İstanbul, maratona hazır

İstanbul, maratona hazır

Vodafone'un sponsorluğunda gerçekleştirilen İstanbul Maratonu bu yıl 41. kez gerçekleşecek. Şimdiye kadar gerçekleşen yarışlarda yabancı atletlerin üstünlüğü bulunuyor.

İstanbul'da yarın (3 Kasım Pazar) 41. İstanbul Maratonu yapılacak. Vodafone’ın sponsorluğunda gerçekleşecek maratonun sosyal projesi ‘çocuklar için koş’ olacak.

Maraton öncesi, erkeklerde şimdiye kadar düzenlenen 40 yarıştan 11'ini Türk, 29'unu ise yabancı atletler kazandı.

İlk kez 1979 yılında koşulan ve Hasan Saylan'ın kazandığı maratonda, erkeklerde birincilikler ilk 4 yıl Türk atletler arasında paylaşıldı. Erkeklerde son yıllarda yabancı atletlerin üstünlüğü göze çarpıyor. Düzenlenen son 26 maratonda da ilk sırayı yabancı sporcular aldı.

Türk atletlerin dışında erkeklerde maratonda şimdiye kadar 13 kez Kenyalı, 7 kere Etiyopyalı, ikişer kez İngiliz ve Fransız, birer kere de Danimarkalı, Zimbabveli, Litvanyalı, Faslı ve Azerbaycanlı atletler birinci geldi.

Son 7 yıldaki ismiyle Vodafone İstanbul Maratonu'nda şimdiye kadar erkeklerde en iyi dereceyi, geçen yılın şampiyonu lan Kenyalı atlet Felix Kimutai gerçekleştirdi. Kimutai, 2.09.57'lik derecesiyle, vatandaşı Vincent Kiplagat'ın 2010 yılında elde ettiği 2.10.42'lik dereceyi geride bırakarak parkur rekorunu eline geçirdi.

Kadınlarda ise en iyi dereceyi geçen yıl birinci olan Kenyalı sporcu Ruth Chepngetich yaptı. Chepngetich, 2.18.35'lik derecesiyle yarış rekoru kırdı.

Organizasyonda kadınlarda maraton koşusu 1991 yılından beri düzenleniyor. Geride kalan 28 yarışta 27 yabancı, sadece bir Türk atlet birinci oldu.

Türkiye adına kadınlarda tek birinciliği 1994 yılında Serap Aktaş elde ederken, Türk atletler son 24 yarıştır ilk sırayı alamıyor.

Ramil Guliyev, MS hastaları için koşuyor

Dünya şampiyonu milli atlet Ramil Guliyev, yarın yapılacak İstanbul Maratonu'nda MS hastaları için koşacak. Kariyerinde ilk kez maraton koşacağını belirten Guliyev, "MS Platformu çok güzel bir proje hazırladı. Bu koşuda önemli olan MS hastalarına destek olmak ve onların yanında bulunmak. Amacımız MS hastaları için bağış toplamak. Bize destek olunursa çok mutlu oluruz" dedi.

3 kategoride yarışacaklar

Vodafone 41. İstanbul Maratonu, "İstanbul senin, durma koş" sloganıyla 3 kategoride gerçekleştirilecek. Maratonda 106 ülkeden 37 bin çipli sporcu koşarken, halk koşusuyla katılım 140 bini bulacak. İstanbul Maratonu'nda bu yıl 58 elit atlet mücadele edecek.

Parkurlar

Anadolu yakasından start alıp Avrupa yakasında son bulacak, dünyada iki kıta arasında koşulan tek maraton olan organizasyon, maraton (42 kilometre 195 metre), 15 kilometre koşusu ile 8 kilometrelik halk koşusu kategorilerinde gerçekleştirilecek. Ayrıca tekerlekli sandalye yarışı da bu yıl yapılmaya devam edecek. Geride kalan yıllarda yapılan 10 kilometre yarışı ise bu yıl yapılmayacak. Bunun yerine patenli koşu ilk kez yapılacak.

Organizasyonun startı, Anadolu yakasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün 250 metre gerisinden verilecek. 42,195 kilometrelik yarış saat 09.00'da başlayacak.

Saat 09.15'te başlayacak 15 kilometre koşusunda atletler, köprüyü geçtikten sonra Beşiktaş sapağından ayrılarak Barbaros Bulvarı'ndan Beşiktaş'a inecek ve Yenikapı’daki bitiş noktasına varacak.

Saat 09.45'te Altunizade Köprüsü altından başlayacak halk koşusu Dolmabahçe'deki Vodafone Park önünde son bulacak.

Organizasyonda tekerlekli sandalye yarışının startı da saat 08.45'te verilecek.