.
- İdrar yolu ile toksinlerin atılmasını sağlar.
- Diş iltihaplarına iyi gelir.
- Solunum yolu rahatsızlıklarında iyileştiricidir.
SUMAK TOHUMU ÇAYI NASIL YAPILIR?
- 100 gram tohum ya da yaprak sumak için 1 litre su kullanabilirsiniz.
- İlk olarak suyu ocakta kaynatın.
- Su kaynadıktan sonra içerisine sumağı atın ve demlemeye bırakın.
- Demledikten sonra sumak çayını süzün.
- Sumak çayını gün içerisinde sabah ve akşam olmak üzere 2 fincan içebilirsiniz. Fazla tüketimi zarar verebilir.
- Sumak tohumu ve yaprağından yapılan çaylar düzenli ve önerilen miktarda tüketildiğinde solunum yolu rahatsızlıklarından kalp hastalıklarına, bağışıklık sisteminden cilt sorunlarına kadar farklı alanlarda olumlu katkı sağlar. Bunun yanı sıra iltihap ve enfeksiyon öldürücü özelliği ile sumak çayı ateşli hastalıkların meydana gelmesine ve diş eti iltihaplarının oluşmasına da engel olur. Dikkatli kullanıldığında sağlık için mucizevi etkileri bulunur.