Burakhan Başaran yazdı: Corona muamması, çizgi Metin, derbi

Burakhan Başaran yazdı: Corona muamması, çizgi Metin, derbi

Geçtiğimiz günlerde Tokyo Olimpiyatları ve EURO 2020’nin ertelenmesi gerektiğini yazdık. L’Equipe gazetesi de UEFA’nın Salı günü yapacağı açıklamada EURO 2020'nin erteleneceğini iddia etti.

Ülkemizdeyse tüm müsabakaların seyircisiz oynanmasına karar verildi. Başlangıç umut verici ancak yetersizdi. Halen alınması gereken önlemler var.

SEYİRCİSİZLİK ÇÖZÜM DEĞİL

Sporda alınan önlemler yetersiz kaldı. İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya (gelecek haftadan itibaren) ve birçok ülkede ligler askıya alındı. Buna ABD basketbol ligi NBA de dahil. Ülkemizde virüs elbette ki Avrupa'daki kadar yaygın değil ancak ligleri ertelememek de salgına davetiye çıkardı. Bu çok yanlış. İnsan hayatı için alınacak önlemin kademesi olmalı. Avrupa önlemde geç kaldığı için vaka sayısı bugün bu kadar fazla. Liglerin askıya alınması en doğru karar olur. Gerekirse bu yıl şampiyon çıkmayıversin. Hiçbir şey kaybetmeyiz. 1942-46 Dünya Kupaları savaş sebebiyle iptal edildiğinde dünya hiçbir şey kaybetmedi.

ŞİFRESİZLİK ÖZLEMİ

Yayıncı kuruluşa yüksek meblağlar ödeyemeyen milyonlarca taraftar var. Bu bağlamda taraftarların bugünkü derbiyi izlemek için kıraathanelere ve kafelere sıkış tıkış doluşması engellenemez. Çözüm Almanya ve Portekiz’deki gibi maçların şifresiz yayınlanması. Ancak bu da sadece seyircileri baz alan bir çözüm önerisi olduğu için yetersiz kalır.

ÇİZGİ METİN’İN MİRASI

Juve'den Rugani, Utah Jazz'den Rudy Gobert, Arsenal'dan Teknik Direktör Mikel Arteta ve ismi açıklanan açıklanmayan birçok sporcu, yönetici, teknik insan da virüse yakalandı. Spor dünyası virüsün etkisi altındayken bizde alınan önlemin maçların seyircisiz oynanmasıyla sınırlı olması açıkçası şüphe uyandırıyor. Spor insanları bilmediğimiz bir ‘Corona-Kalkan’a mı sahip? Bu yüzden mi ligler askıya alınmıyor? Seyircilerin canı can da kulüp emekçilerinin ve sporcuların değil mi? Beşiktaş’tan Süreyya, FB’den Dursun ve GS’den Veli… Takımların malzemeciliğini yaparak ekmeğini kazanan bu emekçilerin hayatı da herkes kadar önemli. Bugün aynı zamanda 8 yıl önce kaybettiğimiz Çizgi Metin’in (Kurt) doğum günü. Kendisi onu iyi hatırlamamızı gerektiren şeyler yaptı. Spor tarihimizdeki ilk grevi gerçekleştirmesi gibi. 1976 yılında Galatasaray’da oynarken verilen 10 bin liralık prim sözünün yerine getirilmemesi sebebiyle Gökmen, Yasin ve Büyük Mehmet’le gittikleri grev günümüze ışık tuttu. Ligler askıya alınmadığı takdirde spor emekçileri grev hakkını kullanarak ‘yaşam hakları’nı garanti altına almalılar. Onlar bugünün Çizgi Metin’i, Gladyatör’ü olmalılar. Corona dahil hiçbir şut emekçinin kalesine girmemeli!

BİR ACAYİP DERBİ

Sanırım epey zamandır seyircisiz derbi izlememiştik. Zevksiz geçeceği bilinse de mevcut şartlar altında bu önemli değil. Gelelim maça. Galatasaray dokuz haftadır yenilmiyor. Aynı zamanda Terim ve öğrencileri geçtiğimiz hafta bu seneki en güzel futbollarını oynadı. Oturmuş bir sistemleri var. Ancak bu sefer rakipleri Sergen Yalçın. Genç Hoca ‘rakibe göre oyun’ ekolünden yana. Sürpriz yaratan hamleleri de cabası. Beşiktaş, formunu G.Saray’a karşı sürdürebilecek mi göreceğiz. Maç öncesindeki gerginlik umarız ki sahaya yansımaz.

Burakhan BAŞARAN