Hipertiroidizm olarak bilinen zehirli guatr, tiroid bezinin aşırı hormon üretmesi neticesinde ortaya çıkan önemli bir sağlık problemidir. Metabolizmanın hızlanmasına ve çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilecek bu sağlık sorunu ile ilgili uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu.
Peki, zehirli guatr gerçekten ölümcül bir hastalık mıdır?
ZEHİRLİ GUATR NEDİR? ZEHİRLİ GUATRIN BELİRTİLERİ NELERDİR?
Zehirli guatr, bağışıklık sisteminin tiroid bezine saldırması sonucu ortaya çıkar. Bu durum, tiroid bezinin aşırı miktarda hormon üretmesine yol açar. Zehirli guatrın belirtileri arasında hızlı kalp atışı, kilo kaybı, aşırı terleme, sinirlilik, titreme ve gözlerde büyüme yer alır.
ZEHİRLİ GUATR ÖLÜMCÜL MÜ?
Yeniçağ'daki habere göre Endokrinolog Dr. Ayşe Demir, zehirli guatrın erken teşhis ve tedavi edilmesinin önemine dikkat çekerek, "Zehirli guatr, zamanında müdahale edilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ancak, erken teşhis ve uygun tedavi ile bu hastalık kontrol altına alınabilir" dedi.
ZEHİRLİ GUATRIN TEDAVİSİ NASILDIR?
Zehirli guatrın tedavisinde çeşitli yöntemleri vardır. İlaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi müdahale bu yöntemler arasında yer alır. İlaç tedavisi, tiroid hormonlarının üretimini azaltarak belirtileri hafifletir.
Radyoaktif iyot tedavisi ise tiroid bezinin bir kısmını yok ederek hormon üretimini kontrol altına alır. Cerrahi müdahale ise tiroid bezinin tamamının veya bir kısmının çıkarılmasını içerir.