Burakhan Başaran yazdı: Corona, olimpiyatlar, Euro 2020...

Burakhan Başaran yazdı: Corona, olimpiyatlar, Euro 2020...

Son günlerde tüm dünyanın konuştuğu corona virüsün ne olduğunu anlatmamıza gerek yok sanırım.

Onunla yatıp onunla kalkar olduk. Çeşitli komplo teorileri, doğrulayamadığımız haberler, Papa, Bakanlar, Hamaney'in torunu... Velhasılı epeyce korktuk. Gelin, bu işi bir de spor boyutuyla inceleyelim.

ŞİMDİ HABERLER

Milyonları peşinden sürükleyen futbola uzanalım. Yeşil sahalar artık büyüklerimizin omzunda izlediğimiz masumluğunda değil. 21. yüzyıl futbolunun apayrı bir ekonomik yönü var.

Kapitalizm çarkının en büyük dişlisi futboldur dersek belki de yanılmayız. Hal böyle olunca ortaya çıkan tehlikeyi de yabana atamayız.

Spordaki Corona virüs haberlerine bir göz atalım... Temsilcimiz Başakşehir'in Danimarka'da 19 Mart Perşembe günü Kopenhag'la oynayacağı ve 10 Mart Salı günü İspanyol Valencia ve İtalyan Atalanta takımları arasında oynanması planlanan Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi son 16 turu maçlarının seyircisiz oynanmasına karar verildi.

İngiltere Premier League yönetimi maç öncesi seremonisinde oyuncuların el sıkışmasını yasakladı.

İtalya Serie A'da ise maçların önce seyircisiz oynanmasına, sonra da ertelenmesine karar verildi. Serie C takımlarından Juventus U23'ün tüm kadrosu karantina altına alındı. A takım antrenmanları dahil bütün çalışmalar iptal edildi.

Aynı durum İtalya Basketbol Ligi için de geçerli. İtalya Basketbol Federasyonu tüm maçların belirsiz bir tarihe ertelendiğini açıkladı.

İsviçre Futbol Ligi SFL 23 Mart'a kadar iptal edildi.

Hollanda Eredivisie ekiplerinden Ajax'ın 1’i yardımcı hoca, 1’i kondisyoner, 1’i fizyoterapist olmak üzere 3 antrenörü karantina altına alındı. Antrenörlere virüsün Danimarkalı eski futbolcu Thomas Kahlenbeg tarafından bulaştığı düşünülüyor.

Japonya’da iki haftalık süreç içerisinde oynanacak 94 müsabaka Corona virüs endişesiyle iptal edildi.

Fransa Ligue 1’de Strasbourg-PSG maçı ertelendi.

Alman devi Bayern Münih’in yöneticileriyse, futbolcuların taraftarlarla fotoğraf çekmelerini ve tokalaşmalarını yasakladı. Aynı zamanda çeşitli spor dallarından, birçok turnuva da iptal edildi.

YANGINA KÖRÜKLE GİTMEK

Daha şimdiden panik bu düzeydeyken, virüs baharda zirvesini yaşadığında neler olacağı merak konusu.

Hem de planlanan iki büyük turnuva varken.

Tokyo Olimpiyatları ve EURO 2020 Avrupa Şampiyonası’ndan bahsediyoruz.

Açılış maçını ay yıldızlı futbolcularımızın İtalya ile Roma’da oynayacağı EURO 2020. Evet yanlış duymadınız. Yetkili isimler turnuvaların kesinlikle oynanacağından söz ediyorlar.

AMAÇLARI NE?

Olimpiyat Komitesi, UEFA... Amaçları nedir? Milyonlarca Euro yatırım yapılmış olması insan hayatının değersiz olduğu anlamına mı geliyor?

Turnuvaların düzenleneceği ülkelerde (Japonya, İngiltere, Almanya, Rusya, Hollanda, İtalya, İspanya, Danimarka, İskoçya, Macaristan, Romanya ve Azerbaycan) milyonlarca insanın oluşturduğu bir sirkülasyon olacak.

Tüm bu tantana insan hayatından daha mı değerli?

Gözlerini bu kadar mı para bürüdü? Acziyetleri bu kadar mı yüksek?

Bu sözde yöneticilere 'aymaz' mı diyelim, yoksa 'Biyo-Militan' mı?

Burakhan BAŞARAN