İktidar meşalesi Mersin'den yakıldı! Neler oldu, neler yaşandı? İşte mitingin perde arkası...

Recep BİLAL

CHP, “Haydi Meydana, Hemen Seçim, Derhal Seçim” diyerek iktidar ateşini Mersin'de yüz binlerle yaptığı coşkulu mitingle yaktı. 

Mitinge dair çok sayıda yorum yapıldı. Ben de mitingden 3 gün önce Mersin’e giderek çalışmaları gözlemleme fırsatı buldum.  

***

Değerli okurlarım; evet muhteşem bir miting oldu ama arka planını da anlatmakta fayda var.

Cuma günü alan hazırlıkları için hummalı bir çalışma vardı. CHP’li vekiller sokak sokak, mahalle mahalle, kapı kapı gezerek “Sizin sesiniz, milletin sesi Kemal Kılıçdaroğlu Mersin’e sesiniz olmaya geliyor” diyerek vatandaşı meydana davet ediyordu.

Alan hazırlıkları hızla devam ederken CHP’li yetkililer alanı kontrol ediyor, ortak fikir geliştiriliyordu.

Miting alanına yakın olan il binasına sürekli gidip geliniyor koordine olunuyordu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oğuz Kaan Salıcı, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile birlikte belediyede son son miting üzerine daha fazla neler yapılabilir eksik var mı diye kontrolleri yapıyordu.

Örgütlerin başkanı Oğuz Kaan Salıcı, mitinge AKP’li, MHP’li tüm vatandaşları davet ediyordu. Salıcı, miting katılımı için, “Tayyip Bey’in göremediği bir rakam olacaktır” diyordu.

CHP’li yaklaşık 8-10 milletvekili ve birkaç belediye başkanı alanda dururken Veli Ağbaba’nın “Haydi arkadaşlar otobüsle şehir turuna, halkı davet etmeye” sesi yükseldi.

***

Veli Ağbaba’nın içi adeta kıpır kıpır, heyecandan-coşkudan yerinde duramadığını gördüm. Otobüse binildi ve Mersin sokaklarında bu kez de CHP otobüsüyle insanlar mitinge davet ediliyordu.

Veli Ağbaba, “Milletin Sesi Kemal Kılıçdaroğlu geliyor” dedikçe vatandaşlar mutlu oluyorlar, CHP’yi adeta kurtarıcı olarak görüyordu. 7’den 70’e herkes otobüsü selamlıyor, durdurup sevgisini göstermeye çalışıyordu.

Biraz zaman sonra bir ara sokağa girildi, yine otobüsten anons edilirken bir zabıta işaret yaptı ve anons durdu. Sayın vekilim şehit haberi geldi, şimdi ailesine söylemeye geldik dedi.

CHP’li tüm vekiller otobüsten inerek şehidin evine gidip, ailenin acısını paylaştı. Taziyeden sonra herkesin içi buruk bir şekilde il binasına gidildi. Yapılan toplantılar sonrası, miting meydanında müzik çalınmaması konusunda karar kılındı.

Tam o akşam saatlerinde de Kemal Kılıçdaroğlu Ankara’dan yola çıkarak Mersin’e milletin sesine ses olmaya geliyordu. İlerleyen saatlerde Kılıçdaroğlu, kalacağı otele geldi. Büyük bir coşkuyla karşılanan CHP lideri ertesi gün olacak büyük mitinge bizzat kendisi hazırlanmak için direk odasına çıktı.

Yine heyet, alan kontrolüne giderek son incelemelerde bulundu. Artık her şey hazırdı… Kürsü; Kemal Kılıçdaroğlu’nu bekliyor, Alan; Mersin halkını bekliyordu.

***

Veee Cumartesi oldu…

Sabahın erken saatlerinde hareketlenme başladı...

Gençlik kolları, kalabalık bir grup halinde il binası önünde toplanmıştı. Gençlik Kolları Genel Başkan Yardımcısı Kenan Otlu, mikrofonu eline alarak gençlik kollarına “Arkadaşlar her yer de olacaksınız. Provokatörlere karşı dikkatli olunuz. Kesinlikle bir olay çıkmasına izin vermeyiniz” diyerek uyarılarda bulundu.

Ve kalabalık gençler slogan atarak umudun meydanına doğru gidiyordu. Sabahın erken saatlerinde alana girişler başlamıştı.

Ve saat 12:00 olmuş, mitinge artık dakikalar kalmıştı.

Alan adeta hıncahınç doluydu. Akın akın girişler devam ediyordu ama daha ne kadar gelen olabilirdi?

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Genel Başkan yardımcısı Muharrem Erkek, Ali Mahir Başarır, Murat Emir ve çok sayıda milletvekili miting alanına gelmiş vatandaşlarla fotoğraf çektiriyor, sohbet ediyordu.

“Ellerine kağıt verenler, ağlayanlar, geçinemiyorum yardım edin” diyenler vardı… Vatandaşın ne kadar zor durumda olduğunu orada bir kez daha gördüm.

Mitinge yaklaşık yarım saat kala, Barış Bozkurt kürsüde o gür sesiyle yüzbinleri coşturuyordu.

En dikkat çekeni ise: Bozkurt, biraz zaman sonra “sevgili Mersinliler, alan tıklım tıklım dolduğu için girişler durduruldu. İnsan seli artık dışarıda kaldı. Lütfen bir adım öne gelin ve sıkışıklık olmasın” diye ricada bulundu.

Ben böyle bir şeye ilk kez şahit olmuştum… Barış Bozkurt’ta ilk kez böyle bir şey yaşadığını belirterek, “Mersin’de kalabalığa lütfen bir adım öne gelin kontrol noktası dolmuş diye yardım istedim… Ben 250 bin kişi var diyordum 300 bin kişi katılmış. Miting alanının bittiği nokta diye bilinen yer meğerse bitmemiş geriye doğru akmış kalabalık” diyerek şaşkınlığını ifade ediyordu.

Alanda muhteşem bir kalabalık, muhteşem bir coşku vardı…

O kalabalığa damga vuran kare ise, meydanda bulunan ağaca çıkarak mitingi izleyen vatandaşlar oldu.

***

Ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte meydana geldi… Kendilerine Vahap Seçer ve eşi eşlik ediyordu.

Kılıçdaroğlu’ndan önce kürsüye millet çıktı… Çiftçi, atanamayan PDR mezunlarını anlatan vatandaş ve atanamayan bir öğretmen…

O atanamayan öğretmenin hikayesi ise herkesin içini parçaladı… “Ailem beni okutmak için gece-gündüz çalıştı. Ben bahçelerde çalışıp para biriktirdim okula gittim. Ben iki üniversite bitirdim. Giyim mağazasına iş başvurusu yaptım ama beni almadılar. Nedeni de sen KPSS sınavına girersin bizi bırakırsın dediler. Söyleyin ben ne yapayım, bahçelere günlük çalışmaya gidiyorum ben ne yapayım. Ne olur bize yardım et Kemal Amca…” diyerek haykırdı.

Bu sözlerin ardından hemen yan tarafımda Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin’in göz yaşlarına hakim olamadığını fark ettim…

Kürsüye her çıkan “kurtar bizi Kemal Amca” diye sesleniyordu. Ardından o sloganı, meydanda bulunan herkes söylemeye başladı. Meydan, “Kemal Amca” sesleriyle inliyordu.

Miting sonlarında ise resmen gol oldu…

Kılıçdaroğlu mitingin sonlarında ceketini çıkarttı ve göreceksiniz, “Erzurum’dan, Hakkari’den Trabzon’dan Tekirdağ’dan halkın şaha kalktığını göreceksiniz. Buradan herkese söylüyorum: Duy bunu saray duy… GELİYOR GELMEKTE OLAN” dedi, yüzbinler muhteşem bir coşkuyla alkış tufanı kopardı.

***

Şimdi komik iddialara gelelim ve biraz da gülelim…

Yandaş medya ve iktidar mensupları mitinge 21 bin 500 kişinin katıldığını söyledi. Gerçekten buna kahkaha atılır.

İlk olarak haberi görünce “Zaytung” zannettim. Baktım ki gerçekten ciddi ciddi söylüyorlar. Hatta ve hatta “Kılıçdaroğlu’na Mersin’de soğuk duş” diye de başlık atmışlar.

Ve bu bilgiyi Sn. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a da vermişler o da söylüyor: “Mersin’de kalabalık toplayamadı. 21 bin kişi vardı”

Yapmayın Sn. Erdoğan, danışmanlarınız size yanlış bilgi vermiş… Lütfen açın bakın, bir göz atın mitinge… Hiç olmadı sosyal medyada olan videolara bakın…

O mitingde yüz binler vardı yüz binler..!  

Ve Oğuz Kaan Salıcı’nın da dediği gibi, “Tayyip Bey’in göremediği rakam olacak” gerçekten de öyle oldu…

Anlaşılan şu: İktidar ateşi Mersin’den yakıldı. Hakikaten de “GELİYOR GELMEKTE OLAN”

Not: CHP’nin ikinci mitingi Kocaeli’de

Güzel yarınlarda görüşmek ümidiyle…