Fenerbahçe'nin kaç şampiyonluğu var?

Fenerbahçe'nin kaç şampiyonluğu var?

Fenerbahçe yöneticisi Şekip Mosturoğlu, arşiv taramalarının tamamlanmak üzere olduğunu, ve 1959'dan önceki şampiyonluklar için başvuru yapacaklarını söyledi. Açıklamadan sonra vatandaşlar sarı lacivertli ekibin kaç tane şampiyonluğu olduğunu araştırmaya başladı. Peki Fenerbahaçe'nin kaç şampiyonluğu var?Kaç yıldıza sahip? Detaylar haberimizde...

Fenerbahçe'nin kaç şampiyonluğu var? Fenerbahçe yöneticisi Şekip Mosturoğlu 1959'dan önceki şampiyonluklar için başvuru yapacaklarını söyledi. Arşiv taramalarının tamamlanmak üzere olduğunu Mosturoğlu belirtti. Herkes Fenerbahçe'nin kaç şampiyonluğu olduğunu merak etmeye başladı. Peki Fenerbahçe'nin kaç şampiyonluğu var?Kaç yıldıza sahip? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

İnternetspor'un haberine göre; Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım, Asbaşkan Şekip Mosturoğlu ve Önder Fırat, İzmir'de '3 Temmuz ve FETÖ Kumpaslarının Bilinmeyenleri' konulu panele katıldı.

Mosturoğlu burada yaptığı konuşmada, arşiv taraması yapıldığını, bunun sonuçlarına göre eski şampiyonluklar için başvuru yapacaklarını ifade etti.

"AYNI DURUMDA OLAN BAŞKA KULÜPLER DE VAR"

Mosturoğlu, "Gönüllülerden oluşan bir komite kuruldu. Arşiv tarih taraması kısmı tamamlanmak üzere. Elimizdeki tarihi verilerde bu durumu kamuoyuna anlatacağız. Bu şampiyonlukların kamuoyu tarafından da benimsenmesi lazım. Çünkü futbol tarihimizde, Lefterleri, Şeref Hasları gibi isimleri önemli kahramanlarımız olarak kabul ediyoruz ama bunların lig tarihinde şampiyonlukları yok. Federasyon 1923'de kuruluyor ama ligler 1958-59 da başlıyor. Kamuoyu bilgilendirmesinin ardından federasyona başvuru yapacağız. Bizim durumuzda olan diğer kulüpler de var. Göztepe ve Altay gibi. Hep birlikte başvuru yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

RESMİ KAYITLARDA 19 ŞAMPİYONLUK VAR

Türkiye Futbol Federasyonu resmi kayıtlarınca Fenerbahçe'nin şampiyon olduğu yıllar şu şekilde; 1959 sezonu, 1960-61 sezonu, 1963-64 sezonu, 1964-65 sezonu, 1967-68 sezonu, 1969-70 sezonu, 1973-74 sezonu, 1974-75 sezonu, 1977-78 sezonu, 1982-83 sezonu, 1984-85 sezonu, 1988-89 sezonu, 1995-96 sezonu, 2000-01 sezonu, 2003-04 sezonu, 2004-05 sezonu, 2006-07 sezonu, 2010-11 sezonu ve 2013-14 sezonu.

Fenerbahçe'nin toplam 19 şampiyonluğu bulunuyor. Sarı-lacivertlilerin iddiası ise sayılmayan 9 şampiyonluklarının olduğu yönünde.

FENERBAHÇE

Fenerbahçe Futbol Takımı, ya da yaygın kullanılan adıyla Fenerbahçe, Fenerbahçe Spor Kulübü'nün Süper Lig'de mücadele eden profesyonel futbol takımıdır. Kulüpteki futbol hariç diğer şubeler basketbol, voleybol, atletizm, boks, kürek, yelken, yüzme, e-Spor ve masa tenisi'dir. Takım, iç saha maçlarını İstanbul Kadıköy'de bulunan 50.509 kişilik Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu'nda yapmaktadır. 1907 yılında bir futbol kulübü olarak kurulan Fenerbahçe, Türkiye futbol tarihinin en başarılı ve en çok taraftarı olan spor kulüplerinden birisidir.Takımın şu anki başkanı 1998 yılından beri görevde bulunan Aziz Yıldırım, teknik direktörü ise Aykut Kocaman'dır.

Fenerbahçe'nin toplam 28 Türkiye şampiyonluğu bulunmaktadır. Süper Lig'de 19 kez, Millî Küme'de 6, Türkiye Futbol Şampiyonası'nda ise 3 kez birinci olarak Türk futbol tarihinde en çok millî şampiyonluk yaşamış takımdır. Ayrıca 6 Türkiye Kupası ve 9 Türkiye Süper Kupası şampiyonluğu da bulunmaktadır. 2012-13 sezonunda UEFA Avrupa Ligi'nde yarı finale çıkarak tarihinde bir Avrupa kupasındaki en iyi derecesini elde etti. 1968 yılında şampiyonluk yaşadığı Balkan Kupası Türkiye'nin ve kulüp tarihinin ilk Avrupa kupası oldu.

Takma adı Sarı Kanaryalar olan Fenerbahçe kulübünün Trabzonspor ve Beşiktaş gibi takımlarla rekabeti bulunsa da en büyük rakibi aynı şehirde bulunduğu Galatasaray'dır. Bu iki takım arasındaki gerçekleşen maçlar Kıtalararası Derbi olarak adlandırılır. Kulübün geleneksel forması düz, sarı lacivert çubuklu forma, beyaz şort ve yanları hafif renkli beyaz çoraplardan oluşur.

RENKLER VE FORMA

Fenerbahçe'nin kuruluşu bahara rastladığından kulübün renkleri Fenerbahçe'nin çayırlarında açan sarı ve beyaz papatyalardan esinlenerek sarı-beyaz olarak belirlendi.[152]İlk yıllarda takımın giymekte olduğu forma uzun kollu ve kalın olduğundan yaz aylarında oyuncular için sıkıntı yaratıyordu. Bu nedenle kulübün başkanı Nurizade Ziya Bey 1908 yılında takıma yazlık forma siparişi vermek üzere İngiliz tüccar Baker'ın dükkanına gitti. Baker, ısmarlanacak formaların yaza yetişemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine elinin altında bulunan sarı-lacivert çizgili yazlık gömlekleri verme teklifinde bulundu. İstanbul'da başka forma satan yer olmaması ve yaz sıcakları nedeniyle teklifi kabul eden Nurizade Ziya Bey tüm formaları satın alarak, takımın renklerinin de sarı-lacivert olması yönünde karar aldı.

Fenerbahçe'nin renklerinin sarı lacivert olmasından sonra Topuz Hikmet tarafından kulübün ilk amblemi çizildi. Topuz Hikmet'in ifadesine göre, amblemde bulunan "Fenerbahçe Spor Kulübü 1907" yazılı beyaz yuvarlak çerçeve temizlik ve açık yürekliliği, kırmızı ve beyaz renk Türk bayrağını ve Fenerbahçeliler arasındaki sevgi ve bağlılığı, ortadaki sarı renk Fenerbahçe için duyulan gıpta ve kıskançlığı, kalp şeklindeki lacivert renk asaleti temsil etmekteydi.

AVRUPA DURUMU

Fenerbahçe, Avrupa kupalarına ilk kez 1959-60 sezonunda katıldı.Şampiyon Kulüpler Kupası'na eleme turundan katılan Fenerbahçe, bu turdaki ilk maçını Macaristan ligi takımlarından Csepel ile yaptı. Avrupa kupalarındaki ilk galibiyetini ise Csepel'i rövanş maçında 3-2 yenerek elde etmiştir.1963-64 sezonunda ilk kez Kupa Galipleri Kupası'na katılan Fenerbahçe, 1. turdan katıldığı turnuvada Romanya ligi takımlarından Petrolul Ploieşti ile eşleşmiş ve rakibini ilk maçta 4-1 mağlup ederek bu turnuvadaki ilk galibiyetini aldı.Fenerbahçe UEFA Kupası'na ise ilk kez 1971-72 sezonunda katıldı. Turnuvaya 1. turdan katılan takım bu turnuvadaki ilk maçını Macaristan ligi takımlarından Ferencvárosi ile yapmış, ilk galibiyetini ise yine bu turda rakibini rövanş maçında 3-1 mağlup ederek elde etmiştir. Fenerbahçe'nin Kupa Galipleri Kupası'ndaki en büyük başarısı 1963-64 sezonunda çeyrek finale yükselmesi oldu.Bunun dışında 1968 yılında Balkan Kupası'nda şampiyon olan Fenerbahçe, bu kupayla bir Türk futbol takımının uluslararası alandaki ilk kupasını elde etti. Şampiyonlar Ligi'ndeki en büyük başarısı 2007-08 sezonunda çeyrek final oynaması olurken, UEFA Avrupa Ligi'ndeki en büyük başarısı ise 2012-13 sezonunda yarı finale yükselmesi oldu.