Yapılan resmi açıklamalara göre başlayacak olan Ilısu Barajı ve HES projesi neticesinde bölgenin su tutması durumunda ilk andan itibaren doğal bir yıkımla karşı karşıya kalınacak. Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi başta olmak üzere ulusal ve uluslararası birçok ekoloji örgütünün çağrıda bulunması ile 7-8 Haziran tarihleri 3. Hasankeyf Küresel Eylem Günü ilan edilirken Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Ekoloji Birliği sosyal medya üzerinden #HasankeyfİçinGeçDeğil hashtag’i duyarlılık çağrısında bulundu.
Yapılan çağrıda konuya ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:
“1990’da bir yıl sonra Hasankeyf sular altında kalacak denilirken bugün Hasankeyf ve Dicle Vadisi verilen mücadele sonucu hala ayakta. Ama risk her geçen gün artıyor. Hasankeyf, insanlık tarihi sular altında kalmaması için bize sesleniyor. Bu dayanışma Hasankeyf’e köprü olacak, tarihe umut olarak geçeceğini can gönülden inanıyoruz. Umudumuz Hasankeyf ve Dicle Vadisi’nin sular altında bırakılarak, doğa, tarih ve hafızayı yok edecek barajı durdurmak.”
Sanatçıların yoğun desteğiyle başlatılan kampanyada dünyanın çeşitli bölgelerinden sanatçılar ve yurttaşlar kampanyaya ses veriyor.
Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Ekoloji Birliği, ilk etapta ulaşabildiği sanatçılardan oluşan bir videoyu sosyal medya üzerinden yayınlandı.
Yayınlanan videoda Ahmet Ümit, Bahar Feyzan, Barış Atay, Cemîl Qoçgîrî, Diljen Roni, Ercan Yılmaz, Erkan Oğur, Haluk Levent, Metin Uca, Mikail Aslan, Nazan Kesal, Pınar Aydınlar, Selim Temo ve Şebnem Sönmez Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni sular altında bırakmak isteyen Ilısu Baraj projesinin durdurulması için çağrıda bulunuyor.