Sağlıklı ve düzenli beslenme kolesterol seviyelerinin belirlenmesinde kilit rol oynar.
Harvard Üniversitesi’nin raporuna göre, beslenme kalitesini değiştirmek kolesterolü düşürebilir ve kan dolaşımındaki yağ seviyelerini iyileştirebilir. Bu da sağlıklı bir yaşamın kapılarını sonuna kadar aralar.
Taze meyve ve sebzeler, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlar kalp için uygun beslenmenin olmazsa olmazıdır. Ancak bazı yiyecekler kolesterolü düşürmede özellikle faydalıdır. İşte o yiyeceklerden 5'i şunlar...
YULAF
Kolesterol düşürme sürecini başlatmanın kolay yolu, kahvaltıda yulaf ezmesini seçmektir.
FASULYE
Fasulye çözünür lif açısından zengindir. Ayrıca vücudun onu sindirmesi biraz zaman alır, bu da yemekten sonra daha uzun süre tok hissetmeniz anlamına gelir.
Fasulyenin kilo vermeye çalışan insanlar için bu kadar faydalı bir besin olmasının nedenlerinden biri de budur.
FINDIK
Araştırmalar badem, ceviz, yer fıstığı ve diğer sert kabuklu yemişleri yemenin kalbe iyi geldiğini gösteriyor. Her gün fındık yemek, LDL (kötü kolesterol) seviyenizi yüzde 5’in biraz üzerinde azaltabilir. Fındık ayrıca kalbi başka şekillerde koruyan ek besinler içerir.
STEROLLER
Bitki sterolleri ve stanoller, vücudun yiyeceklerden kolesterolü emme kabiliyetine müdahale eder. Günde iki gram bitki sterolü veya stanol almak, LDL kolesterolü yaklaşık yüzde 10 azaltabilir.
YAĞLI BALIK
Haftada iki veya üç kez balık yemek, düşük yoğunluklu lipoproteinle güçlendirilmiş doymuş yağlar içererek ve kötü kolesterolü düşüren omega-3 yağları sunarak, ‘kötü kolesterolünüzü’ iki şekilde azaltabilir. Omega-3’ler kan dolaşımındaki trigliseritleri azaltır ve anormal kalp ritimlerinin ortaya çıkmasını önlemeye yardımcı olarak kalbi korur.