Hangi yemeği yemek istediğinize siz değil onlar karar veriyor!

Karnımız acıktığında doğal olarak yemek yeme ihtiyacı duyarız ancak canımızın çektiği yemeği sizin değil de bakterilerin istediğini biliyor muydunuz?

Fizyolojik ihtiyaçların en önemlisi beslenmedir. Karnımız ne zaman acıksa eğer imkan da yoksa olan biten her şeyi yiyebiliriz. Çünkü hayatta kalabilmemiz için, insanlar olarak beslenmemiz gerekir. 

Öte yandan canımızın istediği bir şeyi yemek, özellikle günümüzde çeşitli yemek sipariş verme sitelerinde çeşit çeşit yiyeceklere göz atıp birinde karar vermek aslında sizin kendi isteğinizle yaptığınız bir eylem değil.

CANIMIZIN ÇEKTİĞİNİ SANDIĞIMIZ YEMEKLERİ ASLINDA BİZİM CANIMIZ ÇEKMİYOR

Bakteriler vücudumuzu ele geçirip paralel yapıyı kurmuşlar diyebiliriz. İstedikleri yemeği sipariş edip bize de aldırtıyorlar. Biz de o yemekleri kendi canımız çekti sanıyoruz. Ancak gerçek bambaşka.

Medicial Daily'ye göre, hepimiz vücudumuzda her tür fonksiyonu, düşüncelerimizi, reflekslerimizi kontrol eden organımız olan beynimizi biliriz. Şimdilerde giderek artan sayıda araştırmacı artık ikinci bir beynimiz olduğunu söylüyor. ASAP Science ekibi yeni hazırladıkları videoda enterik sinir sistemi olarak bilinen sinirlerin bağırsaklarımızda bulunduğunu ve düşünemeyeceğimiz kadar çok şeyi kontrol ettiğini anlatıyorlar.

HANGİ YEMEĞİ CANIMIZIN İSTEDİĞİNE BAKTERİLER KARAR VERİYOR

Enterik sinir sistemininin yemek borusundan anüse tüm sindirim sistemini kontrol ettiğini ve beyinden kopuk bile olsa işlevlerini sürdürdüğünü görüyoruz. Bunun yanında enterik sinir sisteminin ruh halimizi ve davranışlarımızı kontrol etmek gibi şaşırtıcı bir etkisi de var.

İyi duygularımızla bağlantılı olan hormonlardan dopaminin yarısına yakını ve serotoninin % 90'ı bağırsaklarımızdaki bakteriler tarafından üretiliyor. Buna ek olarak bu bağırsak bakterileri beyne doğrudan mesaj gönderip ne tür yiyecek istediklerini bildiriyorlar.

Kaliforniya Üniversitesi Lon Angeles David Geffen Tıp Fakültesi'nde fizyoloji, psikiyatri ve biyo davranışsal bilimler profesörü Emeran Mayer, Scientific American'a “Evrimimiz bağırsaklarımızla beynimiz arasında doğrudan bir iletişim sağlayacak şekilde gelişmiş çünkü hayatta kalmamızda ne yediğimizin büyük bir etkisi var.” şeklinde konuşmuş.

Bağırsak bakterilerinin ruh halimiz üzerinde de etkileri var. ASAP Science'a göre bazı çalışmalar, sağlıklı bakteriler içeren yoğurt yemenin bireylerin depresyon ve kaygı durumları üzerinde ölçülebilir azalmalar yaptığını göstermiş. Ayrıca sağlıklı bağırsak bakterileri olumsuz duygulara karşı daha dirençli ve dayanıklı olmamızı, bu da daha hoş görülü ve sosyal olmamızı sağlıyor.

Yaşam Haberleri

Popüler diş macunlarında zehir alarmı
Meğer okuldaki kadınları haraca bağlamış
Kanında o madde tespit edildi
Sararan yorganları tertemiz yapan yöntem
Haşlanmış mısır suyunun mucizevi faydaları!