Her insan uyku sırasında çeşitli rüyalar görür. Bazen rüyadan uyandığınızda bunun çok gerçekçi olduğunu sanabilirsiniz. Ya da başınıza gelen bir olayı daha önce rüyanızda gördüğünüzü iddia edebilirsiniz.
Uzmanlar bu konuda çarpıcı bir araştırma yaptı ve "Rüyamın aynısı gerçekte oldu bu nasıl oluyor?" diyenlere bu sorunun yanıtını verdi.
BEYİN GELECEĞİ DE TAHMİN ETMEYE ÇALIŞIYOR
Son zamanlarda yapılan bir araştırma, beynimizin uyku sırasında sadece geçmişi değil, geleceği de tahmin etmeye çalıştığını ortaya koydu.
Bu bulgu, Alzheimer gibi nörolojik hastalıkların tedavisinde yeni umutlar vadediyor.
BEYİN, UYKU SIRASINDA BİR ADIM ÖNE GEÇİYOR
Daha önceki çalışmalar, uykunun hafıza ve öğrenme için kritik olduğunu ve yeni deneyimleri kalıcı anılara dönüştürmeye yardımcı olduğunu göstermişti. Nature dergisinde yayımlanan yeni araştırma ise beynin uyku sırasında bir adım öteye geçerek yeni problemleri de çözebileceğini öne sürüyor.
FARELER UYKUDA GELECEĞİ GÖREBİLİYOR
Araştırmacılar, fareleri bir labirentte ödül bulmaya alıştırdılar ve bu süreçte hafıza merkezlerindeki nöron aktivitesini incelediler. Fareler uykudayken bile beyinlerinin labirentteki potansiyel rotaları önceden hesapladığını ve ödüle nasıl ulaşacaklarını tahmin edebildiklerini gözlemlediler.
BEYİN, UYKU SIRASINDA NASIL ÇALIŞIR?
Uyku sırasında, beynimiz geçmişte edinilen bilgileri tekrar gözden geçirir ve yeni bağlantılar kurar. Bu süreç, gelecekteki deneyimleri tahmin etmemize ve daha iyi kararlar almamıza yardımcı olur.