Pestisit, tarımda yabani otları, böcekleri ve mantarları uzaklaştırmak ya da yok etmek için kullanılan kimyasal bir madde olarak biliniyor. Uzmanlar, pestisitlerin sadece tarım ürünlerinde değil, pamuk, çiçek üretimi, tekstil ürünleri ve hatta bebek bezlerinde bile kullanılabildiğini belirtti.
Pestisit nelerde bulunur?
Temiz beslenmek isteyen herkesin sorduğu "Hangi gıdalarda pestisit var?" sorusuna ABD’de yer alan Çevresel Çalışma Grubu (EWG), 2024 yılı için hazırladığı “Dirty Dozen” (Kirli Düzine) listesindeki meyve ve sebzeler şöyle sıralıyor:
1. Çilek
2. Ispanak
3. Lahana, karalahana ve hardal yeşillikleri
4. Üzüm
5. Şeftali
6. Armut
7. Narenciye
8. Elmalar
9. Dolmalık ve acı biber
10. Kirazlar
11. Yaban mersini
12. Taze fasulye
Pestisitlerin sadece meyve ve sebzelerde bulunmadığını da unutmamak gerekiyor. Tahıl taneleri gibi diğer mahsullerde kullanılmanın yanı sıra çimleri, çiçek bahçelerini ve böcekleri kontrol etmek için de yaygın olarak kullanılıyorlar. Pestisitler çok yaygın olduğundan, maruziyeti azaltmak için en iyi eylem yolu, mümkün olduğunda organik gıdaları seçmek ve daha sürdürülebilir bahçe bakımı ve böcek kovma yöntemlerini uygulamak. Meyve ve sebze tüketmekten vazgeçmek mümkün olmadığı gibi bol miktarda meyve ve sebze yemek, ürünlerde pestisit kalıntısı riskinden çok daha ağır basıyor ve bu kalıntıları azaltmanın yolları bulunuyor.
Pestisit nasıl temizlenir?
Ürünlerdeki pestisit kalıntılarını azaltmak için kullanabileceğiniz basit, güvenli ve güçlü yöntemler şunlardır:
Soğuk suyla fırçalayın: Meyve ve sebzeleri soğuk suyla durulayıp yumuşak bir fırçayla fırçalamak bazı pestisit kalıntılarını giderebilir.
Kabartma tozu suyu: Bir araştırma, elmaları %1 kabartma tozu ve su karışımıyla yıkamanın pestisit kalıntılarını gidermede tek başına musluk suyuna göre daha etkili olduğunu buldu.
Meyve ve sebzeleri soyun: Meyve ve sebzelerinin kabuğunun çıkarılması, pestisit kalıntılarının diyetle alımını önemli ölçüde azaltabilir.
Haşlama: Bir çalışmada, ürünleri haşlama (kaynamaya, ardından soğuğa ve suya maruz bırakma), şeftali dışındaki tüm sebze ve meyve numunelerinde pestisit kalıntı seviyelerinde %50'den fazla azalmaya yol açabilir.
Kaynatma: Bir araştırma, çileklerin kaynatılmasının pestisit kalıntılarını %42,8-92,9 oranında önemli ölçüde azalttığını buldu.
SİRKE VEYA KARBONAT İŞE YARAR MI?
Sebze ve meyveleri pestisitlerden arındırmak için kullanılan yöntemler arasında sirkeli ve karbonatlı suda bekletmek öne çıkıyor. Ancak uzmanlar, bu yöntemlerin her zaman etkili olmadığını söylüyor. Pestisitlerin farklı etken maddeler içerdiğini ve bunların bazılarının karbonatla, bazılarının ise sadece suyla temizlenebildiğini belirten uzmanlar “Sirkenin pestisitleri temizlediğine dair bir kanıt yok, hatta bazı durumlarda sirke bu maddeleri daha da aktif hale getirebilir” diyor.