İnsülin iğnesi orucu bozar mı? Şeker hastaları oruç tutabilir mi?

İnsülin iğnesi orucu bozar mı? sorusu şeker hastası olmasına rağmen oruç ibadetini yerine getirmek isteyen kişiler tarafından merak ediliyor.

İnsülin iğnesi orucu bozar mı? Şeker hastaları oruç tutabilir mi? Hangi durumlarda oruç tutulmamalı? İşte Diyanet'in bu konulardaki açıklamaları...

Şeker hastası olmasına rağmen oruç ibadetini yerine getirmek isteyen vatandaşlar 'insülin iğnesi orucu bozar mı?' sorusuna yanıt arıyor.

İNSÜLİN KULLANAN ŞEKER HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

Din İşleri Yüksek Kurulu bu konudaki görüşünü şöyle açıklıyor:

İğnenin orucu bozup bozmayacağı, kullanılış amacına göre değerlendirilebilir. Ağrı dindirmek, tedavi etmek, vücudun direncini artırmak, gıda vermek gibi amaçlarla enjeksiyon yapılmaktadır. Gıda ve keyif verici olmayan enjeksiyonlar, yemek ve içmek anlamına gelmediklerinden orucu bozmazlar. Ancak gıda ve/veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar (DİYK 22.09.2005 tarihli karar). Şeker hastalarının kullandıkları insülin iğnesi bu nitelikte olmadığı için orucu bozmaz.

Diğer yandan ehil doktorların, oruç tutmasının sağlık açısından zararlı olacağı teşhisini koyduğu bir hasta, Ramazan’da oruç tutmayabilir. Böyle bir kişi, eğer iyileşme ihtimali varsa orucunu daha sonra kaza etmek üzere bırakır; böyle bir ihtimal yoksa Ramazan ayının her günü için birer fidye verir. İnsüline bağımlı olarak yaşayan hastaların da oruç tutmaları sağlıklarına zarar veriyorsa oruç tutmayabilirler. Tutamadıkları oruçlarının sayısınca her gün için bir fidye verirler.

Sağlık Haberleri

2025 İlkbaharında Vakalarda Patlama
Tırnaktaki bu belirti kanser habercisi olabilir
Ne su ne ayran işte en sağlıklı içecek: Bildiklerinizi unutun, şok olacaksınız!
Bal kilo aldırır mı? Bal kilo yapar mı? Balın yararları ve zararları nedir?
Menenjit ölümcül müdür? Menenjit belirtileri nelerdir? Menenjit nasıl bulaşır?