Terleme insan vücudunda ısı sabitleme işlevi gören fizyolojik bir olay olmakla beraber, vücudun soğutma sistemidir. Dışarıdaki havaya bağlı olarak vücudunuzun sabit kalmasını sağlayan, sıcak havaya karşı gösterilen reaksiyondur terleme.
Peki, insanlar neden terler? Vücuttaki ter nasıl meydana gelir? İşte yanıtı...
İNSAN NEDEN TERLER?
Terleme, ter bezleri vasıtasıyla vücut dışına tuzlu sıvının atılmasına yardımcı olur. Böylece terleyen vücut, ısısını koruyarak sabitleştirir. Ter bezleri, ayaklarda, koltuk altlarında, kasıklarda, avuç içlerinde daha çok bulunur. Terlemenin birden fazla nedeni vardır. İlk nedeni genetiktir. Ter bezlerinin olağandışı aktifliği gerekçesiyle insanda aşırı terleme olayı gözlemlenebilir. Bir diğer neden ise hastalıklardır. Aşırı terlemenin sebepleri şu şekildedir:
- Stres ve gerginlik
- Hamilelik
- Akciğer rahatsızlıkları
- Diyabet
- Kalp rahatsızlığı
- Yüksek hava sıcaklığı
- Menapoz
- Çocuklarda C ve D vitamini eksikliği
- Fazla kilo ve obezite
- Tüberküloz, ateş ve enfeksiyon
- Kafein
AŞIRI TERLEME HASTALIK BELİRTİSİ OLABİLİR
Terleme eğer olağandan fazlaysa bunun nedeni genellikle hormonal hastalıklardır. Terleme, metabolizmanın bir sonucu olarak ortaya çıktığı için özellikle vücut metabolizmasını hızlandıran hastalıklar dikkatle incelenmeli ve araştırılmalıdır. Tiroid bezinin aşırı çalışması en sık aşırı terlemeye neden olan sistemik hastalıktır. Eğer, aşırı terleme sorunu yaşıyorsanız, hemen doktorunuza başvurmalısınız.