Andız pekmezi sağlık için faydalı besinler arasında yer alır. Anız ağacının meyvesinden elde edilen bu pekmez diğer pekmezlerin aksine daha acımsı bir tada sahiptir. Çam türü olan andız ağacının meyvesinden yapılan andız pekmezinin Türkiye’de yetiştiği yerler ise Akdeniz Bölgesi’dir. Toros dağlarının eteklerinde yetişen ve özellikle Kahramanmaraş’ta yaygın olarak görülen andız ağacından elde edilen andız pekmezi tam bir antioksidan deposudur.
AKŞAM YATMADAN BİR KAŞIK ANDIZ PEKMEZİ YERSENİZ NE OLUR?
- Virüslerin çoğaldığı kış aylarında sağlıklı beslenme şekline önem veren uzmanlar özellikle kan yapıcı ve bağışıklığı güçlendirmeleri gerektiğini vurguluyor. Bunların başında da pekmez gelir.
- Üzüm, keçiboynuzu pekmezlerinin yanı sıra andız pekmezinin de tüketilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar akşam yatmadan bir kaşık tüketildiğinde vücudun ertesi güne daha dinç uyandığını belirtti.
- Bunun yanı sıra andız pekmezi kan hücrelerinin çoğalmasını destekler. Bu sayede kan oranını artırarak kansızlık gibi hastalığın neden olabileceği yorgunluk ve halsizlik gibi sağlık sorunlarını ortadan kaldırır. Bağışıklık sistemini virüs ve bakterilere karşı güçlendirir. Bağırsak fonksiyonlarını düzenler.
ANDIZ PEKMEZİNİN FAYDALARI NELERDİR?
- İçerdiği esansiyel yağ asitleri çok kuvvetli antioksidan etkisi gösterir. Bu etki sayesinde üst solunum yolları hastalıkları sırasında yaşanan nezle ve grip hastalıklarına iyi gelirken balgamda ki iltihabı da söker atar.
- Eklem, romatizma ve kemik erimesi gibi durumların neden olduğu ağrıların şiddetini azaltır. Bunun yanı sıra hastalıkların ilerlemesini de önler.
- Antioksidan özelliği sadece üst solunum yolu hastalıklarına değil aynı zamanda ağız içi yaralara da fayda sağlar. Bir kaşık andız pekmezini ılık yarım bardak su ile karıştırınız ağzınızda gargara yapın.
- İdrar yolu enfeksiyonunu önleyerek, kolayca tuvalete çıkmayı destekler. Aynı zamanda bağırsaklardaki parazitleri azaltarak rahat bir dışkılama işlemi sağlar. Andız pekmezini düzenli tüketenlerde basur ve ishal gibi durumların yaşanma ihtimalinin çok az olduğu gözlemlenmiştir.
- Vücuttaki toksinleri atmak için karaciğere yardım eder. Ayrıca kanı temizleyerek damar yollarını açar. Kalp ve damar tıkanıklığı risklerini azaltır.
- Kötü alışkanlıklardan dolayı ortaya çıkan böbrek taşlarının düşürülmesini sağlamanın yanı sıra oluşumunu da önler.
- Yapılan bazı araştırmalarda andız pekmezinin saç dökülmesini önlediği görülmüştür. Çıban gibi yaralara sürüldüğünde kısa sürede iyileştirdiği de gözle görülür bir sonuç olmuştur.
- Her gün bir yemek kaşığı andız pekmezini kahvaltınızda tüketerek tüm bu faydalarda kısa sürede yararlanabilirsiniz. Ayrıca tahin ya da ılık su ile karıştırarak da tüketebilirsiniz.