Ercan Dalkılıç yazdı: Ya Emre’li ya Hiç!

Ercan Dalkılıç yazdı: Ya Emre’li ya Hiç!

"Emre’nin asisti ile skor 2-0’a geldi. Gol ile değişiklik arasında 2 dakika gibi çok az bir zaman var."

Denizlispor - Fenerbahçe maçında en büyük kırılma anı sanırım Emrenin değişikliğinin gecikmesi oldu. Karar verilmiş değişiklik için oyunun duraklaması bekleniyorken Emrenin asisti ile skor 2-0a geldi. Gol ile değişiklik arasında 2 dakika gibi çok az bir zaman var. Zaman kırılımı başka şekilde gerçekleşseydi maçın hikayesi başka bir yere gidebilir pekala Denizli puana ortak olabilirdi…

Fenerbahçenin oyun planı sezon başından beri 39luk Emre üzerine kurulu. Topla buluşan Emreyi arıyor, Emre de üstüne düşen çilingir görevini layıkıyla yerine getiriyor. Fakat Fenerbahçenin ana planının 39 yaşında bir veterana emanet olması sizce de çok garip değil mi? Peki Fenerbahçenin Emreli ana oyun planı dışında ne gibi alternatif oyunları var sizce?

Emreli oyunda Fener vasat dahi olsa bir şekile ne yapıyor ediyor golü buluyor. Vasat ya da kötü oynarken de kazanmak Fenerbahçenin büyüklüğünün göstergesi. Gelgelelim Fenerbahçe gibi bir takımın Emresiz oyunlarının olmaması ya da bu oyunlara gereğince alışkın olmaması, becerememesi büyük handikap. Emre oyundan alındığında Fener yalpalıyor ve diğer oyun planlarını devreye istediğince sokamıyor gibi görünüyor. Dahası Emrenin yaşı malum. Uzun vadeli bir oyun geleneği yaratmak zorunda olan Fenerbahçe “sadece acil durumlarda Emreye görev versin” demiyoruz yanlış anlaşılmasın. Ama Emrenin %70 daha içinde kalmasından ziyade %70 bençte olması, yardımcı antrenörlük görevine şimdiden ısınması camianın daha çok hayrına olacak sanki. Nitekim seneye Fenerbahçenin elinde bir Emre (ya da şu anki verimi alabileceğiniz bir Emre) olmayacağı çok açık.

Bu minvalde Ferdi Kadıoğlu’nun mutsuz olması ve ayrılma ihtimalinin her geçen gün kuvvetlenmesi çok üzücü. Sorun ne olursa olsun Fenerbahçe’nin ana oyun planında olmasa bile alternatif planlarında yer alması gereken bir isim Kadıoğlu. Elif Elmas örneği henüz tazeliğini koruyorken Fenerbahçe’nin anlık başarılar adına geleceğe yatırımı ötelemesi, geciktirmesi bu ahval içinde kabul edilemez.

Kruse ve Moses’in dönüşü ile Fenerbahçe’nin alternatif oyun planlarının dirileceğini, Emre’siz de daha efektif ve dişil olabileceğini düşünüyorum. Şu anda salt geriye doğru oynayan Gustavo’nun alternatif planlarda daha da öne çıkması gerekiyor. Emre’nin muhtemel yokluğunda (sakatlık, cezalı vs) Gustavo, anahtar fonksiyonunu daha da yüklenirse eğer Fenerbahçe’nin ilk yarıyı lider tamamlaması işten bile olmaz. Fakat bu yarışta Emre’siz oyunlarda Gustavo’nun arkada bıraktığı boşlukları nasıl dolduracağı da belirleyici olacak tabii. Nitekim Denizli maçında arkadaki balansın nasıl aksadığını gördük…