Pekmez, özellikle kış mevsiminin en faydalı besinlerinden biridir. Üzüm, dut, andız, keçiboynuzu ve incir gibi çeşitleri bulunan pekmez, içerdiği güçlü besin değerleri sayesinde bir dizi sağlık faydasını beraberinde getirir.
Pekmez, bağışıklık sisteminden sindirim sistemine, günlük vitamin ve mineral ihtiyacından beyin, kemik ve kalp sağlığına kadar bir dizi yarar sağlar. Ancak pekmezin bu güçlü faydalarından yararlanmak için, doğru koşullarda tüketilmesi gerekir.
İşte pekmezin sağlıksız tüketimi ve zararları...
Pekmezin zararları
Pekmez, sağlığımız için en faydalı besinlerin başında gelir. Ancak pekmezin faydalarından yararlanmak için onu, doğru şekilde tüketmek gerekir. Bu bağlamda pekmezi, aşırıya kaçacak biçimde tüketmekten kaçınmak gerekir.
Pekmezin aşırı tüketimi, sindirim sistemi sağlığını etkileyerek, ishale, mide ekşimesine, mide ağrısına ve şişkinliğe neden olabilir. Pekmez ayrıca, yüksek kalorili bir besindir.
Aşırı miktarda tüketilen pekmez, vücutta yağlanmaya neden olabilir. Pekmez, şeker açısından da yüksek bir besindir. Özellikle diyabet hastalarının kan şekerini yükseltebilir.
Tüm bunlarla birlikte, özellikle üzüm pekmezi tüketirken dikkatli olunmalıdır. Laktik asit içeren üzüm pekmezi fazla tüketildiğinde, karaciğeri ve vücudu yorar. Bu da hem yoğunluğa hem halsizliğe hem de çeşitli cilt sorunlarına neden olabilir.