Çin Tıp Bilimleri Akademisi ve Simon Fraser Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre, günde sekiz saatten fazla hareketsiz duran kişilerde kalp krizi veya felç geçirme olasılığı %50'ye kadar çıkıyor.
MASA BAŞI ÇALIŞANLAR DİKKAT
Bilim adamları, hareketsiz yaşamın tehlikeleri üzerine araştırma yaptı. Araştırma sonuçları, on yıl boyunca 100.000'den fazla insanın yaşam tarzlarını izleyerek ortaya çıktı. Bu çalışma özellikle masa başında düzenli bir şekilde sekiz veya dokuz saat oturarak çalışan insanlar için bir uyarı niteliğinde. Üniversitedeki akademisyenler, verileri analiz etti. Oturma süresini azaltmanın ve fiziksel aktiviteyi artırmanın, sigara içen birinin sigarayı bırakmasıyla aynı etkiye sahip olduğuna dikkat çektiler.
10 YIL 10 BİN KİŞİ TAKİP EDİLDİ, SONUÇ İÇ KARARTICI
Araştırma, yaş ortalaması 50 olan 21 ülkeden katılımcı üzerinde gerçekleşti. Katılımcılara her gün ne kadar oturdukları soruldu. Bu veriler on yıl boyunca takip edildi ve kaydedildi. Araştırmanın sonuçları JAMA Cardiology'de yayınlandı. 6.200'den fazla ölüm olduğu ve sekiz saatten fazla oturanların kalp hastalığından ölme oranının %20 daha yüksek olduğu bulundu. Ancak daha uzun süre oturan kişilerin kalp krizi veya felçten erken ölüm riskinin %50’ye kadar daha yüksek olduğunu kaydetti.