Küçük tansiyon neden yükselir? sorusu sık sık gündeme geliyor. Tansiyon hastaları küçük tansiyonu yükselten şeylerin nedenini araştırırken, tansiyonun nasıl düşürüleceği de bir başka araştırma konusu oldu.
KÜÇÜK TANSİYON NEDİR?
Diyastolik kan basıncı olarak da adlandırılan küçük tansiyon, koroner damarların kalp kasına oksijen sağlaması nedeniyle, kalp atışları arasında dinlenme aşamasındaki basınçtır. Aynı zamanda kan basıncı okumalarının en alt rakamı olan küçük tansiyon, istirahat esnasında ölçüldüğünde genellikle 80 mmHg’nin altındadır.
KÜÇÜK TANSİYONU NE YÜKSELTİR?
Küçük tansiyonun yükselme nedenleri obezite, aşırı tuz tüketimi, hareketsiz yaşam (fiziksel aktivitenin sınırlı olması), sigara ve alkol kullanımı, uyku eksikliği ve uyku bozuklukları, diyabet, böbrek hastalıkları, hipertiroidizm, antiinflamatuar ilaçlar, stres ve damar tıkanıklığıdır. Atardamarlar tıkandığında ve kan artık serbestçe akamadığında kan basıncı yükselir.
Küçük tansiyonun yükselmesine neden olan faktörler genel olarak şunlardır:
- Hipertansiyon
- Hareketsiz yaşam tarzı
- Obezite
- Kandaki trigliserid gibi kan düzeylerinde yükseklik
- Sigara-alkol tüketimi
- Hormonsal sorunlar gibi endokrin hastalıkları
- Düşük potasyum ve yüksek tuz içeren diyetler
- Uyku apnesi
- Yaşam tarzı
- Stres
KÜÇÜK TANSİYON EN FAZLA KAÇ OLMALI?
Küçük tansiyon olarak bilinen diyastolik basınç için ideal değer küçük tansiyonun 80 mmHG olmasıdır. 60 ila 80 mmHg aralığında normal olarak kabul edilir. 60 mmHg’nin altındaki küçük tansiyon değeri tehlikeli kabul edilir. 80 mmHg’nin üstündeki küçük tansiyon değerleri ise küçük tansiyonun yükselmesi anlamına gelir. Özetle 80 mm Hg küçük tansiyonda olması beklenen aralıktır ve bu değerin üstündeki küçük tansiyon sağlıksız kabul edilir.