Greyfurt, nar... Kanser tedavisi sırasında bunlardan kaçının!

Hep sağlıklı birer besin olarak bilinen greyfurt ve nar tüketiminden, kanser tedavisi sırasında kaçınmamız gerekir. Peki neden?

Bazı gıdalar, içeriğindeki maddeler nedeniyle kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilir ve bunun sonucunda ilacınızın etkisini azaltabilir. İşte böyle bir durum yaşamamanız için bazı ürünlerin tüketiminde çok dikkatli olmalısınız.

İşte greyfurtta, kanser tedavisi sırasında ilaçlarla etkileşime giren bir gıdadır. Ama greyfurt, kanser tedavisi esnasında tek başına kaçınmanız gereken yiyeceklerden sadece bir tanesi.

Greyfurtta CYP3A'yı engelleyen bir madde içerir. Bu madde çeşitli yoğunluklarda diğer meyvelerde de bulunur.

KANSER TEDAVİSİNDE YAKLAŞMAMANIZ GEREKEN GIDA ÜRÜNLERİ

Kanser tedavisinde, greyfurt ve greyfurt suyu, nar, kan portakalı ve yıldız meyvesi gibi gıda ürünlerinden uzak durmanız gerekmektedir. 

CYP3A NEDİR?

Sitokrom P (CYP) enzimleri ismi verilen bir grup vücut maddesinin bağırsaktaki emilim ve diğer organlarımızdaki metabolizasyon sürecinin bir parçası olduğu biliniyor. CYP3A adlı bir grup da dahil olmak üzere pek çok CYP enzimi bulunmaktadır. Bu grup CYP3A4 ve CYP3A5 ismi verilen enzimleri içinde barındırır. Bunlar da ilaçların bağırsaklardan nasıl emileceği konusunda oldukça önemlidir. Bazı gıdalar ve ilaçlar CYP3A'yı etkileyebilir. Bu enzimler emilen kanser ilacı miktarını etkilemekle beraber, ilacı daha güçlü veya zayıf yapar.

Yaşam Haberleri

Tıkalı lavaboyu açmanın en kolay yolu!
Havalar ısınınca yine ortaya çıktılar
Mayıs ayında turnayı gözünden vuracak burçlar belli oldu!
Çileklerin küflenmesini engelleyen formül!
İlişkiyi bitiriyor! İşte ilişkinizde asla kullanmamanız gereken 8 toksik ifade...