Sosyal medyanın yeni fenomenleri “ekonomistler”

30 Mayıs tarihinde Merkez Bankası’nın düzenlediği toplantıya ekonomist Uğur Gürses damgasını vurdu. Art arda herkesin yanıtını bizzat MB yöneticilerinden duymak istediği soruları sıralayan Uğur Gürses, Twitter’ın da gündemine oturdu. Her ne kadar sorularına yanıt alamamış olsa da uzun zamandır herhangi bir siyasetçi ya da bürokratın karşısında “işimden olur muyum?” korkusu taşımayan birinin sorularına tanık olduk. Çünkü Uğur Gürses, bir süre önce zaten köşe yazarı olduğu gazeteyle ‘yollarını ayırmıştı.’

25 yılı aşkın bir süredir ekonomi gazeteciliği yapıyorum ve hayatımda ilk kez ekonominin bu kadar popüler olduğuna, geniş kitleler tarafından ilgiyle izlendiğine tanık oluyorum. Bu ilgi elbette yazılı, görsel ya da dijital medyaya değil, (bir gazeteci olarak keşke öyle olsaydı diyorum ama) bizzat ekonomistlere yönelmiş vaziyette… Bu ilgiyi, ekonomistlerin Twitter hesaplarının takipçi sayısından ve etkileşimlerden, youtube kanallarının abone sayılarından, kişisel bloglarının okunma oranlarından rahatça görmek mümkün…

Bir zamanlar CNBC-e kanalında Deniz Gökçe, Asaf Savaş Akad ve Taner Berksoy hocanın sunduğu bir ekonomi programı vardı, o program da ilgiyle izleniyordu ancak bugün durum daha farklı, çünkü ekonomistler gazetelerde yazamadıkları, TV’lerde söyleyemedikleri görüşlerini sosyal medya hesaplarından paylaşıyor artık. Haliyle de takipçileri giderek artıyor. Çünkü içinde bulunduğumuz sürecin en can yakıcı konusu ekonomi… Bu gidişat “ekonomi haberi okumuyorum, anlamıyorum” klişesini de yıkıyor çünkü hocalar, o kadar basit ve anlaşılabiir bir şekilde durumu kaleme alıyorlar ki anlamadım demek hayli zor.

Milyonluk takipçileriyle Eğilmez ve Demirtaş ilk sırada

Sizler için çoğunu benim de izlediğim ekonomistlerin Twitter hesaplarını inceledim. İlk sırada bu işin öncülerinden Mahfi Eğilmez geliyor. Kendi adını taşıyan sitesindeki yazılarına gelen yüzlerce yorum ve sorunun dışında Mahfi Hoca’nın takipçi sayısı 1 milyon 190 bin. En çok takipçisi olan isim ise Prof. Dr. Özgür Demirtaş… New York’taki görevini bırakıp Türkiye’ye gelen Demirtaş, bir süre sonra ülke gerçekleriyle yüzleşti ve burada yaşananların hiç de dışardan göründüğü gibi olmadığını gördü. Youtube kanalı da olan Demirtaş’ın takipçi sayısı 1 milyon 330 bin. Üçüncülük koltuğunda ise borsacı Şant Manukyan bulunuyor, 437 bin takipçisi olan Manukyan’ı yatırımcılar da izliyor ancak ‘tüyo’ yerine rakamlar ve grafiklerin ağırlıklı olduğu bir hesabı var.

Dördüncü sırada gazetede köşe yazarken birkaç bin izleyicisi bulunan Uğur Gürses yer alıyor. Yazılarına kendine ait bloğunda da devam eden ve yurt dışındaki medya kuruluşlarına köşe yazısı yazan Gürses’in takipçi sayısı 235 bini geçti. Gürses’i, bir zamanlar yaptığı ekonomi programlarıyla tanınan, şu anda birçok ekranda yasaklı hale gelen kendine has yazı tarzıyla farklılaşan Atilla Yeşilada izliyor. Cesur yorumlarıyla dikkat çeken ve takipçilerine de sık sık yanıt veren Yeşilada’yı 203 bin kişi takip ediyor. Yeşilada bir yandan da paraanaliz.com adlı haber sitesiyle başarılı bir habercilik de yapıyor.

Bu isimlerin dışında çok sayıda akademisyen de bir süredir sosyal medyada halkımızı bilgilendirmeye, ekonomiyi anlatmaya çalışıyor. Bu isimlerden Mert Yılmaz’ın 70 binin üstünde, hocaların hocası Prof. Dr. Korkut Boratav’ın 65 bine yakın, yine Prof. Dr. Burak Arzova’nın 66 binin üstünde takipçisi yer alıyor.

Seçimlerden sonra gece yarısı Cumhurbaşkanı’na hakaretten göz altına alınan Mustafa Sönmez’i yorumlarını ise 149 bin kişi izliyor. Bir dönem hükümetin ekonomi politikalarını beğenen Prof. Dr. Emre Alkin de Twitter’ı aktif kullanıyor. Emre Hoca’nın takipçi sayısı 103 bini geçmiş durumda.

MIT’nin ekonomi profesörlerinden Daron Acemoğlu da sosyal medyayı çok sık olmasa da efektif kullanıyor, izleyici sayısı 47 bin 700. Yine yurt dışında akademisyenlik yapan Ümit Akçay da fenomen ekonomistlerden, zira kendisini 60 bin 800 kişi izliyor.

Dünya Gazetesi yazarlarından Alaattin Aktaş 19 bin, TEPAV’ın yöneticisi yine Dünya Gazetesi yazarı Güven Sak 43 bin, Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Erinç Yeldan 37 bin, Attila Köksal 24 bine yakın takipçiye sahip.

Tarım yazarlarına da ilgi artıyor

Burada Ali Ekber Yıldırım’a da özel olarak değinmemiz gerekiyor. Bir zamanlar tarım haberlerinin yer bulamadığı medyada artık “tarım editörleri, tarım yazarları” el üstünde tutuluyor. Kuşkusuz ülkemizde bir elin parmaklarını geçmeyen tarım yazarı arasında Ali Ekber Yıldırım ilk sırada geliyor ve takipçi sayısı hızla artıyor, şu sıralar 52 bin sınırını geçmiş durumda.

Umarım hem halkımız hem de medya “bila-bedel” bilgilerini paylaşan, neler olup bittiğini bilimsel olarak anlatan ekonomistlerin değerini bilir. Sadece kriz dönemlerinde değil, işler iyiye giderken de takip eder…

Önceki ve Sonraki Yazılar