AYASOFYA İMAMI

Ergün Poyraz

İstanbul'da 1971 yılında doğan Prof.Dr. Mehmet Boynu Kalın 1992'de el-Ezher Üniversitesi'nden mezun oldu. 
Başka yerden mezun olsaydı şaşardık.
Şaşırdık mı?
Hayır!
2011'de İstanbul Şehir Üniversitesi'ne giren Boynukalın, 2018'de bu üniversitedeyken profesörlük unvanı aldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın talebi ve Marmara Üniversitesi'nin uygun görmesiyle Boynukalın, 2020’de Ayasofya Başimamı oldu.
Ayasofya Baş İmamı ve Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Boynukalın, ‘#Anayasa’da İslam Olsun’ etiketiyle yaptığı “1921 ve 24 anayasalarında devletin dini İslam'dı ve laiklik yoktu. Cumhuriyet fabrika ayarlarına dönsün” paylaşımıyla Anayasa'dan laikliğin kaldırılması çağrısında bulunmuştu.
Bu paylaşımıyla tepkilerin hedefi olan Boynukalın, bu kez de kadın cinayetleri ile ilgili yaptığı paylaşımla eleştiri oklarını üzerine çekti. Kadın cinayetleri haberlerinden rahatsızlığını dile getiren Boynukalın, Twitter hesabından “Cinayet cinayettir; cinsiyet değiştirmez; erkek, kadın, çocuk, büyük kimin başına gelirse gelsin ilkemiz: ‘Sizin için kısasta hayat vardır’ ilahi düsturudur.
Sürekli ‘kadın cinayetleri’ vurgusu, kadını erkeğe düşman etmeye çalışan bir sloganik medya propagandasıdır” şeklinde paylaşım yaptı.
Odatv yazarı Hürrem Elmasçı, 5 Mart’taki yazısında Ayasofya görevli olan imam ve müezzinlerle ilgili çarpıcı bir yazı kaleme almıştı.
Elmasçı, Ayasofya’da görevli imamların Mehmet Boynukalın, Eminönü Cami’den gelen Ferruh Muştuer, Fatih Cami’nden gelen Bünyamin Topçuoğlu olduğunu yazmış ve görevli müezzinleri aktarmıştı: Mehmet Hadi Duran, Rıdvan Akbaş, Şükrü Asıleren, İbrahim Çoban, Alpcan Çelik.
Elmasçı yazısında “Üç imam, beş müezzin Ayasofya’daki mesaisini günlere bölmüşler. Yani üç imamdan ikisi Ferruh Muştuer ve Bünyamin Topçuoğlu haftanın üç günü, bizim Mehmet Bey ise haftanın bir günü Ayasofya’ya uğruyormuş! Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi önemli ziyaretçiler olduğunda hepsi Ayasofya’da hazır bulunuyormuş…” ifadelerini kullanmıştı.
Siyasetin gündemine dair açıklamalarıyla çok konuşulan Boynukalın, İstanbul Sözleşmesi tartışmasında AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin'le de karşı karşıya gelmişti. 
Boynukalın, “Kadının erkeğe düşman edilmeye çalışıldığını” savunurken Zengin ise “Bu açıklamalar siyasetin yükünü arttırıyor. Siyaset çok ağır bir iş. O yüzden bence herkes kendi işini yapmalı diye düşünüyorum” tepkisini vermişti.
Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması sonrası faiz mesajı veren Boynukalın'a AKP'den de uyarı gelmişti. 
AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, ''Sayın Mehmet Boynukalın Ayasofya'nın açılışı gibi tarihi bir meydan okumayı gölgede bırakacak bir tavırla sürekli polemiklerin içinde olmanız Ayasofya için bedel ödeyen herkesi üzmekte!
Bir siyasi değil, kardeşiniz olarak bu mecrada/usulle olmanızın kimseye faydası olmadığı kanaatindeyim'' yorumunda bulunmuştu.
01 Mayıs 2021 Tarihinde Boynukalın, Twitter hesabından "Merak etmeyin ey güruh, haram (!) ettiğiniz vergilerinizden bana düşen hisseden hepinize kaliteli pamuk aldım, artık helal edersiniz, ne yapayım" dedi.
Bu hesabın ardından, Ateizm Derneği, Ayasofya eski Baş İmamı Mehmet Boynukalın'a, "Ateizmin yayılmasına yaptığı katkılardan dolayı" teşekkür etti.
Tarih; 08.04.2021
Cumhuriyetin değerlerine ve laikliğe karşı söylemleriyle tepki çeken Ayasofya Başimamı Mehmet Boynukalın görevinden istifa etti.
Bize de “Bunlar nasıl Müslüman” demek kalıyor.