Derya Şenel Demir

Derya Şenel Demir

Şimdi ben ne olacağım?

İnsanın hayatında vermesi gereken önemli iki karardan birisine çok az zaman kaldı. Eş seçiminden önce meslek seçimi kararı! Yapılan araştırmalar erkekler ve kadınlar için ergenlik dönemini 12-20 yaş arasında kabul etmiştir. Bu süreçte insanın hayatı için aldığı kararların daha duygusal nitelikte olduğu kabul edilir. Bu nedenle 20 yaş öncesine denk gelen üniversite ve bir meslek seçimi ile ilgili kararda anne ve babalara çocuğa destek olma ve yön gösterme konusunda büyük iş düşüyor. Bu yön gösterme görevi çoğu zaman yanlış anlaşılabiliyor.

En değerli yatırımınız olan çocuğunuzun her şeyin en iyisini ve en güzelini yapmasını istiyorsunuz. Ancak bu süreçte çocuğunuza yol gösterirken onu sizin görmek istediğiniz bir meslek seçimine asla zorlamamalısınız. Çocuğunuz ‘Hangi mesleği seçersem annem ve babam daha mutlu olur?’ sorusunu sormak yerine ‘Ben hangi meslekte daha başarı olurum?’ sorusunu kendisine yöneltebilmelidir.

Sizler anne ve baba olarak çocuğunuzu yıllardır gözlemleyen en iyi iki danışman olduğunuzu unutmamalısınız. Çocuğun ilgisi, yetenekleri, güçlü ve zayıf olduğu yönleri birlikte oturup tekrar tekrar konuşulmalı ve çocuğa model olunmalıdır. Bir işte çalışmanın gereği ve öneminin farkına vardırılması ve meslekler arasındaki ilişkilerin anlatılması da bir hayli önemlidir. Diğer önemli bir husus da çocuğun aklından geçen mesleklerle ilgili bilgi edinmesidir. Hangi işin ona daha uygun olabileceği anlatılmalı ama kararı çocuğun kendisinin vermesi gerektiğiyle ilgili vurgu yapılmalıdır. ‘Ben olamadım, sen olabilirsin’, ‘Ancak senin gibi biri bu alanı seçer’, ya da ‘Bak ablan, bak kardeşin’ diye başlayan kıyaslama cümlelerinin çocuğu yıpratıcı olduğu gözden kaçırılmamalıdır.

Bilinçli olmalı, gerekli duyuyorsanız kişilik ölçekleri uygulatmalı, okuldaki öğretmenleriyle sıkı işbirliği içinde olmalı ve dersleriyle meslekler arasında işbirliğini kurabilmesi için yardımcı olmalısınız. Günümüz dünyasındaki yenilik ve değişimleri takip etmeli ve çocuğunuzla bununla ilgili sohbet saatleri oluşturmalısınız. Gidip görülebilecek üniversiteler birlikte araştırmalı ve onun en iyi yol arkadaşı olmalısınız... Seanslarımda çocuk ve ergenlerle çalışırken dikkatimi çeken önemli bir noktayı görüyorum. Bu iki grup kolay pes etme ve hemen vazgeçme eğilimindedirler. Meslek seçiminin vermiş olduğu yoğun kaygı döneminde çocuğunuzu cesaretlendirmeniz, vereceği kararda sonuna kadar arkasında olacağınızı hissettirmeniz gerekir.

Çocuğunuzun başarısı ya da başarısızlığında katkınızın olduğunu unutmayın. Çocuk her haliyle ‘Ben sizin eserinizim’ demektedir. Önce çocuğunuzun sonra sizin yüzünüzün güleceği kararlar vermeniz umuduyla…

Önceki ve Sonraki Yazılar