Fatih Altaylı: Fatih Terim’e yalvardılar! İmzalamadı…

Fatih Altaylı: Fatih Terim’e yalvardılar! İmzalamadı…

Ünlü gazeteci yazar Fatih Altaylı Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'in yaptığı açıklamaların ardından, "Dört şampiyonluktan sonra önüne 3 yıllık mukavele konuldu. Fatih Terim o sözleşmeyi imzalamadı. O günkü yönetimin en önemli 4-5 ismi, Terim'e gittiler ve sözleşme imzalaması için yalvardılar" dedi.

Fatih Altaylı, Bloomberg HT’de yayınlanan Spor Saati programında spor gündemine ve Süper Lig’deki şampiyonluk yarışına dair önemli açıklamalarda bulundu.

ŞİKE Mİ OLACAK BU?

Peki bir şey söyleyeceğim. Yıllar önce Galatasaray böyle bir averaj yapmıştı. Herkes ‘şike’ demişti. Fenerbahçe şimdi kalkıp 7 tane attı, şike mi olacak bu şimdi? Galatasaray da 7 attı ama böyle şeyler olabiliyor. O yılda Ankaragücü de Beşiktaş’tan 6 başkasından 7 yemişti. Futbolda böyle şeyler oluyor.

HER ŞEY OLABİLİR

Bazen böyle zayıf rakiplere karşı gereken skorlar bulunabiliyor. Futbolun böyle güzelliği buradadır. Böyle bir şey olabilir. Galatasaray kazanmak zorunda olsaydı; baya korkardım. Galatasaray kaybetmemek zorunda olsaydı daha az korkuyorum. Göztepe kötü bir takım değil. Dişli bir takım. Sezona başladığı noktada değiller. Yani her şey olabilir. Futbol bu!

GARANTİ DEĞİL

İkisinin birden kaybetmesi, Galatasaray ve Başakşehir yenilecek, Fenerbahçe kazanacak, bu zor bir ihtimal ama bu ihtimaller futbolda var. Kimsenin yeri garanti değil. Her şey olabilir. Bunlar olmaz değil. İnşallah böyle sonuçlar hakem hataları nedeniyle oluşmaz. Galatasaray yenilebilir, Başakşehir puan kaybedebilir.

LİGE GÖLGE DÜŞER

Kasımpaşa süper oynar, Başakşehir’i yenebilir. Eğer hakem müdahaleleriyle bunlar olursa; o zaman lige gölge düşer. Son hafta böyle bir şey olacağını pek zannetmiyorum

5-6 OLABİLİRDİ

Ne desem boş. Maç 10 dakikada bitti zaten. 30. saniyede ligin en erken golü geldi. 10. dakika 2 oldu, ilk yarıda 5-6 da olabilirdi. Yeni Malatyaspor, Galatasaray’ın üzerine hiç gelemedi. Kaleyi bulan şutu var mı bilmiyorum. Muazzam bir Rodrigues resitali seyrettik. Gomis’in güzel bir golü var. Haftaya da atarsa Alex’in gol rekorunu kıracak. O penaltıları kaçırmasaydı; olmuştu bile. İyi bir sezon geçirdi.

EN KÖTÜSÜ FENERBAHÇE

Şampiyonluğu da hak etti dersek kimse ‘hayır hak etmedi’ diyemez. Başakşehir de şampiyonluğu kaybetti. Fenerbahçe de ikinci yarı performansıyla şampiyonluğu hak etti. Kim olursa olsun bu şampiyonluğu hak etmedi diyemeyiz. Bunlar içinde en kötü futbol oynayan kim dersen? Fenerbahçe tabii ki…

AKTÖRLER SAHADA

Fatih Terim’in sözleri dikkat çekici. ‘Aktörler sahada’ dedi. Bu laf, dönemin başkanı Faruk Süren’le kavga etmesine sebep olmuştu. Süper Kupa finali sonrasında ‘aktörler sahadaydı’ lafına, Fatih Terim kendine hakaret olarak algılamış ve kıyameti koparmıştı. Oraya kadar Fatih Terim getirmişti. Kendisinin dışlandığını düşünüp gerilmişti. O lafı tekrarlaması ilk ilginç nokta.

TERİM’E YALVARDILAR

Fatih Terim öyle bir konuşuyor ki; Zannedersen 4 şampiyonluk sonrasında Galatasaray’dan yollandı. Böyle bir şey yok. O dört şampiyonluktan sonra önüne 3 yıllık mukavele konuldu. Fatih Terim o sözleşmeyi imzalamadı. O günkü yönetimin en önemli 4-5 ismi, Terim’e gittiler ve sözleşme imzalaması için yalvardılar. Çünkü o sırada Fiorentina ile anlaşmıştı ve oraya gitmek üzere yola çıkmak üzereydi, imzalamadı

KENDİSİ AYRILDI

Terim’e yapılmış bir ayıp yok. 4 yıllık şampiyonluğun üstüne 3 yıllık daha sözleşme önüne konulmuştu. Bilemiyoruz belki de Arsene Wenger gibi 20 yıl takımın başında olacaktı. Sonra Fiorentina’dan AC Milan’a gitti. Sonra Canaydın döneminde yine geldi. Gitmek istemesinde içeride aktörler de vardı. Kulüpte onu istemeyenler de vardı. Fatih Terim o dönemde Galatasaray’dan yollanmadı, kendisi ayrıldı.

BİZZAT KENDİSİYDİ

İstikrar bozma meselesi varsa; o istikrarı Galatasaray yönetimi değildi, Terim’in bizzat kendisiydi. Mehmet Cansun, Divan’ın altında oturup ‘Hocam şu imzayı at lütfen’ dediğini biliyorum. Milli takımdayken, ‘Terim, Galatasaray’a döner mi?’ demiştin bana. Ben de, ‘Terim’in hoca değil yönetici olarak dönmesi gerekiyor’ demiştim. Onu da kastediyor. Başkanın bunu kabul edeceğini zannetmiyorum. ‘Eğer başkan olursam 20 yıl bir hocayla çalışırım’ demek istiyor herhalde. 20 yıl başkanlık yaparsa 80-85 yaşında olacak. İnşallah olur. Allah ömür versin.

Benim UEFA’dan edindiğim izlenim şuydu. İki şey bekliyorlardı. Ligin sonuçlanmasını bekliyorlardı çünkü verilmiş olan planda UEFA gelirlerinin de yeri vardı.

DURSUN ÖZBEK SEÇİLSEYDİ…

İkincisi yönetim ne olacak? UEFA’nın Dursun Özbek yönetimine tahammül yok. Özbek’in söylemiş olduklarından dolayı böyle bir anlaşma imzalamak istemedikleri biliniyordu. UEFA’dan edindiğim intiba buydu. Eğer Cengiz’e böyle bir şey söyeldilerse ne ala, iyi. Dursun Özbek eğer seçilseydi; UEFA’dan ceza gelebilir diyordum

UEFA AÇIKLAYAMAZ

Ben UEFA’dan aldığım intiba, Dursun Özbek ile Avrupa kupalarına katılma ihtimali kalmayacağı yönündeydi. Eğer sürekli yalan söyleyen ve kredisi olmayan bir kişi karşısında varsa UEFA ona göre karar verir. Şimdi UEFA onu o şekilde açıklamaz. Bir şekilde ima edecek bir açıklamayla duyururlar

EN TATLI LİGİ

Bu sene Avrupa’nın en tatlı ligi Türkiye Süper Ligi oldu. Diğer liglerde 15-20 puan farklarla şampiyonlar belli oldu. Türkiye’de ise gerilim ve heyecan son haftaya kadar sürüyor.’

DEMİRÖREN’E AYIPTIR

Fikret Orman, doğru söylüyor. Demirören’in o kulüpte 100 milyon Euro alacağı var. Demirören’e niye kızıyorlar? TFF Başkanı olarak Beşiktaş’ın hakkını koruması gerektiklerini söylüyorlar fakat Demirören’in içinden geldiği camiayı TFF başkanı olarak korumak görevi değil ki… Doğru neyse onu yapmalı. Demiyorum ki, ”Fenerbahçe-Beşiktaş maçıyla ilgili aldıkları karar doğru” fakat bu adamın başka bir yerde yaptığı yanlış yüzünden kulüpten atmak, ayıptır.

TEK BAŞINA BU KARARI ALMADI

Parasını vermiş, evet kötü yöneticiymiş, TFF’yi yönettiği gibi Beşiktaş’ı da kötü yönetmiş ama baktığın zaman 3 kez seçilmiş. Ne demek yani? Başkanların atar mı kulüp? Çıkar Beşiktaş’a hakaret eder, aleyhine bir şey yapar, eyvallah. Fakat TFF başkanı olarak aldığı karar yüzünden adamı suçlayamazsın. Bu kararı tek başına almadı ki. Üstünde siyaset var, kurulları var. Tek başına bu kararı almadı.

HER ŞEY FACİA

Kemerburgaz’da sadece hafriyat 10-15 milyon TL tutacağını söylüyorlar. Futbol sahaları yapılacak. Hafriyat yapmak zorundasın. 10 binlerce hafriyat var. Bunun parası Florya’dan gelen paradan ödenecek. Florya’dan gelen para yeni tesisi karşılarsa; anca o kadar karşılar. Florya’dan gelecek para 35-40 milyon Dolar para bekleniyor. Orada onu ya karşılar ya karşılamaz. Dursun Özbek’in yaptığı her şey facia.

HANGİ VİCDANLA ADAY OLDU?

Bir tane mandıramsı bir şey var. Sığır besliyorlar. Bi de bir taş ocağı var. Florya’yı da bir an önce boşaltması gerekiyor. Dursun Özbek’in Galatasaray’a kötü mirasları. O gün ibra edilsin diye peşinde koşanlar ‘aday olmayacak’ deniyordu ama hangi vicdanla ve hangi yüzle bilmiyorum ama aday oldu.

KAZANMA İHTİMALİ YOK

Normal şartlarda Dursun Özbek’in kazanma ihtimali yok. Ozan Korkut ve Ali Fatinoğlu’nun çıkmasıyla birlikte ibre değişti. İbre Mustafa Cengiz’den yanaydı. Aklı selim üyeler, ‘3 ay sürede 350-400 milyon TL’lik bir kaynak yarattı ve kulübü düzgün yönetti, futbolda kötü gidiş durdu ve şampiyonluğa gidiş oldu. Hata da yapmadı. Kısa süre içerisinde ne koşulabilirse koşturdu. 3 yıl daha yönetimi hak ediyor.’

ADNAN ÖZTÜRK ADINA ADAY

Ali Fatinoğlu iyi bir iş adamı ama her iş adamının iyi bir başkan olacağı diye bir şey yok. Keşke Galatasaray’ı daha da öğrenip aday olsaydı. Yönetimine baktığımız zaman Galatasaray’daki en yakın arkadaşlarımdan bazıları orada. Tecrübe eksikliği zor iştir. Tecrübenin bedeli vardır. O bedeli de Galatasaray’a yönetirler ondan bilmiyorum. Ozan Korkut kendi aday değil. Adnan Öztürk adına aday. Adnan Öztürk kendisi çıkmıyor, Ozan Korkut’u yerine çıkarıyor.

BATIRSIN DİYEN TAYFA…

Yanında küskünler grubu var. Pırıl pırıl çocuklar var ama niyetleri Galatasaray’ın iyiliklerinden çok kendi egolarını tatmin etme durumları var. Kimisi Özbek’e kimisi Cengiz’e kızmış. Bunu kabul ederim ama buradaki tehlike şu; bundan ötürü Özbek kabusu Galatasaray’ın başına yine gelebilir. Diyelim ki, kongreye 4000 kişi gelecek. Dursun Özbek’in burada 1200-1300 tane oyu var. Bir kısmı yapılan tüm hata ve usülsüzkleri hatta yolsuzlukları görmezden gelen, ‘Mektepli olsun da Galatasaray’ı batırsın’ diyen bir tayfa var.

KABUS YİNE ÇÖKEBİLİR

Bunlar 900 ila 1000 kişi arasında. Bu oyu alacaktır. Diğer tarafta 2500 civarında oy var. 300’ü Fatinoğlu, 500’ü Ozan Korkut alsa, o zaman seçimi kim alıyor? Dursun Özbek… Galatasaray’da herkesin aklını başıan alması lazım. Gerek Fatinoğlu gerek Ozan Korkut… Bu taraflardan birinin diğeri lehine çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. Olacağını zannetmiyorum. Böyle olmadığı müddetçe Dursun Özbek kabusu yine çöker. Bu kabus yine çökerse; Galatasaray diye bir kulüp kalmayabilir.

YAPTIĞI VEFASIZLIKTIR

Aziz Yıldırım’ın Ali Koç’a karşı söylediği şeylerin gerçek olduğunu düşünmüyorum. Şike döneminde Ali Koç, hem Yıldırım’a destek verdi, hem kulübü ayakta tutan bir destek verdi, önemli bir hizmet yaptı. Ailesinin büyük muhalefetine rağmen yönetime girmişti ve gereğinden fazla kendini ön plana atmıştı. O gün yaptıklarına Aziz Yıldırım minnettar olması gerekirken bu söyledikleri vefasızlıktır.

SON DERECE ANLAMSIZ

Ali Koç, 4 Temmuz sabahı Fenerbahçe’yi terk etmedi. 3 Temmuz öğleden sonra da Aziz Yıldırım’ı bırakıp gitmedi. Aylarca bu dava sürecinin önemli bölümünde kulübün içerisindeydi. Evet, Aziz Yıldırım’ın tahliye olmasını beklemedi ama bekleseydi bile şimdi Aziz Yıldırım çıkıp, ”Tahliye olmamı beklemedin, havada başkanlığı kapacaksın” da diyebilirdi. Özetle, Fenerbahçe camiası gibi büyük bir camianın, bu denli kırıcı olması son derece anlamsız.

KAVGAYA TAHAMMÜL YOK

Daha da tırmanabilir. Ali Koç’a bu gerilimi tırmandırma dendiğini biliyorum ama Aziz Yıldırım konuşunca da Ali Koç cevap vermek zorunda kalıyor. Rakip takım taraftarı olarak tavsiyem; ‘Kendilerine hakim olsunlar’ çünkü Türkiye’nin en büyük sportif camialarından biri olan Fenerbahçe’nin böyle bir kavgaya tahammülü yok.