Denizden çıktıktan sonra bu belirtiler varsa hemen ambulansı arayın!

Denizdeki tehlikelerden biri olan denizanası ısırığı vakaları arttı. Uzmanlar zehirli denizanalarının ısırığında görülen kusma, baş dönmesi, kas spazmı, nefes almakta güçlük çekme gibi belirtilere karşı uyarıyor.

Denizdeki balıklarla beslenen denizanası kendini korumak için yüksek miktarda zehir barındırır. Başkasına temas ettiği an dışarı saldığı zehir ölümcüldür. Birçok çeşidi bulunan bu hayvanlar hakkında uzmanlar ciddi uyarılarda bulunuyor. 

ZEHİRLİ DENİZANALARINA DİKKAT

Denizanası ısırıkları acı verici olsa da çoğu acil müdahale gerektirmez. Tipik bir acı ile ağrı, kırmızılıklar, kaşıntı, uyuşma veya karıncalanma olabilir. Ancak bazı tehlikeli belirtilerde ambulans çağırmak gerekebilir.

Nefes almakta veya yutmakta güçlük çekiyorsa. Dili veya dudakları şişmiş veya sesinde değişiklik olmuşsa. Mide bulantısı, kusma veya ishal varsa. Başı dönüyor veya baş ağrısı varsa. Kas spazmları varsa. Eğer ısırılan bölge göz veya ağızsa acil tıbbi müdahale için ambulans çağırın.

DENİZANASI ISIRMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Halk arasında denizanası çarpması, ısırması veya yanığı olarak da bilinen denizanası sokması erken müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Soktuğu yerde kaşınma, kabarma, kızarıklık, uyuşma veya ağrının tüm vücuda yavaş yavaş yayılması gibi belirtilerle kendini gösterir. Aynı zamanda bulantı, kusma ve şiddetli baş dönmesine bağlı bayılma gibi ciddi sorunları da beraberinde getirir. Denizanalarının türüne bağlı müdahaleler değişir. Ancak çoğu denizanası sokması vakasın da doğal yöntem kullanılır.

DENİZANASI SOKMASINDA NE YAPILMALIDIR?

Denizanası denizden çıktıktan sonra vücuttan çıkarılmalı aksi halde yeniden ve daha şiddetli ısırabilir. Denizanasının soktuğu bölgeye dokunulmamalı ve kaşımaktan sakınılmalıdır. Çünkü ısırılan bölgedeki enfeksiyon hızla yayılabilir. Isırılan bölgeye içme suyunu dökmek yanıcılığı artırabilir bu yüzden deniz suyu dökülmesinde fayda var. Üzeri herhangi bir şeyle asla örtülmemelidir. Enfeksiyon hava almadığında iltihaplanmaya döner.

SİRKE

Denizanasının ısırdığı yeri sirke ile yıkayabilir ardından kalan dokunaçları temiz bir cımbızla alabilirsiniz. Sirkeyi daha etkili hale getirmek için içerisine biraz kaya tuzu koyabilirsiniz.

KARBONAT TUZ

Enfeksiyon ve kaşıntıyı azaltmak için 2 yemek kaşığı tuzu, 3 yemek kaşığı karbonatı ve bir buçuk bardak ılık suyu karıştırıp krem kıvamına getirisiniz. Ardından bölgenin olduğu yeri dokunaçlardan temizledikten sonra bu karışımı sürebilirsiniz.  beş dakika bekledikten sonra deniz suyu ya da sirke ile temizleyiniz.

Yaşam Haberleri

Temmuz geldi İkizler retrosu başladı: 3 burç için dikkat!
TBMM’de kabul edildi: iklim kanunu maddeleri nelerdir, iklim kanunu teklifi nedir? İşte İklim Kanunu hakkında tüm detaylar…
Gelin erkek çıktı damat bunu 12 gün sonra fark etti!
B12 eksikliğinin vücuda zararları nelerdir? B12 vitamini hangi yiyeceklerde bulunur?
Güneş çarpmasına dikkat!