PEP, KLOPP ve MOURİNHO

Osman Koray Kapan

Okur: Sayın yazar, birçok Guardiola - Klopp yazısı okuduk sizden lâkin son Liverpool - City 3-1'lik maçına dair bir analiz yapmadınız. Puan farkının 9'a çıkmasını kimse beklemiyordu; nasıl oldu bu?

Cevap: Geçen yıl 7 Ekim'de 0-0 biten Liverpool - City maçı sonrası Guardiola şampiyon oldu demiştim bu köşede. Ligin henüz 8. maçı bitmişti. Geçen yıl 4 puan kaptı Guardiola, Klopp'tan. Nasıl kaptı? İki önlibero ile. Normalde tek 6 numara kullanır Guardiola ve onu da bilinenden farklı kullanır. Ama maçlar ve maçlar boyu madara olunca anladı ki Firmino çakalı rahat vermiyor top dağıtıcısına. Özetle 4-2-1-3 ya da 4-2-3-1 oynadı ve geçen sezonu aldı. Ama alırken ileri üçlüsünde Agüero ve Sterling'e ilaveten kıymetini bilmediği şımarık star Leroy Sane vardı. Bu maç Bernardo Silva vardı; oyununa tam uymayan Mahrez lazımdı bu deplasmana, şu anki abarmış formuyla. Ama yanlış oyuncu tercihleri yaptı Guardiola.

Okur: Sane ve Mahrez yokluğu mu yani sebep?

Cevap: Yalnızca maça bakarsanız; Guardiola'nın solbek tercihine ilaveten Henderson'ı sağa alan Klopp hamlesini görürsünüz "görünür" sebep olarak. Ki çok da yanlış olmaz; 22 yaşındaki Angelino yalnızca 150 dakika oynamıştı bu sezon. Salah'ı tutabilirdi ama Klopp maç öncesi taktik değiştirdi; Henderson resmen sağ çizgi oynadı, Salah ile nöbetleşe onu alıp içeri boş koşu attılar, çocuk hepsini yedi bunların...

Okur: Hiç kıvırmayın; görünür dediğiniz gerçek sebepmiş işte. İşiniz gücünüz ekstra gizem, entellik çabası... Guardiola icat çıkarmış, çocuk ambale olmuş!

Cevap: Guardiola ile konuşma şansım olsa derim ki: Bak Pep'çim; defansa çok para harcadım diye daha adam almıyorsun ama sana halen stoper lazım. Ve Mbappe'yi filan alamıyorsan Leroy Sane iyileştiğinde ayaklarını yıkamasan da havluyu uzatan olmalısın... Ve İlkay'ı büyük maçlarda oynatma. Ve ikişer bek hazırla sana uygun... Öyle salakça içeri adam kovalayan değil, basan sahte beklerin olsun. Basan sahte beksiz yok oluyor oyunun. Klopp'u bu kadar sakatla yenemezsin, hazırlığını iyi yap. Bir tek Henderson hamlesi ile yıkılmak sana yakışmadı. Ve galiba Mahrez'e daha çok güvenmelisin, öğreniyor sanki.

Pep Guardiola: Teşekkürler Koraycım; ikinci maçta üzecem Klopp'u ve sizi...

                       ***

İşbu finalden sonra bir şey yazmak olmazdı lâkin Tottenham 20 milyon pound tazminatla Pochettino’yu yolladı ve daha defansçı Mourinho’yu takımın başına getirdi. İtalyan takımları, Burnley, Brighton, Atletico Madrid ve Konyaspor dışında bir de Tottenham uygundu Mourinho futbolsuzluğuna. Pogba gibi asiler yok burada. “Aynı hataları tekrarlamam, yeni hatalar için buradayım” diyen Mourinho bakalım laf ebeliği dışında bir şey yapabilecek mi; hiç merak etmiyorum:)...