Kış aylarının özel lezzetlerinden biri olan pekmez şifa deposu olarak biliniyor. Soğuk havalarda pekmez tüketmenin vücuda faydaları ise saymakla bitmiyor.
Pekmez, yüksek şeker içeriği nedeniyle iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır. Öte yandan bu efsane besin; kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi mineralleri de bünyesinde barındırmaktadır. Pekmezin, yapıldığı meyveye göre besin içeriği ise değişiyor.
Peki kış aylarının vazgeçilmezi pekmezin faydaları neler? İşte cevabı...
PEKMEZİN FAYDALARI NELER?
ENERJİ KAYNAĞI
İçerdiği doğal şekerler sayesinde hızlı enerji sağlar. Özellikle sporcular ve enerji gereksinimi fazla olan kişiler için tercih edilen bir besin.
KANA KARIŞIYOR
Pekmez çok hızlı bir şekilde kana karışıyor. Karbonhidrattan zengin bir enerji kaynağı olan pekmez, glikoz ve fruktoz içeriği nedeniyle sindirime gerek kalmadan tüketildikten kısa bir süre sonra kana karışır
Pekmez B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağı.
KANSIZLIK İÇİN BİRE BİR
Pekmez kan yapımını artırıyor. Kansızlığa iyi gelen bir besin olarak biliniyor. Süt ve süt ürünlerinden sonra, kalsiyum içeriği açısından en iyi kaynaklardan olan pekmez, kemik gelişimi ve sağlığı için çok önemli. Pekmez tüketimi vücut direncini de artırıyor. Hastalıklara karşı koruyucu bir etki gösteriyor.
TANSİYON DENGELEYİCİ
Özellikle büyüme çağındaki küçük çocukların, kilo alamayanların, iştahsızlık ve halsizlik şikayetleri olanların beslenmesinde pekmeze yer verilmeli.
Pekmez, egzama, sedef, akne ve diğer cilt hastalıklarının tedavisinde de yardımcı besin olarak kullanılıyor. İçeriğindeki potasyum sayesinde, tansiyonu dengeleyici özelliği bulunuyor. Zengin besin içeriği olan pekmezi yetişkinlerin günde 1-2 yemek kaşığı, çocukların ise 1-2 tatlı kaşığı tüketmesi öneriliyor.
Not: Eğer herhangi bir sağlık probleminiz, şeker diyabet gibi kronik rahatsızlığınız varsa pekmez tüketmeye başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışmanız önerilir.